Interessant:

iOS 7: wat is nieuw

achtergrond 13 september 2013 om 13:24

Tegelijkertijd met de introductie van de iPhone 5S en de iPhone 5C heeft Apple officieel het vernieuwde iOS 7-besturingssysteem gelanceerd. PortableGear zet de belangrijkste nieuwe mogelijkheden op een rij.

Nieuw design

Meest opvallende vernieuwing aan iOS 7 is uiteraard de nieuw ontworpen interface. De interface heeft een nieuwe 'platte' vormgeving met een 3D-sausje: als je je iPhone of iPad beweegt, verandert het perspectief, zodat het lijkt alsof je werkt in een 3D-interface. Alle standaard apps hebben het nieuwe design en daarnaast is er een nieuwe manier om in een app te wisselen tussen vensters: dat kan nu met een 'swipe' (veegbeweging) vanuit de linkerkant van het scherm. Apple noemt de nieuwe designstructuur van de interface "doelbewust bescheiden". Alle onnodige franje en elementen - zoals balken en toetsen - zouden verwijderd zijn, waardoor er een grotere focus komt op het belangrijkste element: je content.

Control Center

Via het nieuwe Control Center in iOS 7 heb je snel toegang tot de instellingen en apps van je iPhone of iPad. Alle opties zijn nu slechts één swipe verwijderd van het scherm waarop je zit (inclusief het lockscherm). Zo kan je snel de Vliegtuigmodus of Do Not Disturb-functie activeren, WiFi of Bluetooth aan- of uitschakelen en de helderheid van het scherm aanpassen. Tevens kan je via het Control Center snel een muzieknummer afspelen, pauzeren of overslaan, het apparaat koppelen aan AirPlay-services en de zaklamp, timer, calculator en camera activeren.

iOS 7: Control Center
iOS 7: Control Center

Notificatie Center

In het vernieuwde Notificatie Center vind je alles over je nieuwe mails, gemiste oproepen, to-do lijstjes en meer. De nieuwe Today-functionaliteit geeft je een handig overzicht van alles wat op de betreffende dag van toepassing is (verjaardagen, verkeersinformatie, to-do lijsten). Het Notificatie Center is vanaf elk scherm (inclusief het lockscherm) te activeren, simpelweg door naar beneden te swipen.

Multitasking

De Multitasking in iOS 7 is aanzienlijk verbeterd. Het besturingssysteem leert de voorkeuren van de gebruiker wat betreft de tijd van gebruik van een app en zal de content van een app updaten voordat je hem opent. Als je twee keer de hometoets indrukt zie je nu een preview-scherm van de apps die actief zijn. Een app kan je vervolgens sluiten door het naar boven uit het preview-venster te swipen. 

iOS 7: Multitasking
iOS 7: Multitasking

Camera

Met de vernieuwde Camera-app in iOS 7 kan je nu, naast traditionele foto's, video's en panoramafoto's, ook vierkante foto's maken. Een foto is snel vast te leggen met een swipe over het scherm. Op traditionele foto's en vierkante foto's kan je negen verschillende filters toepassen. Deze kan je gebruiken voordat je een foto neemt (om te zien hoe het wordt) of nadat je een foto hebt genomen. Een eenmaal toegepaste filter kan ook weer snel verwijderd worden. 

Photos

In de vernieuwde Photos-app kunnen foto's nu worden gegroepeerd volgens Year (jaar van opname), Collections (subgroep van Year met samengestelde verzamelingen) en Moments (subgroep van Collections waarin foto's volgens datum en locatie worden weergegeven). Middels iCloud Photo Sharing zijn foto's en video's snel te delen via iCloud, Apple's cloudservice. Foto's, video's en commentaren kunnen worden gedeeld op een gedeelde stream, die vervolgens automatisch op alle aangesloten iOS-apparaten wordt weergegeven. De nieuwe Activity View laat je direct de laatste updates van alle gedeelde streams op één plaats zien.

Safari

In iOS 7 heeft Apple haar eigen Safari-browser wederom verbeterd, waarbij duidelijk naar Google's Chrome is gekeken. Toetsen en balken in de browser blijven verborgen totdat je scrollt om ze te onthullen. Met een swipe kan je nu snel back of forward naar een webpagina. Er is een nieuw Tap View-functie waarin je alle geopende webpagina's kan zien en er snel tussen scrollen. Dankzij deze functie kan je in Safari nu een onbeperkt aantal tabbladen gebruiken, waar dit voorheen beperkt was tot acht tabbladen.

iOS 7: Safari-browser met Tab View
iOS 7: Safari-browser met Tab View

AirDrop

AirDrop is een functie die eerder verscheen voor Mac OS X (vanaf iOS 10.7) en die vanaf iOS 7 voor het eerst in iOS beschikbaar is. Met AirDrop kan je eenvoudig en snel foto's, video's, contacten en andere content van apps delen met de Share-toets. Je drukt op de Share-toets en daarna op de persoon met wie je het wil delen en vervolgens doet AirDrop de rest (mits WiFi en Bluetooth geactiveerd zijn). Apple belooft dat alle content die je via AirDrop verstuurt versleuteld is, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de veiligheid. Je bent automatisch zichtbaar in AirDrop voor al je contacten in iOS 7. Daarnaast kan je jezelf zichtbaar maken voor nabije iOS 7-gebruikers of juist voor helemaal niemand. Voor het gebruik van AirDrop is een iCloud-account benodigd.

App Store: Apps Near Me & Kids Category

In iOS 7 wordt de App Store uitgebreid met enkele nieuwe functionaliteiten. De eerste is Apps Near Me, een functionaliteit die een collectie van populaire apps toont die relevant zijn voor je huidige locatie. Later komt er een nieuwe Kids Category beschikbaar, waarmee je kan zoeken op de beste kindvriendelijke apps gebaseerd op leeftijd.

Beschikbaarheid

iOS 7 wordt standaard meegeleverd met de iPhone 5C en iPhone 5S, die vanaf het najaar van 2013 beschikbaar zijn. Daarnaast is iOS 7 vanaf 18 september 2013 beschikbaar als update voor de iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPod touch 5G, iPad 2, iPad 3, iPad 4 en iPad mini. Filters in de Camera-app en AirDrop zijn enkel beschikbaar vanaf de iPhone 5, iPad 4 en iPod touch 5G.

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws