Interessant:

Top 10 tablets van 2014

achtergrond 24 december 2014 om 16:34

2014 was het jaar waar tablets definitief notebooks van de markt hebben verdrongen. PortableGear zet de tien opvallendste tablets van 2014 voor je op een rij.

1. Apple iPad Air 2

Apple stelde dit jaar teleur op tabletgebied (met de iPad mini 3), maar maakte ook veel indruk met de iPad Air 2. Dit model is nog dunner dan de voorgaande iPad Air (6,1 millimeter in plaats van 7,5 millimeter) en beschikt nu over een anti-reflecterende coating. Daarnaast is dit tweede model in de iPad Air-lijn (ook wel de iPad 6) voorzien van een krachtigere tri-core Apple A8X-processor (was een dual-core Apple A7-processor), die 40 procent snellere prestaties biedt dan zijn voorganger, en van een Touch ID-vingerafdruksensor. Met deze sensor, die is ingebouwd in de hometoets, kan je de iPad beveiligen en unlocken, en tevens kan je je vingeradruk gebruiken om apps te beveiligen om online aankopen te doen. Verder zijn de camera's verbeterd en introduceerde Apple op dit model voor het eerst het vernieuwde, verfijndere iOS 8.1-besturingssysteem. Alle vernieuwingen legden geen windeieren: critici prezen de nieuwe iPad weer de hemel in.

Apple iPad Air 2
Apple iPad Air 2

2. Samsung Galaxy Tab S 10.5

De Samsung Galaxy Tab S 10.5 is één van de weinige tablets die in 2014 de directe concurrentie aankon met de iPad Air 2. Dit model draait op Android 4.4 KitKat en beschikt over een vingerafdruksensor, waarmee je onder meer snel kan wisselen tussen gebruikersprofielen. De tablet is zeer dun (6,6 millimeter) en ondersteunt de Call Forwarding-functie via Samsung SideSync 3.0. Hiermee staat de Tab S 10.5 in contact met je smartphone en kan je vanaf de tablet telefoontjes plegen en ontvangen. Deze 10,5-inch tablet is zeer geschikt als multimedia-device dankzij het WQXGA-display, dat een resolutie heeft van 2.560 x 1.600 (dat is een 16:10 schermverhouding), waarvoor de zeer heldere SuperAMOLED-schermtechnologie is gebruikt. Tot slot biedt de Galaxy Tab S 10.5 een Kids Mode, met een geheel eigen interface en leuke en leerzame activiteiten voor kinderen. Naast de Tab S 10.5 introduceerde Samsung ook de 8,4-inch Samsung Galaxy Tab S 8.4.

Samsung Galaxy Tab S 10.5
Samsung Galaxy Tab S 10.5

3. Sony Xperia Z3 Tablet Compact

De Sony Xperia Z3 Tablet Compact was Sony's tablet-topper van 2014. Deze 8-inch Android 4.4-tablet heeft roestvrijstalen hoeken, een ultradun afgerond frame en een gehard glazen voorzijde geven. Dit alles zorgt voor een elegant en duurzaam design. Met een dikte van slechts 6,4 millimeter is deze tablet perfect voor onderweg en de IP65/68 classificatie betekent dat je je nooit zorgen hoeft te maken over water en stof. De Xperia Z3-modellen beschikken verder over de Sony Digital Noise Cancelling technologie en NFC-ondersteuning. De tablet komt met 16GB of 32GB geheugen en is beschikbaar in een WiFi-only en een WiFi + 4G-variant. Tegelijk met de Xperia Z3 Tablet Compact, kwam Sony met de (smartphones) Xperia Z3 (5,2 inch) en de Xperia Z3 Compact (4,6 inch). 

