Interessant:

Windows 10: wat is nieuw

nieuws 1 oktober 2014 om 13:00

Microsoft heeft Windows 10 geintroduceerd. Deze versie van Windows (die in 2015 verschijnt) past zich automatisch aan aan het apparaat waarop het draait en tevens keren de startknop en het startmenu terug. PortableGear zet alle vernieuwingen op een rij.

Windows 10: past zich automatisch aan aan apparaat waarop het draait

Windows 10 past zich automatisch aan aan het apparaat waarop het draait, of dat nu een tablet, smartphone, PC of Xbox is. Dat betekent bijvoorbeeld dat je op een tablet meteen terecht komt in een touchscreen-interface, terwijl je op een laptop of PC meteen gebruik kan maken van de klassieke desktop-interface. Microsoft komt met een één app store voor alle Windows 10-apparaten, waardoor de huidige fragmentatie tussen verschillende Windows Stores ten einde moet komen.

Windows 10: past zich automatisch aan aan apparaat waarop het draait
Windows 10: past zich automatisch aan aan apparaat waarop het draait

Windows 10: terugkeer Startmenu en Starttoets

Nadat veel gebruikers hebben geklaagd over het gemis van het Startmenu en de Starttoets in Windows 8, heeft Microsoft besloten deze elementen te laten terugkeren in Windows 10. Dankzij het Startmenu heb je snel met één klik toegang tot je meest gebruikte bestanden en programma's. Daarnaast biedt het teruggekeerde Startmenu een nieuwe ruimte om de weergave van je favoriete apps, programma's, contactpersonen en websites te personaliseren.

Windows 10: terugkeer Startmenu en Starttoets
Windows 10: terugkeer Startmenu en Starttoets

Windows 10: apps draaien in een venster

Apps van de Windows Store draaien in Windows 10 in hetzelfde vensterformaat als desktopprogramma's. Net als desktopvensters kan je ze vergroten en verkleinen en verplaatsen over het scherm. Tevens hebben ze een titelbar, waarmee je ze kan maximaliseren, minimaliseren of sluiten met één klik.

Windows 10: apps draaien in desktopvenster
Windows 10: apps draaien in desktopvenster

Windows 10: eenvoudigere multitasking dankzij Snap-verbeteringen

In Windows 10 kan je eenvoudiger en intuitiever in meerdere apps tegelijkertijd werken dankzij de nieuwe zogenaamde Snap-verbeteringen. Dankzij een nieuwe layout kan je in vier apps tegelijkertijd op één scherm werken ('snapped' op het scherm, noemt Microsoft dat). Windows 10 toont ook andere apps en programma's die beschikbaar zijn voor multitasking (of 'snapping') en geeft slimme suggesties voor het vullen van beschikbare schermruimte met andere apps.

Windows 10: eenvoudigere multitasking
Windows 10: eenvoudigere multitasking

Windows 10: Task View-toets

Een geheel nieuwe toevoeging in Windows 10 is de Task View-toets. Deze toets bevindt zich op de taakbalk en met de toets kan je in één overzicht al je openstaande apps en bestanden zien en er meteen tussen wisselen, via een muisklik of een touch op het touchscreen.

Windows 10: Task View-toets
Windows 10: Task View-toets

Windows 10: meerdere desktops

Windows 10 biedt meedere desktops. In plaats van heel veel apps en bestanden die elkaar overlappen op een enkele desktop, kan je verschillende desktops creeren voor verschillende doelen en projecten. Tussen de desktops kan je vervolgens eenvoudig wisselen.

Windows 10: meedere desktops
Windows 10: meedere desktops

Windows 10: verbeterde Bestandsverkenner

Microsoft heeft de Bestandsverkenner (File Explorer) in Windows 10 verbeterd. Deze toont nu meteen je meest recente bestanden en vaak bezochte mapppen, zodat je sneller je bestanden kan terugvinden.

Windows 10: geschikt voor business-gebruikers

Microsoft heeft veiligheidsfuncties voor zakelijke gebruikers ingebouwd in Windows 10. De software beschikt over enterprise-beveiliging en identiteit- en informatiebeveiligingsfunctionaliteiten. Daarnaast heeft Microsoft de beveiliging voor inbreuk, diefstal of phishing van gebruiksidentiteiten opgevoerd. Windows 10 helpt ook dataverlies voorkomen door het gebruik van aparate containers en data op applicatie- en op bestandniveau. Daardoor blijft data beschermd, ook als deze van tablet of PC wordt overgezet naar een USB-stick, e-mail of in de cloud.

Microsoft


Gerelateerd nieuws