Interessant:

iPhone 6 vs. iPhone 6 Plus: verschil

achtergrond 10 september 2014 om 11:29

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn de nieuwste toevoegingen aan het assortiment iPhones van Apple. PortableGear zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Display & design

De iPhone 6 Plus is Apple's eerste phablet-model: deze iPhone heeft een groot display van 5,5-inch met een Full HD-schermresolutie van 1.080 x 1.920 pixels. De iPhone 6 heeft een 4,7-inch display - nog altijd aanzienlijk groter dan het 4-inch display van de voorgaande iPhone 5S - met een bijzondere schermresolutie van 750 x 1.334 pixels. De iPhone 6 biedt daarmee een 38 procent groter display dan de iPhone 5S, de iPhone 6 Plus heeft een 88 procent groter scherm. Net als op de voorgaande iPhones is er gebruik gemaakt van de heldere IPS Retina-technologie voor goede kijkhoeken. De iPhone 6-modellen hebben een stijlvolle unibody-behuizing van aluminium en glas.

Besturingssysteem

De†iPhone 6 Plus†en†iPhone 6†worden standaard geleverd met iOS 8, dat ook als update beschikbaar komt voor de iPhone 5S/5C.†De interface van iOS 8 bouwt voort op†iOS 7, maar is verfijnder en uitgebreider.†Je krijgt nu de beschikking over interactieve notificaties, snel toegang tot de belangrijkste contacten, intelligente suggesties en de mogelijkheid om in de Mail-app snel te wisselen tussen de inbox en concepten. Nieuwe functies zijn de iCloud Photo Library, iCloud Drive, het QuickType-toetsenbord†(leert je schrijfstijl voor betere automatische suggesties)†en Health (een dashboard met daarop een overzicht van al je gezondheids- en fitness-data). Daarnaast hebben ouders nu meer controle over app-aankopen van kinderen dankzij Family Sharing, waarmee tot zes familieleden ook iTunes-, iBooks- en App Store-aankopen kunnen. Verder is de dataencryptie in iOS 8 uitgebreid en verbeterd.

Processor & geheugen

Zowel de†iPhone 6 Plus†als†iPhone 6†zijn voorzien van Apple's nieuwe 1,4GHz dual-core Apple A8-processor. Deze chip is ongeveer 25 procent sneller ťn 50 procent zuiniger dan de voorgaande A7-chip van de†iPhone 5S.†De toestellen zijn daarnaast voorzien van†een M8 motion-coprocessor, die continu bewegingsdata vastlegt, ook in slaapstand, waarmee energie wordt bespaard voor fitness-apps die de hele dag dag de senors van het toestel gebruiken. Tevens is de zesde generatie iPhones uitgerust met een hexa-core PowerVR GX6650-videochip. Deze chip, in combinatie met†iOS 8 - dat Metal, een nieuwe grafische technologie ondersteunt - maakt grafisch indrukwekkende 3D-games mogelijk. De iPhone 6 Plus heeft 2GB RAM, de iPhone 6 kent 1GB RAM. Beide modellen zijn beide beschikbaar in edities met 16GB, 64GB of 128GB geheugen.†Op geen van de toestellen is het geheugen uitbreidbaar via microSD.†

Camera

De†iPhone 6 Plus†als†iPhone 6†komen allebei met een†8-megapixel iSight-camera aan de achterzijde. Deze camera is voorzien van een dubbele LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Nieuw ten opzichte van de†iPhone 5S†is dat de iPhone 6-modellen een nieuwe sensor†met Focus Pixels voor een snellere autofocus hebben. Verder kan je rekenen op een 240 fps slow-motion modus en een time-lapse videomodus. De iPhone 6 Plus beschikt als extra ten opzichte van de iPhone 6 over optische beeldstabilisatie (de iPhone 6 heeft alleen softwarematige beeldstabiliatie).

Bijzondere functionaliteiten

De†iPhone 6 Plus†als†iPhone 6†zijn uitgerust met Siri, waarmee voice-control mogelijk is. Daarnaast kan je met FaceTime videochatten (in HD) met andere iPhone/iPad-bezitters via WiFi of 3G/4G. Evenals de voorgaande iPhone 5S†beschikken deze modellen over de Touch ID-vingerafdruksensor. Hiermee kan je de toestellen ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is overigens mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen. De iPhone 6-modellen zijn verder de eerste iPhones met ondersteuning van NFC, dat echter alleen zal worden gebruikt voor Apple's eigen Apple Pay-dienst.

Conclusie

Belangrijkste vernieuwingen op†iPhone 6 Plus†als†iPhone 6†zijn uiteraard de grotere displays: deze zijn met respectievelijk 5,5-inch en 4,7-inch aanzienlijk groter dan het 4-inch van de vijfde generatie iPhones. Verder zijn de processor en de camera verbeterd en is NFC-ondersteuning (alleen bedoeld voor Apple Pay) toegevoegd. Al met al welkome vernieuwingen, maar wel vernieuwingen waarvoor een aanzienlijke prijs moet worden betaald.

iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5S en iPhone 5C
iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5S en iPhone 5C

portablegear.nl