Interessant:

iPhone 5S vs. Samsung Galaxy S5: verschil

achtergrond 6 maart 2014 om 16:13

Met de Samsung Galaxy S5 gaat Samsung de concurrentie aan met die andere populaire high-end smartphone van het moment: de Apple iPhone 5S. PortableGear zet de verschillen tussen de specificaties op een rij.

Display & design

De Samsung Galaxy S5 heeft een display van 5,1-inch, een formaat dat tegenwoordig ongeveer normaal is voor smartphones. Apple houdt met de iPhone 5S nog altijd vast aan een relatief klein 4-inch display. Samsungs toestel heeft een Full HD (1.080 x 1.920 pixels) display, waarvoor de heldere SuperAMOLED-schermtechnologie is gebruikt. De iPhone 5S heeft een Retina (640 x 1.136 pixels) display en maakt gebruikt van de IPS-schermtechnologie. In de praktijk komt het erop neer dat beide schermen bijzonder helder zijn en goede kijkhoeken bieden. Verder is zowel op Galaxy S5 als de iPhone 5S gebruik gemaakt van het krasbestendige Gorilla Glass 3. Het design van de Galaxy S5 is van plastic (in het zwart, wit, goud of blauw), maar dit plastic heeft 'putjes-relief', waardoor het toestel er wat chiquer uitziet en wat steviger in de hand ligt. De iPhone 5S heeft een luxueuze (maar kwetsbaardere) behuizing van hoogwaardige materialen als aluminium en glas (in het zwart, wit of goud).

Besturingssysteem

De Galaxy S5 wordt geleverd met Android 4.4 KitKat. Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. Handig is verder een geintegreerde screen recorder, waarmee je een MP4-video kan maken van activiteiten op het scherm. De Galaxy S5 heeft ook een nieuwere, gebruiksvriendelijke editie van de TouchWiz-interface (versie 6.0).

De iPhone 5S draait op iOS 7: dit besturingssysteem kent een geheel nieuw design in vergelijking met iOS 6. Belangrijkste vernieuwing is dat het Notificatie Center nu vanuit het lockscherm toegankelijk is: daardoor heb je meteen toegang tot je notificaties met een veegbeweging en met de nieuwe Today-functionaliteit van het Notificatie Center heb je ook meteen een overzicht van onder meer het weer en verkeer. Verder zijn er twee nieuwe functies in iOS 7: Control Center en uitgebreidere Multitasking. Via Control Center heb je snel een overzicht van verschillende zaken als instellingen, lopende muziek en sneltoetsen. Multitasking is nu mogelijk in alle apps en met deze toepassing kan je alle openstaande apps op een rij zetten en met een swipe sluiten. Tot slot kent ook de Safari-browser in iOS 7 een geheel nieuw design en je kan in Apple's browser nu een onbeperkt aantal tabbladen gebruiken, waar dit voorheen beperkt was tot acht tabbladen. 

Voor zowel iOS als Android zijn inmiddels duizenden apps beschikbaar. iOS is wellicht gebruiksvriendelijker voor nieuwe smartphone-gebruikers. Een nadeel van Android is een groter risico op virussen: volgens onderzoeken van verschillende anti-virusontwikkelaars is het merendeel van de mobiele virussen gericht op Android en zijn er bijna geen virussen voor iOS.

Samsung Galaxy S5 vs. iPhone 5S: verschil
Samsung Galaxy S5 vs. iPhone 5S: verschil

Processor

De iPhone 5S is uitgerust met Apple's nieuwste (64-bit) Apple A7-processor (met een 1,3GHz dual-core chip en 1GB RAM), die dubbel zo is snel als de processor van de originele iPhone 5. Bijzonder is dat de iPhone 5S daarnaast is uitgerust met een zogenaamde M7-coprocessor. Die wordt voornamelijk gebruikt om realtime het kompas, de snelheidsmeter en de gyroscoop uit te lezen, wat mogelijkheden biedt voor nieuwe fitness-apps. De Galaxy S5 beschikt over de nieuwste generatie Qualcomm-chipset: een 2,5GHz quad-core Snapdragon 801-processor (met 2GB RAM).  Deze chipset kan data sneller opslaan op of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor nog snellere prestaties. Er is nog geen beschikbare benchmark-vergelijking tussen de iPhone 5S en de Galaxy S5.

