Interessant:

Google onthult Android L, Android One en Android Auto

nieuws 27 juni 2014 om 08:59

Google heeft deze week op de Google I/O developer-conferentie in San Francisco de developer-versie van Android L (de nieuwste versie van Android), Android One (een Android-versie voor goedkope smartphones) en Android Auto onthuld.

Android L

Android L (waarschijnlijk Android versie 5.0, maar dat heeft Google nog niet officieel bevestigd) verschijnt in eerste instantie alleen als een preview-editie voor developers, zodat zij hun apps ervoor kunnen optimaliseren. Voorheen kwamen nieuwe Android-versies vrijwel gelijk bij de aankondiging beschikbaar. Android L beschikt onder meer over een vernieuwde interface, uitgebreidere notificaties, een geupgrade Chrome-browser, snellere prestaties, een nieuwe batterijbespaarmodus, de mogelijkheid om werk- en privédata gescheiden te houden en Google Fit, een toepassing waarin je al je fitness-statistieken kan vinden.

Android L
Android L

Android One

Naast de preview-versie van Android L kondigde Google Android One aan. Android One is een speciale 'stock'-versie van Android die bedoeld is voor goedkope smartphones op opkomenden markten. Android One-toestellen - met een prijs rond de 100 dollar (ongeveer 75 euro) - komen dit najaar in eerste instantie in India op de markt, waar Google samenwerkt met fabrikanten Micromax, Karbonn en Spice. Daarna zullen de toestellen op meer opkomende markten verschijnen. De Android One-telefoons beschikken alle over wat volgens Google "belangrijke functies voor opkomende markten zijn", zoals dual-simfunctionaliteit, een microSD-kaartslot en FM-radio. De Micromax Android One smartphone heeft een 4,5-inch display.

Android Auto

Google toonde op deze Google I/O 2014-conferentie met Android Auto ook haar concurrent voor Apple's CarPlay. Android Auto - in eerste instantie ook alleen beschikbaar voor developers - zorgt ervoor dat je ook tijdens het autorijden altijd connected blijft: tijdens het rijden kan je onder meer routeaanwijzingen en verkeersupdates binnenhalen of een nummer in je muzieklijst selecteren. Daartoe verbind je je Android-smartphone met Android Auto en vervolgens heb je in je auto toegang tot Google Search, Google Maps, Google Play Music en speciaal op het platform afgestemde apps als Spotify. Alle apps op de telefoon kunnen worden aangestuurd door middel van spraak, met knoppen op het stuur en via de touchscreen in de auto. Android Auto wordt later dit jaar in auto's geintegreerd.

Android Auto
Android Auto

Android Wear

Tot slot introduceerde Google officieel Android Wear, een speciale editie van Android voor wearables die al eerder werd aangekondigd. Google beschrijft Android Wear als "een uitbreiding van Android en het ecosysteem van Android-apps". Met Android Wear kan je snel notificaties aflezen op je smartwatch. Ook kan je je smartwatch vragen stellen of opdrachten geven door "OK Google" er tegen te zeggen en vervolgens de opdracht (bijvoorbeeld een taxi bellen, een alarm instellen, een vriend een bericht sturen) in te spreken. De eerste drie wearables die beschikbaar komen zijn de Samsung Gear Live, de LG G Watch en de Motorola Moto 360.

Samsung Gear Live
Samsung Gear Live

Google Official Blog