Interessant:

Windows 10-update gratis voor Windows 8 en Windows 7

nieuws 23 januari 2015 om 09:59

Windows 10 komt het eerste jaar na release gratis beschikbaar als update voor huidige gebruikers van Windows 7, Windows 8.1 en Windows Phone 8.1. Tevens komt er een nieuwe webbrowser voor Windows 10 beschikbaar.

Dat heeft Microsoft bekend gemaakt bij een nieuwe presentatie van Windows 10. Eerder werd al bekend dat in deze nieuwe Windows-versie (Windows 9 wordt overgeslagen) onder meer het Startmenu en de Starttoets terugkeren en multitasking wordt vereenvoudigd. Tevens was al bekend dat Windows 10 zich automatisch aanpast aan het apparaat waarop het draait. Windows 10 ondersteunt een 'Continuum Mode' voor 2-in-1-devices, waarmee snel en eenvoudig gewisseld kan worden tussen gebruik met toetsenbord/muis en touch/tablet.

Windows 10: Continuum Mode voor 2-in-1-devices
Windows 10: Continuum Mode voor 2-in-1-devices

Microsoft liet nu weten dat ook Cortana, Microsofts persoonlijke digitale assistent, met Windows 10 voor het eerst beschikbaar komt voor PC en tablet (echter voorlopig niet in het Nederlands). Verder komen er universele Office-apps (Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook) voor Windows 10, die zowel op smartphone, tablet als PC via touch-controls zijn te bedienen. Andere nieuwe (ingebouwde) universele applicaties in Windows 10 zijn onder meer Photos, Videos, Music, Maps, People & Messaging, en Mail & Calendar. Daarnaast komt er een nieuwe Xbox App, om games van je Xbox One naar je PC of tablet met Windows 10 te streamen.

Microsoft kondigde ook aan een nieuwe browser - voorlopig bekend onder de codenaam 'Project Spartan' - voor Windows 10 te ontwikkelen. Deze browser is geoptimaliseerd voor Windows 10 en biedt onder meer de mogelijkheid om met je toetsenbord of styluspen aantekeningen bij een website te maken. Websites kunnen in deze browser ook in een vereenvoudigde weergave worden weergegeven voor een rustigere leeservaring en snel worden gedeeld met vrienden. Naast de nieuwe browser blijft voorlopig ook Internet Explorer 11 bestaan.

Windows 10: Project Spartan-browser
Windows 10: Project Spartan-browser

Tot slot introduceerde Microsoft de Microsoft HoloLens, een Google Glass-achtige VR-toepassing waarmee je universele Windows-apps als 3D-hologrammen kan bekijken en gebruiken. Het is nog niet bekend wanneer de HoloLens als commercieel product op de markt komt: concurrent Google haalde onlangs haar Google Glass van de markt. Windows 10 komt waarschijnlijk later dit jaar beschikbaar en komt als update naar de Lumia-smartphones.

Windows 10: Microsoft HoloLens
Windows 10: Microsoft HoloLens

Microsoft Windows Blog