Interessant:

Android M: wat is nieuw

achtergrond 29 mei 2015 om 10:51

Google heeft, zoals verwacht, op haar Google I/O 2015-conferentie in San Francisco, de eerste details over haar nieuwe Android M-besturingssysteem uit de doeken gedaan. PortableGear zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Android M: afscheid van app-permissies

Android M (of Android 6.0 Marshmallow) kent geen grote design-veranderingen ten opzichte van Android Lollipop, maar is vooral gericht op een verbeterde gebruikservaring. Daartoe worden nu de constante app-permissies afgeschaft. In Android M hoef je slechts eenmaal permissies te geven voor apps, op het moment dat dat nodig is (meestal bij de installatie). Daarna zullen apps niet meer voortdurend om permissie vragen bij verschillende functies, waar dat in voorgaande Android-versies wel het geval was. Als je bijvoorbeeld de WhatsApp-app bij installatie permissie geeft voor gebruik van voice-messages, zal niet meer bij elke app apart gevraagd worden of er gebruik mag worden gemaakt van de microfoon. Op dezelfde manier zal er met locatie- en camerapermissies worden omgegaan. Een permissie is nog wel in trekken via het settingsmenu.

Android M: afscheid van constante app-permissies
Android M: afscheid van constante app-permissies

Android M: uitgebreidere Google Now-functie

In Android M is Google Now, de digitale assistent in Android, uitgebreid. Onder de naam 'Now on Tap' kan deze service nu nog beter dan voorheen je context begrijpen, inclusief de app die je gebruikt en de content die je op je toestel ziet. Daardoor wordt informatie geboden die nog beter aansluit op wat jij op dat moment nodig hebt.

Android M: verbeterde batterijduur met 'Dozing'

In Android M introduceert Google 'dozing', een speciale modus die alleen actief wordt als de sensoren van je toestel detecteren dat hij niet in gebruik is (bijvoorbeeld als je telefoon alleen op een bureau ligt). Als de dozing-functie actief wordt, gaat je toestel in een soort diepere slaapmodus, wat bespaart op het energieverbruik. Volgens Google kan Android M dankzij deze modus zelfs tot 2x de standby-tijd halen van een Android Lollipop-toestel, met dezelfde instellingen. In de dozing-modus blijven wel je wekkers, herinneringen en belangrijke notificaties actief.

Android M: batterij besparen met dozing-functie
Android M: batterij besparen met dozing-functie

Android M: geintegreerde vingerafdruksensor en Android Pay

Android biedt ondersteuning van een geintegreerde vingerafdruksensor in de software, waar fabrikanten van toestellen met een vingerafdrukscanner deze voorheen zelf moesten ontwikkelen. Verder introduceert Google met Android M de nieuwe Android Pay-dienst, een herstart van Google Wallet, geschikt voor mobiele betalingen via NFC.

Android M: Android Pay
Android M: Android Pay

Android M: tekstselectie en audio

Android M biedt nu een zwevende toolbar direct boven de tekst, waarmee je direct kan kopieren, knippen en plakken. Voorheen verscheen deze toolbaar aan de bovenzijde van het scherm in plaats van boven de geselecteerde tekst. Verder wordt in Android M ondersteuning voor een MIDI-protocol geintroduceerd, waarmee je audio-hardware zoals keyboards en andere controllers kan aansluiten. Voor niet-musici biedt Android M een andere vereenvoudiging op het gebied van audio: het volume van wekkers, muziek en notificaties is eenvoudiger apart van elkaar aanpasbaar.

Android M: tekstselectie met zwevende toolbar boven tekst
Android M: tekstselectie met zwevende toolbar boven tekst

Android M: verkrijgbaar en officiele naam

Android M verschijnt eerste instantie in een preview-editie voor developers, de uitrol van de officiele versie staat gepland voor het derde kwartaal van 2015. De officiele naam van deze nieuwe Android-versie is nog niet bekend, maar aangezien Android-edities altijd worden vernoemd naar snoepgoed, varieren de speculaties van Milkshake, Milky Bar, Milky Way, Marshmallow, M&Ms, Mud Cake en Mars tot Marshmallow.

Naschrift: 17 augustus 2015 maakte Google officieel bekend dat Android M de volledige versienaam Android 6.0 Marshmallow zou krijgen.

Android M: multi-platform
Android M: multi-platform

In ons handige overzicht 'Wanneer komt Android 6.0 naar mijn telefoon?' vind je een overzicht van de toestellen die voorzien zullen worden van Android 6.0. Ook zie je in dat overzicht wanneer je de update kan verwachten.

PhoneArena