Interessant:

HTC One A9 vs. HTC One M9: verschil

achtergrond 3 november 2015 om 16:10

De HTC One A9 is HTC's nieuwe topmodel voor het najaar van 2015. PortableGear zet de belangrijkste verschillen ten opzichte van de voorgaande HTC One M9 op een rij.

Display & design

De HTC One A9 heeft ten opzichte van de One M9 een geheel vernieuwd design dat HTC de naam "metalmorphics" heeft gegeven, maar dat in de praktijk wel heel erg veel lijkt op dat van de iPhone 6S. Het display is met 5-inch even groot gebleven en ook de resolutie (Full HD, 1.080 x 1.920 pixels) is ongewijzigd gebleven. Tevens is het scherm nog altijd vervaardigd van het krasbestendige Gorilla Glass 4. De SuperLCD3-schermtechnologie van de One M9 heeft op de One A9 echter plaatsgemaakt voor een AMOLED-display. Beide schermen zijn echter zeer helder.

Besturingssysteem

De One M9 werd in eerste instantie standaard geleverd met Android 5.0 Lollipop (een Android 5.1-update is inmiddels verkrijgbaar en een Android 6.0-update volgt). Nieuw in deze versie is daarnaast de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. De One A9 is een van de eerste smartphones die standaard wordt geleverd met Android 6.0 Marshmallow. In Android Marshmallow hoef je slechts eenmaal permissies te geven voor apps, op het moment dat dat nodig is (meestal bij de installatie). In Android Marshmallow introduceert Google verder 'dozing', een speciale modus die alleen actief wordt als de sensoren van je toestel detecteren dat hij niet in gebruik is (bijvoorbeeld als je telefoon alleen op een bureau ligt). Als de dozing-functie actief wordt, gaat je toestel in een soort diepere slaapmodus, wat bespaart op het energieverbruik. Volgens Google kan Android Marshmallow dankzij deze modus zelfs tot 2x de standby-tijd halen van een Android Lollipop-toestel, met dezelfde instellingen. Verder maken beide toestellen gebruik van de HTC Sense-interface, die op de One A9 echter minder dominant aanwezig is dan op de One M9.

HTC One A9 vs. HTC One M9: verschil
HTC One A9 vs. HTC One M9: verschil

Processor & geheugen

De HTC One M9 heeft een 64-bit octa-core Qualcomm Snapdragon 810-processor (bestaande uit een quad-core 1,5GHz Cortex-A53 & quad-core 2GHz Cortex-A57 chipset) met 3GB RAM voor nog krachtigere prestaties en vloeiendere multitasking. De One M9 kwam in eerste instantie alleen beschikbaar in een variant met 32GB geheugen (uitbreidbaar via microSD). De HTC One A9 beschikt over een octa-core Qualcomm Snapdragon 617 (quad-core 1,5 GHz Cortex-A53 & quad-core 1,2 GHz Cortex-A53) met 2GB RAM en is in Nederland verkrijgbaar in een editie met 16GB geheugen. Door voor een processor in de Snapdragon 6xx-serie in plaats van de 8xx-serie te opteren, is de One A9 eerder aan te duiden als een mid-range dan als een high-end toestel.

Camera

Op cameragebied is de HTC One A9 duidelijk een stap achteruit ten opzichte van de HTC One M9. De hoofdcamera van de One A9 biedt een 13-megapixel sensor en een 1080p Full HD-videorecorder, waar de One M9 is uitgerust met een 20,7-megapixel camera met een 2160p Ultra HD-videorecorder. De 4-megapixel UltraPixel Full HD-frontcamera is echter ongewijzigd gebleven.

Bijzondere functionaliteiten

De HTC One A9 kent veel dezelfde bijzondere functionaliteiten als de HTC One M9, zoals HTC BlinkFeed (sociale updates/nieuws als livestream op homescreen) en HTC Zoe (een korte videoclip maken van je foto's). Nieuw op de One A9 is echter de toevoeging van een vingerafdruksensor, die is geintegreerd in de hometoets aan de voorzijde. Van de One M9 verscheen eerder wel een speciale vernieuwde editie met vingerafdrukscanner onder de naam HTC One M9+.

Conclusie

De HTC One A9 biedt ten opzichte van de HTC One M9 de nieuwste software (Android 6.0 Marshmallow) en een vingerafdrukscanner. De camera heeft een flinke stap terug moeten maken en ook de processor is minder krachtig. Daarnaast heeft HTC zich wel erg door concurrent Apple laten inspireren en de One A9 een design gegeven dat wel erg veel lijkt op de iPhone 6S. Voor een prijskaartje van 599 euro verwacht men wellicht meer nieuwe en bijzondere functionaliteiten en een origineel design. De One A9 is dan ook veeleer een nieuwe variant in HTC's One-serie dan een echte opvolger van de One M9. Door de mindere camera en processor is de One A9 eerder te positioneren als een mid-range model, waar de One M9 het high-end model blijft. Het is daarom jammer dat het prijskaartje van de One A9 wel even hoog is als van een echte high-end telefoon.

portablegear.nl