Interessant:

iOS 8: wat is nieuw

achtergrond 5 juni 2014 om 14:20

iOS 8, het mobiele besturingsysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch biedt wederom nieuwe mogelijkheden ten opzichte van iOS 7. PortableGear zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Design

Het design van iOS 8 bouwt voort op de interface van iOS 7, maar is weer net iets verfijnder en uitgebreider. Je krijgt nu de beschikking over interactieve notificaties, snel toegang tot de belangrijkste contacten, intelligente suggesties en de mogelijkheid om in de Mail-app snel te wisselen tussen de inbox en concepten. Door twee keer op de homebutton te drukken roep je de multitasking-interface te voorschijn. Aan de bovenzijde van dit scherm zie je in iOS 8 iets nieuws: de gezichten van personen met wie je recent hebt gesproken en, als je naar rechts scrollt, ook je favoriete contacten. Met een simpele tab kan je vervolgens deze personen bellen, een bericht sturen of een FaceTime-gesprek beginnen. 

iOS 8: multitasking-interface
iOS 8: multitasking-interface

Vernieuwde Messages- en Photos-app

In iOS 8 heeft Apple de Messages- en de Photos-app vernieuwd. In Messages kan je nu snel geluid aan een bericht toevoegen door een nieuwe microfoon-toets ingedrukt te houden. Het bericht met geluid is vervolgens met een swipe te verzenden. Een bericht is te beluisteren door op de Play-toets te drukken of door je iPhone naar je oor te brengen. Ook kan je in Messages snel een video toevoegen die je met de frontcamera maakt. Tot slot kan je midden in een gesprek je locatie delen met je gesprekpartner(s). De vernieuwde Photos-app in combinatie met de geheel nieuwe iCloud Photo Library geven je de vrijheid om je fotobibliotheek vanaf je iPhone, iPad, iPod touch of vanaf internet altijd te bekijken. Als je iCloud Photo Library inschakelt, worden als je foto's en video's bijgehouden in iCloud. Een nieuwe camerafunctie in iOS 8 is de time-lapse-modus. In deze modus worden automatisch foto's genomen met dynamisch geselecteerde intervallen. Het resultaat is een video met een versnelde opeenvolging van foto's in een bepaalde tijdsperiode.

iOS 8: iCloud Photo Library
iOS 8: iCloud Photo Library

QuickType-toetsenbord

Apple heeft in iOS 8 het Apple QuickType-toetsenbord toegevoegd. Dit toetsenbord leert je schrijfstijl en gewoontes, voor betere automatische suggesties, zodat je sneller een bericht kan opstellen. Deze voorspellende tekstinvoerfunctie komt in eerste instantie beschikbaar in 14 talen: helaas zit Nederlands daar (nog) niet bij. Apple heeft met iOS 8 het on-screen toetsenbord verder vrijgegeven aan ontwikkelaars van derde partijen, zodat je op termijn ook een Swype- en SwiftKey-toetsenbord voor iOS 8 kan verwachten. 

iOS 8: QuickType-toetsenbord
iOS 8: QuickType-toetsenbord

Family Sharing

Met de nieuwe optie 'Family Sharing' kan de hele familie (dat wil zeggen: tot zes personen) in iOS 8 aankopen van iTunes, iBooks en de App Store delen, zonder dat accounts hoeven te worden gedeeld. Een familieaankoop kan worden betaald met één creditcard en ouders kunnen vanaf hun toestel toestemming geven voor de aankopen van kinderen. Ouders hebben meer controle over de aankopen van hun kinderen in iOS 8: met het inschakelen van de 'Ask to Buy'-functie moeten kinderen altijd permissie hebben voor iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen. Verder kan de hele familie met Family Sharing ook eenvoudig foto's en een familiekalender delen. Tevens kan de locatie van elk familielid snel getraceerd worden.

iOS 8: Family Sharing
iOS 8: Family Sharing

iCloud Drive

Met iCloud Drive heb je in iOS 8 de volledige vrijheid te werken aan een document op een apparaat naar je keuze. Met iCloud Drive kan je al je presentaties, spreadsheets, PDF-documenten, foto's en andere bestanden in iCloud opslaan en vervolgens openen en bewerken vanaf je iPhone, iPad, iPod touch, Mac of PC. Let op: je moet hiertoe een Mac hebben met Mac OS X Yosemite of een PC met Windows 8. Veranderingen in een bestand worden opgeslagen, zodat je eenvoudig op een ander apparaat verder kan werken. Verder kunnen apps nu bestanden delen, zodat je bijvoorbeeld een grafiek die je in een spreadsheet-app hebt gemaakt meteen kan plaatsen in de slideshow die je met een presentatie-app maakt, zonder een document te hoeven importeren.

iOS 8: iCloud Drive
iOS 8: iCloud Drive

Health

In de nieuwe Health-app in iOS 8 vind je een dashboard met daarop een overzicht van al je gezondheids- en fitness-data. Denk hierbij aan data van je activiteitsmeter en je hartslagmeter. Je kan ook een datakaart aanmaken met je belangrijkste gezondheidsinformatie, zoals je bloedtype en allergieen. Apple stelt ook een HealthKit voor developers beschikbaar, zodat zij ook toegang hebben tot deze data. Daardoor kunnen zij in de toekomst uitgebreidere gezondheidsapps voor iOS 8 ontwikkelen.

iOS 8: Health
iOS 8: Health

Handoff & Instant Hotspot

iOS 8 kent een verdere integratie tussen iPhone, iPad en Mac. Dankzij de Handoff-functie kan je nu telefoongesprekken opnemen of beginnen vanaf je Mac of iPad, zonder dat je je iPhone erbij hoeft te pakken. Ook kan je met Handoff vanaf je iPad of Mac nu SMS- en MMS-berichten verzenden. Als je apparaten zijn aangemeld bij iCloud kan je verder eenvoudig wisselen tussen apparaat terwijl je verder werkt aan bestand, bijvoorbeeld in Mail, Safari, Pages, Numbers, Keynote, Maps, Messages, Reminders, Calendar of Contacts. Als je iPad verder geen WiFi-bereik heeft kan je je iPhone meteen gebruiken als hotspot: met de nieuwe Instant Hotspot-functie zie je de naam van je toestel in de lijst WiFi-netwerken bij Instellingen/Settings. Selecteer het apparaat en je hebt toegang tot internet.

Verbeterde Spotlight-zoekfunctie

In de vernieuwde Spotlight-zoekfunctie wordt er bij zoekopdrachten ook rekening gehouden met factoren als de context en je locatie, waardoor je eerder relevante informatie vindt. Daarnaast vind je met Spotlight nu ook informatie in onder meer Wikipedia en de iTunes Store en App Store.

Betere dataencryptie

Apple heeft de enterprise-mogelijkheden uitgebreid in iOS 8. Je kan rekenen op een uitgebreidere dataprotectie en voor meer apps krijg je een uitgebreidere controls over de mailencryptie. Naast Mail en apps van derde partijen zijn nu ook Calendar, Contacts, Reminders, Notes en Messages beschermd met een wachtwoord totdat het toestel is unlockt na een reboot. Met S/MIME-technologie kan je aan individuele berichten een encryptie toewijzen voor een grotere controls over de veiligheid van de berichten.

Beschikbaarheid

iOS 8 is vanaf het najaar van 2014 gratis beschikbaar als software-update voor de iPhone 4S/5/5C/SiPad 2/3/4/Air/mini/mini 2 en iPod touch 5G.

iOS 8
iOS 8

Apple


Gerelateerd nieuws