Interessant:

iPhone 4S versus iPhone 4: verschil

topproducten 6 oktober 2011 om 13:33

De iPhone 4S biedt ten opzichte van de iPhone 4 enkele verbeteringen, maar er is ook veel hetzelfde gebleven. PortableGear bespreekt de belangrijkste verschillen.

De iPhone 4S heeft vrijwel hetzelfde design als de iPhone 4 (het 3,5-inch Retina-touchdisplay is bijvoorbeeld precies hetzelfde gebleven) en op technisch gebied zijn er slechts beperkte veranderingen, zoals een snellere processor, een betere camera, snellere connectiviteitsmogelijkheden en een uitgebreidere spraakbesturing. Meer over de nieuwe mogelijkheden lees je hieronder.

Besturingssysteem: iOS 5
De iPhone 4 draait bij levering op iOS 4; de iPhone 4S is standaard voorzien van iOS 5. Dat telt echter niet echt als een voordeel voor de 4S, omdat voor de iPhone 4 ook een update naar iOS 5 beschikbaar komt. Nieuw in iOS 5 is onder meer een geintegreerde Twitter-applicatie en iMessage, Apple's concurrent voor WhatsApp. Naast chatten kan je met iMessage bijvoorbeeld ook foto's direct naar personen of groepen versturen. Daarnaast ondersteunt iOS 5 Apple's nieuwe cloudservice: iCloud (dat MobileMe vervangt). Deze (gratis) cloudservice biedt 5GB online opslagruimte voor onder meer je mails en documenten en zorgt voor een vlekkeloze bestandsoverdracht tussen iPhone, iPad en Mac of PC.

Processor: dual-core Apple A5-chip
De iPhone 4S is voorzien van een dual-core Apple A5-processor; de iPhone 4 moest het doen met een single-core Apple A4-processor. Deze chip biedt, aldus Apple, dubbel zo snelle prestaties en zeven keer betere grafische prestaties. Vooral bij multitasken en het bekijken of spelen van multimedia (video's, games) zullen de snellere prestaties op te merken zijn.

Connectiviteit: Bluetooth 4.0 & 14,4 Mb/s HSDPA+
Met ondersteuning van WiFi en 3G, een VGA-webcam en de FaceTime-applicatie (voor videochatten) verschillen de iPhone 4S en de iPhone 4 niet veel van elkaar. Toch zijn de snelheden voor dataoverdacht op de 4S sneller dankzij de ondersteuning van nieuwere technologieŽn: Bluetooth 2.1 (iPhone 4) heeft op de iPhone 4S plaatsgemaakt voor Bluetooth 4.0 en de mobiele 3G-snelheid is verdubbeld van 7,2 Mb/s HSDPA naar 14,4 Mb/s HSDPA+. Daardoor haal je webpagina's sneller binnen (hoewel er nog altijd geen Flash-ondersteuning is) en zijn je downloads sneller afgerond (mits je provider deze hoge snelheden aanbiedt).

Camera: 8-megapixel en 1080p Full HD-videorecorder
De camera van de iPhone 4 (5-megapixel met 720p HD-videorecorder) is flink verbeterd op de iPhone 4S. Het nieuwe model is uitgerust met een 8-megapixel camera en een 1080p Full HD-videorecorder. Een LED-flitser is nog altijd standaard, net als de mogelijkheid om eenvoudige afbeeldingen en video's te maken met de VGA-frontcamera. Verder is de Camera-app op de iPhone 4S veel sneller en kun je twee keer zo snel de volgende foto maken. Nieuw is daarnaast de mogelijkheid om direct vanuit het lockscreen je camera te activeren en om met de volumeknop te fotograferen.

Stembediening: Siri virtual assistent
De iPhone 4 kende al een eenvoudige vorm van voice-control, vergelijkbaar met Google Voice Search. Met de Siri virtual assistent zijn de voice-controlmogelijkheden op de iPhone 4S uitgebreid. De Siri virtual assistent activeer je door de hometoets enige tijd ingedrukt te houden. Via Siri is het niet alleen mogelijk om met stemcommando's iemand te bellen of sms'en, maar dankzij integratie met Wikipedia en zoekmachine Wolfram Alpha kan de iPhone 4S je ook antwoord geven op algemene vragen. Siri virtual assistent (ook te downloaden in de App Store) werkt in eerste instantie alleen in het Engels (en Duits of Frans).

Antenneprobleem ten einde
De iPhone 4 kwam veelvuldig in het nieuws vanwege het vermeende antenneprobleem. De metalen rand van de iPhone 4 doet namelijk ook dienst als twee verschillende antennes, maar als je het toestel vasthoudt aan de zijkant (bijvoorbeeld bij bellen) zou je de antennes onbedoeld met elkaar verbinden, wat het signaal zou verminderen. Dit probleem is op de iPhone 4S definitief de wereld uit: Apple heeft dit toestel voorzien van twee autonome antennes voor verzending en ontvangst.

Accuduur
De nieuwe dual-core Apple A5-processor zorgt niet alleen voor snellere prestaties, maar ook voor een langere accuduur. Apple claimt dat de accuduur van de iPhone 4S met 1 uur is toegenomen ten opzichte van de iPhone 4: van 7 uur gesprekstijd (bij 3G) naar 8 uur gesprekstijd.

Geheugen
De iPhone 4 was in eerste instantie leverbaar met 16GB of 32GB geheugen; later is er ook een 8GB-uitvoering van op de markt gekomen. De iPhone 4S is leverbaar met 16GB of 32GB geheugen en is het eerste iPhone-model dat ook leverbaar is met 64GB geheugen. Het geheugen is nog altijd niet uitbreidbaar.

Apple iPhone 4S
Apple iPhone 4S

Conclusie
De iPhone 4S biedt goede verbeteringen ten opzichte van de iPhone 4, zeker voor de echte iPhone-liefhebbers. Toch is er ook veel hetzelfde gebleven, waardoor voor veel gebruikers een overstap niet gerechtvaardigd is: zij zullen zich nog prima kunnen reden met hun iPhone 4, zeker omdat daar ook een iOS 5-update voor beschikbaar komt. De betere processor en snellere camera zijn welkome vernieuwingen, maar de Siri virtual assistent voegt eigenlijk niet veel toe. Al met al is de iPhone 4S een prima toestel, maar het biedt niet de vernieuwing waarop de meeste gadgetliefhebbers gehoopt - en eigenlijk ook gerekend - hadden.

portablegear.nl