Interessant:

Samsung Galaxy S6 vs. Galaxy S5: verschil

achtergrond 5 maart 2015 om 15:56

De Samsung Galaxy S6 is Samsungs topmodel voor 2015. PortableGear zet de belangrijkste verschillen met de voorgaande Galaxy S5 op een rij.

Afmetingen, display & design

De Samsung Galaxy S6 meet 143,4 x 70,5 x 6,8 millimeter en weegt 138 gram. Het toestel is daarmee weer iets dunner en lichter dan de voorgaande Galaxy S5, die afmetingen van 142 x 72,5 x 8,1 millimeter en een gewicht van 145 gram heeft. Het schermformaat is met 5,1-inch hetzelfde gebleven en ook de gebruikte schermtechnologie is ongewijzigd: net als de S5 heeft de S6 een helder SuperAMOLED-display. De schermresolutie is echter aanzienlijk opgevoerd van Full HD (1.080 x 1.920 pixels) naar Quad HD (1.440 x 2.560 pixels), wat zorgt voor een nog betere detailweergave. Verder is het scherm op de Galaxy S6 vervaardigd van het krasbestendige Gorilla Glass 4, dat nog dunner en steviger is dan het Gorilla Glass 3 van de Galaxy S5. Tot slot heeft Samsung op de Galaxy S6 eindelijk afstand genomen van het plastic design. De Galaxy S5 had nog een plastic design (met een putjes-relief om dit enigszins te camoufleren), de Galaxy S6 heeft een design van metaal en glas.

Besturingssysteem

De Galaxy S5 werd direct geleverd met Android 4.4 KitKat en een Android 5.0 Lollipop-update is er inmiddels voor verkrijgbaar. De Galaxy S6 komt standaard met Android 5.0 Lollipop. Android Lollipop heeft een nieuw Material Design, dat is ontwikkeld voor verschillende type apparaten, van smartphone tot tablet en van laptop tot televisie. Nieuw in deze versie is daarnaast de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. Android Lollipop biedt verder snellere prestaties, een langere batterijduur en ondersteuning van Google Fit, een toepassing waarmee data van verschillende gezondheids- en fitness-apps in één overzicht wordt verzameld. Zowel de Galaxy S5 als de Galaxy S6 maken daarbij gebruik van Samsungs TouchWiz-interface, maar de functies van deze interface zijn - op aandringen van de gebruikers - minimalistischer gemaakt op de Galaxy S6.

Processor

De Galaxy S5 komt met een 2,5GHz quad-core Snapdragon 801-processor (met 2GB RAM). Deze chipset kan snel data opslaan of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor snellere prestaties. De Galaxy S6 heeft een 64-bit octa-core processor bestaande uit één quad-core 2,1GHz processor en één quad-core 1,5GHz processor. In combinatie met het nieuwe LPDDR4 werkgeheugen en het UFS (=Universal Flash Storage) 2.0 flashgeheugen kan je daardoor rekenen op snelle prestaties en hogere geheugensnelheden bij een lager energieverbruik.

Camera

De Samsung Galaxy S5 heeft een camera met een 16-megapixel sensor en is voorzien van een LED-flitser. De Galaxy S5 biedt verder de mogelijkheid om video's in 2160p 4K (Ultra HD)-kwaliteit vast te leggenen is tevens uitgerust met ingebouwde videostabilisatie om bewogen video's te voorkomen. De Galaxy S6 beschikt eveneens over een 16-megapixel camera met LED-flitser en Ultra HD-videorecorder. De Galaxy S6 biedt dankzij de combinatie van lichtsterke f1.9 lenzen en sensors met hoge resolutie goede foto's, ook bij slecht licht. Auto Real-Time High Dynamic Range (HDR), Smart Optical Image Stabilization (OIS) en IR Detect White Balance zorgen voor verbeterde lichtgevoeligheid en heldere kleurreproductie. Met de nieuwe Quick Launch start je de camera van de Galaxy S6 in slechts 0,7 seconde vanuit elk scherm op door tweemaal op de home button te tikken. Tot slot is de 2-megapixel Full HD-frontcamera van de Galaxy S5 op de Galaxy S6 vervangen door een 5-megapixel Full HD-frontcamera.

Geheugen

De Samsung Galaxy S5 is beschikbaar in edities met 16GB of 32GB geheugen, dat uitbreidbaar is via microSD (tot 128GB). De Galaxy S6 komt in uitvoeringen met 32GB, 64GB of 128GB geheugen. Opmerkelijk is dat Samsung op de opvolger van de S5 het geheugenkaartslot heeft verwijderd, zodat het geheugen niet uitgebreid kan worden. Door het ontbreken van uitbreidbaar geheugen, moet je flink meer betalen voor de Galaxy S6 als je meer geheugen wil. 

Bijzondere functionaliteiten & connectiviteit

De Samsung Galaxy S6 biedt net als de Galaxy S5 een vingerafdrukscanner, waarmee het toestel beveiligd kan worden of gebruik kan worden gemaakt van Samsung Pay (Samsungs mobiele betaaldienst, vooralsnog niet in Nederland beschikbaar). Ook de geintegreerde hartslagmonitor is behouden gebleven. In tegenstelling tot de Galaxy S5 (die was voorzien van een IP67-certificaat) is de Galaxy S6 echter niet meer waterdicht. De Galaxy S6 biedt verder hogere datasnelheden (met 4G+/LTE Advanced ondersteuning) dan de Galaxy S5 (met 4G/LTE-support). De Galaxy S5 is overigens wel beschikbaar in een 4G+ model als de Galaxy S5 Plus.

Conclusie

De opvallendste verschillen tussen de Galaxy S6 en de Galaxy S5 betreffen het design (nu van metaal en glas in plaats van van plastic), de krachtigere processor en het (teleurstellende) ontbreken van een microSD-kaartslot op de S6. Ook is opmerkelijk dat de waterbestendigheid van de Galaxy S5 op de S6 is verdwenen. Al met al is de Galaxy S6 daartoe een krachtiger en fraaier toestel, maar niet per definitie completer - terwijl de prijs wel een stuk hoger is.

Samsung Galaxy S6 vs. Galaxy S5: verschil
Samsung Galaxy S6 vs. Galaxy S5: verschil

portablegear.nl