Sony Xperia Z3 Tablet Compact
Sony Xperia Z3 Tablet Compact

4. Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

De Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) verving in 2014 de originele Samsung Galaxy Note 10.1 uit 2012. Deze 2014-editie is op een groot aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo is het 10-inch scherm, met een resolutie van 2.560 x 1.600 pixels, nu viermaal zo scherp. Daardoor geeft de 2014-editie een zichtbaar betere kijkervaring. Ook de quad-core processor is met 1,9GHz fors sneller geworden. Het werkgeheugen bedraagt in de 2014-editie 3GB en de accu is gevuld met 8.220 mAh. De aanwezigheid van de S Pen is onveranderd, maar deze is wel flink onder handen genomen. De nieuwe S Pen van de Galaxy Note 10.1 (2014) werkt beter dan zijn voorganger. Je kunt interessante content in scrapbooks samenbrengen, een lijst met discussiepunten voor een vergadering maken of een verlanglijst voor je verjaardag opstellen. Met Multi Window kun je tot slot afzonderlijke delen van dezelfde applicatie draaien en de S Pen gebruiken om content te slepen van het ene naar het andere window.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)
Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

5. Microsoft Surface Pro 3

De Microsoft Surface Pro 3 is een kostbare business-tablet (startprijs vanaf 819 euro), die in 2014 de grens tussen tablet en notebook deed vervagen. Deze tablet heeft een groot 12-inch ClearType Full HD-display met een schermresolutie van 2.160 x 1.440 pixels en is verder voorzien van een 4de generatie Intel Core-processor (waarbij je de keuze hebt uit een Core i3-, Core i5- of Core i7-processor). De cooling-technologie is 30 procent efficienter dan op de voorgaande Surface-modellen. De tablet draait op Windows 8.1 Pro en komt met een volledige versie van Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, OneNote). Dankzij de styluspen en de verregaande OneNote-integratie kan je snel en gemakkelijk notities maken. Voor de Surface Pro 3 is, tegen een meerprijs, een multi-positie kickstand beschikbaar, waarmee je de tablet in alle verschillende hoeken kan zetten die je wil - van 0 tot 150 graden. Het nieuwe click-in toetsenbord is stabieler en heeft een groter trackpad, zodat je bijna vergeet dat je op een tablet in plaats van op een notebook aan het werken bent.

Microsoft Surface Pro 3
Microsoft Surface Pro 3

6. Acer Iconia B1-720

Acer deed in 2014 weer van zich horen met een bijzonder toegankelijke en budgetvriendelijke compacte tablet: de Acer Iconia B1-720. Voor een hele fijne prijs biedt dit model een 7-inch 10-punts touchscreen, een 1,3GHz dual-core processor en 1GB intern geheugen. Gamen, internetten, muziek luisteren en video's bekijken gaat hierdoor vlot en het Android 4.2.2. Jelly Bean biedt via de Google Play Store toegang tot duizenden apps. Videochatten is mogelijk met de VGA-frontcamera (0,3-megapixel). De Iconia B1-720 is dankzij zijn goede prijs-kwaliteitverhouding zeer geschikt als tablet voor jeugdige gebruikers of als tweede tablet voor gezinnnen.

 

Acer Iconia B1-720
Acer Iconia B1-720

7. HTC Google Nexus 9

De Google Nexus 9, vervaardigd door HTC, was in 2014  de eerste tablet met het Android 5.0 Lollipop-besturingssysteem. Deze vernieuwde Android-versie biedt onder meer de Heads-up notificatiefunctie. Deze functie toont een pop-up notificatie aan de bovenzijde van het scherm waarop je kan reageren, zonder dat je de app hoeft te verlaten die je op dat moment gebruikt. De Nexus 9 heeft een 8,9-inch IPS-display (van het krasbestendige Gorilla Glass 3) met een QXGA (2.048 x 1.536 pixels) resolutie en is voorzien van een krachtige 2,3GHz 64-bit NVIDIA Tegra K1-processor en 2GB RAM. Aan de voorzijde van de tablet bevinden zich dubbele HTC BoomSound-speakers en tevens beschikt de tablet over dubbele microfoons. De Nexus 9 maakte niet zo veel indruk als voorgaande Nexus-modellen, maar niettemin was het een van de betere tablets op de markt.

