Interessant:

Alles over Android 9 Pie

achtergrond 21 augustus 2018 om 15:19

Op 6 augustus 2018 heeft Google Android 9 Pie officieel gelanceerd. Dit wordt de negende versie van Android en volgt Android 8 Oreo op. In dit artikel bekijken we Android P nader.

Google introduceert sinds een aantal jaren in het voorjaar een nieuwe Android versie voor ontwikkelaars. Ontwikkelaars gebruiken deze versie om nieuwe apps te maken en te testen. Vervolgens komt een aantal maanden later de definitieve versie uit. Dit jaar was dat in augustus 2018. Zoals altijd is de naam van een (Amerikaanse) lekkernij gekozen als koosnaam, in het geval van Android 9 is dat de Android 9 Pie.

Android P biedt geen revolutionaire functies. De komende maanden zal Google nog veel functies toevoegen en ook weer een aantal functies laten vervallen. Qua design borduurt Android P op het material design van de afgelopen jaren. Hieronder volgen de opvallendste wijzigingen. Android O is de laatste Android versie op dit moment.

Notificaties en App Actions

Bij elke nieuwe Android-versie krijgt het notificatie-scherm een update. Zo ook bij Android P. WhatsApp & Co hebben nu de mogelijkheid om foto's en stickers te tonen in de berichten-notificaties. Ook kan je nu al je actieve gesprekken in het notificatie-scherm zien en krijg je de mogelijkheden om snelle reacties te geven. Net als bij de notificaties probeert Anrdoid met App Actions mee te denken. Het systeem probeert te voorspellen wat je wilt doen en toont een tweetal shortcuts in het app menu. Zo krijg je bijvoorbeeld muziekgerelateerde knoppen te zien op het moment dat je de koptelefoon aansluit. 

Android 9 - App Actions
Android 9 - App Actions

Android 9 Pie - Multi-camera ondersteuning

Steeds meer telefoons krijgen dubbele of zelfs drievoudige hoofd- en selfiecamera's. Android P kan nu twee of meer camera's tegelijk uitlezen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor app-ontwikkelaars, zoals stereo-beeld, naadloze zoom en bokeh-effecten. Handig is ook dat ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om het display als flits te gebruiken. Ook heeft Google de snelheid van fotograferen verbeterd.

Android 9 Pie - Adaptive Battery

Ook efficiënt batterijgebruik is een speerpunt van Android 9. Net als in Android 7 en Android 8 probeert Google het snel leeglopen van de batterij te beperken. In Android 9 wordt er gekeken naar hoe vaak je een app gebruikts. Apps die je veel gebruikt mogen meer accucapaciteit gebruiken dan apps die je zeer sporadisch gebruikt. Deze functie is overigens optioneel en in de instellingen kan je kiezen of je er gebruik van wilt maken of niet.

Android 9 Adaptive Battery
Android 9 Adaptive Battery

Android 9 Pie - Indoor navigatie

Dankzij de ondersteuning van WiFi RTT kan je met Android P ook in grote gebouwen navigeren. WiFi RTT meet de afstand tot een WiFi-hotspot. Als er in een gebouw drie of meer WiFi hotspots zijn dan kan je middels WiFi RTT je positie bepalen in dat gebouw. Dat is handig in grote (openbare) gebouwen waar de GPS dekking onvoldoende is.

Android indoor navigatie
Android indoor navigatie

Android 9 Pie - Ondersteuning voor top notch

Door de iPhone X zijn er tal van Android fabrikanten enthousiast gemaakt over de lelijke camera-uitsparing boven in eht scherm. Een zogenaamde top notch display loopt door langs de camera-uitsparing aan de bovenzijde. Hierdoor kan je een groter scherm op je smartphone gebruiken met minimale randen én een front camera. In Android P kunnen ontwikkelaars in hun applicaties rekening houden met de top notch en ook met beeldschermen met afgeronde hoeken.

Android top notch full screen
Android top notch full screen

Android 9 Pie - Overige verbeteringen

  • Aangepast design: de hele look-and-feel van Android 9 is op kleine punten aangepast. Zo worden er in de standaardmenu's meer iconen met kleur gebruikt en staat de klok niet meer rechtsboven, maar linksboven. Daarnaast is het makkelijker gemaakt om te bladeren tussen actieve apps.

    Android 9 taakbeheer
    Android 9 taakbeheer

  • Vingerafdrukscanner: Android P beidt één standaardmenu voor vingerafdruktoegang in verschillende apps
  • Privacy: in Android P kunnen apps die op de achterkant draaien je microfoon, camera en sensoren niet meer gebruiken. Het wordt daardoor onmogelijk om op afstand afgeluisterd te worden je de telefoon naast je hebt liggen.
  • Screenshots bewerken: screenshots, gemaakt met Android P, zijn nu ook te bewerken door bijvoorbeeld tekst of tekeningen toe te voegen. Zo kan je nog makkelijker laten zien wat je bedoelt aan anderen.

portablegear.nl