Interessant:

Google Drive cloud-service: wat is het

nieuws 27 april 2012 om 09:02

Google heeft deze week de langverwachte Google Drive-cloudservice onthuld; PortableGear zet de mogelijkheden ervan voor je op een rij.

Google Drive: 5GB cloud-opslag

Google Drive is een cloud-service, wat wil zeggen dat je gratis online bestanden met deze dienst kan opslaan. Hiertoe is uiteraard wel een Google-account benodigd. Google biedt 5GB gratis cloud-opslag voor consumenten; het is mogelijk om tegen betaling meer ruimte te kopen. 5GB is aanzienlijk meer dan de 2GB van de vergelijkbare dienst Dropbox, maar minder dan van concurrent Microsoft dat met haar SkyDrive cloud-service 25GB (voor nieuwe gebruikers inmiddels bijgesteld naar 7GB) biedt. Apple biedt met haar iCloud-service eveneens 5GB gratis opslagruimte, maar dat is alleen geschikt voor Apple-gebruikers.

Google Drive: integratie met Google Docs

Google Docs is ingebouwd in Google Drive, zodat je in real-time in je Google Docs-bestanden (documenten, spreadsheets en presentaties) kan werken via Google Drive. Als je toestemming geeft om content met anderen te delen kan je aan alle type bestanden (PDF, foto's, video's etc.) commentaar toevoegen of reageren op commentaar. Ook krijg je dan notificaties als andere gebruikers commentaar hebben gepost op gedeelde bestanden.

Verder zijn ook andere Google-diensten in Google Drive geintegreerd. Zo kan je bijvoorbeeld vanuit Google Drive een foto toevoegen aan je Google+ berichten en binnenkort ook aan je e-mails in Gmail. Daarnaast is Google Drive een open platform, wat betekent dat er apps van derde partijen (bijvoorbeeld voor faxen of videobewerking) beschikbaar komen; deze zijn te downloaden in de Chrome Web Store.

Google Drive: geschikt voor PC, Mac, smartphones en tablets

Google Drive is te installeren - en dus toegankelijk - vanaf je PC, Mac of via de Drive-app op je Android-smartphone of -tablet. Een Google Drive-app voor iOS is nog in ontwikkeling.

Google Drive: eenvoudig al je bestanden doorzoeken

Uiteraard heeft Google ook haar geavanceerde zoektechnologie op Google Drive losgelaten. Je kan zoeken op keyword en filters toepassen voor onder meer type en eigenaar van een bestand. Ook ondersteunt Google Drive OCR (Optical Character Recognition) om (Engelstalige) gescande artikelen te kunnen doorzoeken. Ook gescande foto's zijn in Google Drive te doorzoeken dankzij de ondersteuning van Image Recognition, al moet deze techniek nog verfijnd worden.

Google Drive cloud-service
Google Drive cloud-service

Google Official Blog