Interessant:

Tabletmarkt geen groeimarkt meer

nieuws 27 juni 2014 om 13:29

Volgens onderzoek is er een einde gekomen aan de groei van het aantal tabletbezitters. Vorig jaar groeide de tabletmarkt nog met zo'n 10%, inmiddels is met 7,4 miljoen tabletbezitters (56%) deze markt aan het stabiliseren.

Dit blijkt uit resultaten van het onderzoek 'GfK Trends in Digitale Media & Entertainment'. Dit onderzoek verschaft inzicht in het bezit en gebruik van mobiele apparaten en digitale media. Onder de ouderen (65+) neemt het tabletbezit nog wel toe en bezit meer dan de helft (52%) van deze groep inmiddels een tablet. In 2013 passeerde de tabletverkoop de notebookverkoop en eerder werd door de populariteit van tablets al de netbookmarkt de nek om gedraaid.

Het aantal mensen dat een smartphone bezit is ook stabiel gebleven ten opzichte van eind 2013. Ruim 9 miljoen Nederlanders (70%) is op dit moment in het bezit van een smartphone. De traditionele social media als Facebook, Twitter en LinkedIn blijven qua aantal bezoeken en posts stabiel. Instagram en Snapchat zijn met name populair onder de jongeren. In totaal heeft 12% van de Nederlanders een actief account op Instagram en 6% een actief account op Snapchat. Onder de 13-17 jarigen is dit respectievelijk 44% en 43%. 87% van de jongeren heeft een Facebook account waar ze actief gebruik van maken. 

De video- en muziekmarkt kent op dit moment het omslagpunt waarbij de digitale omzet groter is dan die afkomstig van de verkopen van het fysieke product. Inmiddels maakt ruim een derde van de Nederlandse bevolking gebruik van een of meerdere Video on Demand (VoD) diensten. Met name onder 18-34 jarigen is VoD populair en maakt 45% er gebruik van. De televisie is met 74% het meest gebruikte device voor VoD. Opvallend is dat bijna de helft van de bekeken films afkomstig is uit een abonnementsvorm terwijl dit voor series al op ruim 80% ligt. Zogenaamde 'all you can eat' abonnementen dragen hier toe bij.

Eveneens een derde (33%) maakt gebruik van een of meer muziekstreamingdiensten. Ook hier geldt dat met name de populariteit onder jongeren (13-17 jr) groot is; 60% gebruikt muziek streaming diensten. Laptop en smartphone worden het meest gebruikt voor het streamen van muziek. De groei van streaming is dusdanig dat inmiddels meer gebruikers streamen dan tegen betaling downloaden.

iPad Air
iPad Air

ANP