Interessant:

Apple onthult iOS 8 en Mac OS X 10.10 Yosemite

nieuws 4 juni 2014 om 09:38

Apple heeft op haar WWDC 2014-conferentie in San Francisco de nieuwe besturingssytemen voor haar mobiele platforms (iOS 8) en voor haar Mac-platforms (Mac OS X 10.1 Yosemite) gepresenteerd.

iOS 8, dat aankomende herfst beschikbaar komt voor de iPhone 4S/5/5C/S, iPad 2/3/4/Air/mini/mini 2 en iPod touch 5G, bouwt voort op de design van iOS 7, maar introduceert enkele nieuwe toepassingen. Met iCloud Photo Library kan je nu snel foto's en video's bewerken en delen met al je Apple-apparaten. Met de vernieuwde Messages-app kan je in iOS 8 nu eenvoudig stemberichten, video's en foto's met een swipe-beweging delen.

Handig is ook dat je in iOS 8 door twee keer op de homebutton te drukken de multitasking-interface oproept: aan de bovenzijde van het scherm zie je nu iets nieuws: de gezichten van personen met wie je recent hebt gesproken en, als je naar rechts scrollt, ook je favoriete contacten. Met een simpele tab kan je vervolgens deze personen bellen, een bericht sturen of een FaceTime-gesprek beginnen. Nieuw in iOS 8 is verder Apple's QuickType-toetsenbord (leert je gewoontes en schrijfstijl, zodat je snel kan typen, echter nog niet in het Nederlands beschikbaar), 'Family Sharing' (waarmee zes famileleden snel iTunes-, iBooks- en en App Store-aankopen kunnen delen) en iCloud Drive (waarmee je altijd en overal, ook vanaf een PC, een bestand kan bewerken en opslaan). Een ander compleet nieuwe toepassing is 'Health', waarin je een overzicht vindt van al je gezondheids- en fitness-toepassingen (zoals je activiteitsmeter en je hartslagmeter).

Tot slot belooft Apple het on-screen toetsenbord ook aan ontwikkelaars van derde partijen vrij te geven, zodat je op termijn ook een Swype- en SwiftKey-toetsenbord voor iOS 8 kan verwachten. Daarnaast zegt Apple de dataprotectie in iOS 8 flink te hebben opgeschroefd.

iOS 8
iOS 8

Mac OS X 10.10 Yosemite, evens beschikbaar vanaf de herfst, heeft een geheel vernieuwd design met transparante interface-elementen. Dankzij transparante toolbars kan je zien wat er zich nog meer achter een venster bevindt als je scrollt. Een transparante toolbar laat je zien wat er achter een actief venster is verbogen. Het design van het Dock en iconen onderaan het scherm is aangepast voor een meer consistentere 'look & feel'. 

Nieuw in Mac OS X Yosemite zijn verder een nieuwe Today View in het Notificatie Center, waarmee je een snel overzicht hebt van alles wat je meteen moet weten (events, reminders, beurskoerzen, weer en meer). Verder kan je nu vanaf je Mac bellen en gesprekken opnemen met je iPhone met de toepassing 'Phone Calls'. Ook de app 'SMS' (inclusief SMS en iMessage) is met Yosemite nu beschikbaar voor de Mac, waardoor je - zonder je iPhone te gebruiken - berichten kan lezen en verzenden. Andere toepassingen zijn 'Handoff' (onthoudt de laatste actie die je op je iOS-toestel of Mac OS-apparaat hebt gebruikt, zodat je vlekkeloos verder kan werken op een ander Apple-apparaat) en 'Instant Hotspot' (waarmee je de hotspot-functie van je iPhone met slechts enkele klikken op je Mac activeert). Tot slot is de Spotlight-zoekfunctie uitgebreid: je krijgt nu een preview van een zoekopdracht waar je door kan scrollen en je kan er nu ook informatie mee vinden van andere bronnen, zoals Wikipedia, Bing en Apple Maps.

Mac OS X 10.10 Yosemite
Mac OS X 10.10 Yosemite

Apple