Interessant:

Top 5 duurste gadgets van 2013

achtergrond 23 december 2013 om 08:37

In 2013 zijn ook weer veel bijzonder kostbare gadgets op de markt gekomen. PortableGear zet vijf gadgets met de hoogste prijskaartjes voor je op een rij.

1. Sony Cyber-shot DSC-RX1R: 3.100 euro

De eer van duurste gadgets ging vorig jaar naar de Sony Cyber-shot DSC-RX1, een full-frame compactcamera met een prijs van 3.100 euro. De opvolger van deze camera, de Sony Cyber-shot DSC-RX1R, is dit jaar de duurste gadget met een prijskaartje van eveneens 3.100 euro. De 'R' in de naam duidt op een verdere verbetering van de resolutie, die ook in de RX1 al zeer hoog was. Net als veel DSLR-camera's was de eerste generatie Cyber-shot RX1 uitgerust met een optisch lowpassfilter (OLPF) voor de sensor, om ongewenste moiré (dat zijn golvende patronen)- en kleureffecten tegen te gaan. Bij de RX1R is dit filter verwijderd: zo komen volgens Sony ook de fijnste details haarscherp en zonder verstrooing in beeld. Dat mag ook wel voor dit prijskaartje...

Sony Cyber-shot DSC-RX1R
Sony Cyber-shot DSC-RX1R

 

2. Apple iPhone 5S 64GB: 899 euro

Met de iPhone 5S had Apple dit jaar wederom een verkooptopper in huis. Op dit model introduceerde Apple onder meer het nieuwe iOS 7-besturingssysteem, de nieuwe krachtige Apple A7-processor en de TouchID-vingerafdruklezer. De (64-bit) A7-processor is zelfs 40 keer (!) sneller dan de processor in de originele iPhone uit 2007. Verder is onder meer de sensor en diafragma van de camera verbeterd, wat zorgt voor nog betere foto's. De 5S is beschikbaar met 16GB, 32GB of 64GB geheugen. Aan het meest complete model (met 64GB) van de iPhone 5S hangt echter - zoals immer met een nieuwe iPhone-model - een aanzienlijk hoog prijskaartje van 899 euro. Daarmee is het één van de allerduurste smartphones van 2013. Dat lijkt de consument echter niet te deren: het toestel ging al miljoenen keren over de toonbank.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

 

3. Apple iPad Air 128GB 4G + WiFi: 869 euro

Apple introduceerde in 2013 met de iPhone 5S niet alleen een nieuwe smartphone-topper, maar bracht met de iPad Air ook een nieuwe tablet-topper op de markt. De iPad Air heeft net als de voorgaande iPad 4 een IPS-display van 9,7-inch met een hoge resolutie van 2.048 x 1.536 pixels (Retina), maar het design is nog dunner (7,5 millimeter) en lichter (469 gram bij de WiFi-only editie en 478 gram bij de WiFi + 3G/4G-editie) dan voorheen. Daarnaast is de iPad Air, net als de iPhone 5S, voorzien van de nieuwe Apple A7-processor (met M7-coprocessor) en iOS 7. De meest complete uitvoering van de iPad Air (128GB, 3G/4G+ WiFi) is echter bijzonder kostbaar met prijs van maar liefst 869 euro - waarmee het één van de allerduurste tablets van 2013 is.

Apple iPad Air
Apple iPad Air

 

4. Samsung Galaxy Note 3: 749 euro

De Samsung Galaxy Note 3 is met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren één van de grootste succesnummers van Samsung in 2013. Dat is bijzonder, want met een initiële adviesprijs van 749 euro is deze 5,7-inch smartphone-phablet niet bepaald goedkoop te noemen. Niettemin krijg je voor deze prijs wel een bijzonder compleet toestel met onder meer SuperAMOLED-display met een Full HD-resolutie (1.080 x 1.920 pixels), een 13-megapixel camera, een 3.200 mAh batterij, 4G/LTE, WiFi-Direct, USB 3.0 Host, NFC en Bluetooth 4.0 en de S-Pen-stylus. Als je op de S Pen-button klikt, verschijnt Air Command op het scherm met vijf handige functies. Met Air Command hoef je niet langer tussen schermen te switchen, commando's te onthouden of verschillende menu's te raadplegen. Dankzij Multi Window switch je naadloos tussen applicaties, zonder een venster te sluiten of een nieuwe pagina te openen. 

Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy Note 3

 

5. HTC One Max: 749 euro

Met de 5,9-inch HTC One Max deed HTC in 2013 ook een duit in het zakje van de populaire phablet-markt. HTC's phablet draait op Android 4.3 Jelly Bean en maakt gebruik van een 1,7GHz quad-core processor met 2GB RAM. Het 16GB of 32GB geheugen is uitbreidbaar via microSD. Bijzonder is dat de One Max - net als de concurrerende iPhone 5S - beschikt over een vingerafdrukscanner. Deze bevindt zich aan de achterzijde van het toestel en je kan er drie verschillende vingerafdrukken in programmeren, waarmee je direct het toestel kan unlocken, vergrendelen of een app kan opstarten. Aan de achterzijde vind je ook een 4-megapixel UltraPixel-camera (met een Full HD-videorecorder), bekend van de originele HTC One (in tegenstelling tot op dat toestel ontbreekt op de Max-uitvoering echter optische beeldstabilisatie). HTC's eerste phablet is ook het eerste toestel met de vernieuwde HTC Sense 5.5-interface. Hierin zijn enkele verbeteringen voor HTC BlinkFeed (deze kan verder worden verfijnd door het aanpassen van onderwerpcategorieën en nieuwe integratie met contentproviders als Instagram en Google+) aangebracht. Aan al dit fraais hing HTC wel een aanzienlijk prijskaartje van 749 euro.

HTC One Max
HTC One Max

portablegear.nl