Interessant:

Android L: wat is nieuw

achtergrond 27 juni 2014 om 13:50

Android L (of Android 5.0 Lollipop) is de nieuwste editie van Google's mobiele besturingssysteem, dat later dit jaar beschikbaar komt. PortableGear zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Material Design

De interface in Android L heeft een restyling ondergaan. Google noemt het vernieuwde ontwerp 'Material Design'. Dit design kent nieuwe widgets en nieuwe thema's en is ontwikkeld voor verschillende type apparaten, van smartphone tot tablet en van laptop tot televisie. Materiaal Design ondersteunt onder meer real-time schaduw- en lichteffecten en touch feedback-animaties. Het Recent Apps-menu heeft tevens een make-over gekregen: apps en Chrome-tabs worden als gestapelde kaarten weergegeven.

Android L: Material Design met nieuwe widgets
Android L: Material Design met nieuwe widgets

Notification Design

Naast de interface zijn ook de notificaties in Android L verbeterd. Vanuit het lockscreen heb je in Android L toegang tot de 'Notificatie Drawer'. Vervolgens kan je door twee keer te tikken op een notificatie automatisch de bijbehorende app activeren. Nieuw in Android L is de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. Notificaties zijn beschikbaar op het lockscherm, maar gevoelige content kan nog altijd verborgen blijven. Cloud-gesynchroniseerde notificaties zorgen ervoor dat notificaties op je Android-smartphone en Android-tablet overeenkomen. Tot slot is Android L volledig compatibel met Android Wear, het besturingssysteem voor wearables, waardoor developers de interactiviteit tussen smartwatch en smartphone verder kunnen uitbreiden.

Android L: Notification Design met Heads-up notificatie
Android L: Notification Design met Heads-up notificatie

Gebruikersauthenticatie

Met Android L kan je eenvoudiger en sneller je telefoon unlocken, zonder dat je elke keer een pincode of een patroon hoeft in te geven. Als je bijvoorbeeld een gesynchroniseerde Android Wear-smartwatch om hebt, zal het Android L-toestel het horloge automatisch herkennen: vervolgens kan je de telefoon snel unlocken door de powertoets in te drukken. Als je Android Wear-smartwatch niet in de buurt is, moet je nog wel een pincode of patroon ingeven.

Snellere prestaties

Android L biedt niet alleen softwareverbeteringen, maar zorgt er ook voor dat Android-hardware snellere prestaties kan leveren. Android L ondersteunt ook 64-bit chips. Daarnaast belooft Google dat het nieuwe 'Android Extension Pack' van Android L graphics van PC-kwaliteit op mobiele devices mogelijk zal maken.

Android L: snellere prestaties
Android L: snellere prestaties

Langere batterijduur

Onderdeel van Android L is Google's zogenaamde 'Project Volta'. Deze technologie moet zorgen voor minder energieverbruik en zodoende voor een langere batterijduur van je Android-toestel. De ingebouwde batterijbespaarmodus detecteert automatisch wanneer de batterij bijna leeg is. Vervolgens kan de processorbelasting en de schermhelderheid automatisch worden aangepast om de batterij te besparen, wat volgens Google een extra batterijduur van 90 minuten kan opleveren. 

Bluetooth broadcasting & Google Fit

In Android 4.3 stond platform-support voor Bluetooth Low Energy (BLE, ook bekend als Bluetooth Smart), een energiezuinige Bluetooth-variant, centraal. In Android L kan een Android-toestel functioneren als Bluetooth LE-randapparatuur. Hierdoor kunnen apps aan andere apparaten hun beschikbaarheid kenbaar maken. Zo is het mogelijk om apps te maken waarmee een apparaat functioneert als stappenteller of fitnesstracker en deze data meteen te delen met een andere BLE-toestel. Een ander nieuw onderdeel in Android L is Google Fit, een toepassing waarmee data van verschillende gezondheids- en fitness-apps in één overzicht wordt verzameld.

Beschikbaarheid

Bij de introductie is Android L in eerste instantie alleen beschikbaar als preview-editie voor developers. De officiele uitrol volgt waarschijnlijk later dit jaar.

Naschrift: 15 oktober 2014 maakte Google officieel bekend dat Android L de volledige versienaam Android 5.0 Lollipop zou krijgen.

Android L
Android L

Android Developers


Gerelateerd nieuws