Camera

De Samsung Galaxy S5 heeft een camera met een 16-megapixel sensor en een LED-flitser. Tevens biedt de Galaxy S5 de mogelijkheid om video's in 2160p 4K (Ultra HD)-kwaliteit vast te leggen. Daarnaast is het toestel voorzien van ingebouwde videostabilisatie om bewogen video's te voorkomen. Andere handige camerafunctionaliteiten op de Galaxy S5 zijn een supersnelle autofocus (tot 0,3 seconden) en de Selective Focus-functionaliteit (biedt de mogelijkheid om op een specifiek gebied van een object te focussen terwijl je tegelijkertijd de achtergrond vervaagt). Aan de voorzijde van de Galaxy S5 bevindt zich een 2-megapixel 1080p Full HD frontcamera.

Apple heeft de iPhone 5S uitgerust met een 8-megapixel iSight-camera (met LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder) (in tegenstelling tot de Galaxy S5 kan je er geen 4K-video's mee opnemen) en een 1,2-megapixel 720p HD FaceTime-frontcamera. De 5S beschikt over een dubbele LED-flitser ("True Tone"), beeldstabilisatie en live video zoom (tot 3x inzoomen tijdens video-opnames). De snelheid van de autofocus is, afhankelijk van de instellingen, tussen de 0,5 en 1 seconde. Met de iPhone 5S biedt als extra ten opzichte van de Galaxy S5 de mogelijkheid om 720p slow-motion-video's op te nemen met 120 frames per seconde.

Geheugen

De Samsung Galaxy S5 komt in eerste instantie alleen in edities met 16GB of 32GB geheugen op de markt. Dit geheugen is uitbreidbaar via microSD. De iPhone 5S is verkrijgbaar in uitvoeringen met 16GB, 32GB of 64GB geheugen; een microSD-geheugenkaartslot ontbreekt. Wel krijg je gratis 5GB online opslagruimte via iCloud, Apple's cloudservice (hiertoe is wel registratie vereist).

Bijzondere functionaliteiten

De iPhone 5S is uitgerust met Siri, waarmee voice-control mogelijk is. Daarnaast kan je met FaceTime videochatten (in HD) met andere iPhone/iPad-bezitters via WiFi of 3G/4G. De iPhone 5S is de eerste smartphone met een vingerafdruklezer en Touch ID. Hiermee kan je het toestel ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen.

Samsung wilde niet achterblijven bij Apple en heeft ook de Galaxy S5 voorzien van een vingerafdruklezer. Deze is geintegreerd in de langwerpige homebutton onder het touchscreen en er kunnen meerdere vingerafdrukken voor worden ingesteld. Je moet je vinger niet stil op de hometoets leggen, zoals op de iPhone 5S, maar er met een swipe-beweging langs gaan om het toestel te unlocken. Andere handige extra's op de Galaxy S5 zijn de de Download Booster (een innovatieve WiFi-technologie om downloaddatasnelheden op te voeren door WiFi en 4G/LTE te koppelen en gelijktijdig te gebruiken), de Ultra Power Saving Mode ( waarin het display in zwart en wit wordt weergegeven en alle onnnodige functionaliteiten worden uitgeschakeld om de batterij zo veel mogelijk te sparen) en de geintegreerde hartslagmeter. Tot slot is vermeldenswaardig dat de Galaxy S5 een IP67-certificaat heeft: dat betekent dat het toestel is bestand tegen water en stof.

Prijs

Zowel de Samsung Galaxy S5 als de iPhone 5S is niet goedkoop: beide hebben een minimale consumentenadviesprijs van 699 euro. Dit is voor de edities met het kleinste geheugen. Als je meer opslagruimte wil, moet je nog dieper in de portemonnee tasten.

Conclusie

De iPhone 5S en Samsung Galaxy S5 zijn beide zeer complete (en kostbare) smartphones met een krachtige processor, geavanceerde camerafunctionaliteiten en een vingerafdrukscanner. De iPhone 5S heeft een fraaier design, de Galaxy S5 is daarentegen robuuster dankzij zijn waterbestendige, plastic behuizing. De software van de iPhone 5S is echter robuuster en minder gevoelig voor virussen dan het Android-besturingssysteem van de Galaxy S5. Al met al zijn het de meeste complete smartphones die je momenteel kan vinden.

portablegear.nl