Interessant:

iOS 9: wat is nieuw

achtergrond 10 juni 2015 om 11:53

Apple heeft op haar WWDC 2015-conferentie officieel iOS 9 aangekondigd. De nieuwe software voor de iPhone en iPad wordt in het najaar van 2015 officieel uitgerold. PortableGear zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

iOS 9: vernieuwde Siri

Personal assistent Siri heeft in iOS 9 een nieuw design gekregen. De assistent biedt nu contextuele reminders en een nieuwe manier om te zoeken naar foto's en video's. De 'Proactive assistent' toont de relevanste informatie voor jou, laat je suggesties zien om actie te ondernemen als dat nodig is, en houdt je op de hoogte van agendapunten. iOS 9 kan ook leren wat je meestal op een bepaald moment of op een bepaalde locatie luistert, zodat je muziekvoorkeuren automatisch kunnen worden geselecteerd.

iOS 9: Siri en proactieve assistent
iOS 9: Siri en proactieve assistent

iOS 9: nieuwe iPad-functionaliteiten

iOS 9 biedt enkele nieuwe iPad-functionaliteiten ten opzichte van iOS 8. Met de nieuwe Slide Over-functie kan je met een eenvoudige veegbeweging in een tweede app werken, zonder de eerste app te hoeven verlaten. Met een snelle tap kan je tevens de nieuwe Split View-functionaliteit gebruiken, waarmee je in twee apps tegelijkertijd naast elkaar kan werken. Deze nieuwe multitasking-functies worden ondersteund door Apple's ingebouwde apps, en het is voor externe app-developers ook mogelijk om deze functies te integreren. Dankzij de nieuwe QuickType- en Shortcut Bar (die specifieke acties toont voor de app waarin jij bezig bent)-functies kan je sneller en eenvoudiger typen. Daarnaast maken de nieuwe Multi-Touch gestures het makkelijker om tekst te selecteren en te bewerken.

iOS 9: Split View-functie op iPad
iOS 9: Split View-functie op iPad

iOS 9: nieuwe ingebouwde apps

iOS 9 biedt enkele nieuwe ingebouwde apps. Hieronder is de compleet vernieuwde Notes-app, waarin je nu snel met je vinger een schets kan maken, snel checklists kan creeren of een foto direct in een notitie kan integreren. Belangrijke items van andere apps zijn direct in je notities te bewaren, en je kan ze synchroniseren met al je apparaaten via iCloud. Daarnaast zijn er enkele nieuwe apps, die niet of slechts beperkt in Nederland beschikbaar zullen zijn. Hieronder zijn de nieuwe Transit-toepassing voor Maps (met uitgebreide openbaar vervoer-informatie) en de News-apps (met informatie van verschillende media in het nieuwe Apple News Format - waarmee je het design naar smaak kan aanpassen). Tot slot zijn de mogelijkheden van Apple Pay uitgebreid.

iOS 9: Notes-app
iOS 9: Notes-app

iOS 9: prestaties en batterijduur

iOS 9 maakt beter gebruik van de batterij, waardoor de accuduur bij regulier gebruik tot een uur langer kan zijn dan bij iOS 8. Een low-power modus helpt je daarnaast de batterijduur langer te rekken. Software-updates vragen nu minder geheugen en met de Install Later-functie kan je updates later uitvoeren op momenten dat je toestel niet in gebruik is. De verbeterde beveilingsfuncties in iOS 9 houden je Apple ID veilig door het wachtwoord dat je moet instellen sterker te maken. Daarnaast is de dubbele authenticatie verbeterd door deze meteen in iOS te bouwen, waardoor het veel moeilijker is voor externe partijen om geautoriseerd toegang te krijgen tot je Apple ID. Developers kunnen tot slot rekenen op ondersteuning van Swift 2-technologie voor het ontwikkelen van snellere apps.

iOS 9 op iPad en iPhone
iOS 9 op iPad en iPhone

iOS 9: verkrijgbaarheid

iOS 9 wordt in het najaar van 2015 officieel uitgerold als software-update voor de iPhone 4S en hoger, de iPod touch 5G, de iPad 2 en hoger en de iPad mini en hoger.

Apple