HTC Google Nexus 9
HTC Google Nexus 9

8. Samsung Galaxy NotePRO 12.2

Samsung bracht in 2014 met de Samsung Galaxy NotePRO 12.2 één van de grootste (zakelijke) tablets in Nederland op de markt. Het extra brede scherm, ter grootte van een A4, is vooral handig bij het bekijken van Full HD-video's en bij het doornemen van veel informatie. De NotePRO 12.2 is voorzien van een dun en licht frame dat prettig in de hand ligt en sterke specificaties, met een dubbele quad-core processor, 3GB intern geheugen, 32GB opslaggeheugen, een 8-megapixel camera, een 2-megapixel frontcamera, Bluetooth en WiFi. De NotePRO is net als alle andere Galaxy Note-producten voorzien van een geavanceerde stylus, de S Pen. De S Pen is drukgevoelig, opmerkelijk nauwkeurig en geeft je snel toegang tot vijf aanvullende toepassingen: Action Memo, Scrapbook, Screen Write, S Finder en Pen Window. Op de NotePRO is tevens Cisco WebEx Meetings geïnstalleerd. Met deze tool voor videoconferencing kun je gemakkelijk onderweg deelnemen aan zakelijk overleg. Het opstarten van een sessie doe je direct vanuit je adreslijst, een unicum voor Android-toestellen. 

Samsung Galaxy NotePRO 12.2
Samsung Galaxy NotePRO 12.2

9. Sony Xperia Z2 Tablet

Door de introductie van de Xperia Z3 Tablet Compact later in 2014 is de Sony Xperia Z2 Tablet, die begin 2014 op de markt kwam, een beetje ondergesneeuwd. Niet terecht, want het is één van de beste tablets van het afgelopen jaar. Deze robuuste Android 4.4-tablet heeft een IP55/IP58-certificaat, wat betekent dat de Z2 tablet waterdicht en stofbestendig is. Dankij de Front Surround-audiotechnologie van Sony en digitale noise cancelling technologie biedt de Xperia Z2 Tablet ook een prima geluidskwaliteit. De tablet is voorzien van de Qualcomm Snapdragon 801-processor met 2,3GHz processor quad-core Krait CPU die zeer goed presteert zonder de accuduur te beperken. De grote 6.000 mAh lithium polymer accu, in combinatie met de Battery STAMINA-modus van Sony, biedt tot 10 uur ononderbroken multimediagebruik en meer dan 100 uur muziek, zonder dat je de accu hoeft op te laden. Tot slot beschikt de Sony Xperia Z2 Tablet over een 8,1-megapixel camera (met 1080p Full HD-videorecorder) en een 2,2-megapixel Full HD-frontcamera.

Sony Xperia Z2 Tablet
Sony Xperia Z2 Tablet

10. Huawei MediaPad X1

De Huawei MediaPad X1, waarmee Huawei in 2014 de eerste serieuze stappen op tabletgebied deed, is een 7-inch tablet met belfunctie, die zo handzaam is dat jer ook daadwerkelijk prima mee kan bellen. Een luidspreker en een microfoon zijn in de behuizing geïntegreerd, zodat je geen headset nodig hebt om telefoongesprekken te voeren. Met een gewicht van 239 gram en een dikte van nog geen 7,2 millimeter is de MediaPad X1 goed te bedienen met één hand. Ook op fotogebied stelt de Huawei MediaPad X1 niet teleur. De camera aan de achterzijde heeft een resolutie van 13-megapixel (Sony Exmor RS BSI camera) met de mogelijkheid om panorama's op te nemen. Met de 5-megapixel camera aan de voorzijde maak je selfies van zeer hoge resolutie. Handig is de mogelijkheid om de frontcamera te bedienen middels een gesproken commando. 

Huawei MediaPad X1
Huawei MediaPad X1

portablegear.nl