Interessant:

Top 10 mobiele games van 2014

achtergrond 27 december 2014 om 12:56

Mobiel gamen nam in 2014 wederom enorm toe. PortableGear zet tien van de populairste mobiele games van afgelopen jaar voor je op een rij.

1. Hearthstone: Heroes of WarCraft

Hearthstone: Heroes of WarCraft (iPad, Windows 8, Android) is zonder twijfel dé grootste mobiele gamehit van 2014 met meer dan 20 miljoen geregistreerde gebruikers. Hearthstone is een gratis kaartverzamelspel gebaseerd op de WarCraft-franchise van ontwikkelaar Blizzard. Elk spel Hearthstone-kaarten draait om helden uit de negen klassen van World of WarCraft. Bij de lancering van het spel kwamen er 300 kaarten beschikbaar en je kan nieuwe kaarten verdienen of kopen. Ook kan je je eigen kaartspel samenstellen. Heartstone is een free-to-play-game, die microtransacties niet te veel opdringt en dankzij de verzamelfactor binnen de kortste tijd een grote schare fans heeft verzameld. Tegen betaling van een fors bedrag zijn er ook uitbreidingen (met extra kaarten) voor Hearthstone beschikbaar, waaronder Curse of Naxxramas: A Hearthstone Adventure en Goblins vs Gnomes.

Heartstone: Hearoes of WarCraft
Heartstone: Hearoes of WarCraft

2. Flappy Bird

Flappy Bird verscheen al in mei 2013 in de iTunes App Store, maar om onduidelijke redenen werd het simpele spelletje begin 2014 een enorm succes en werd er in vrijwel alle media melding van gemaakt. In Flappy Bird moet je een vogeltje door nauwe doorgangen tussen Mario-achtige pijpen laten vliegen: door op het scherm te tikken beweeg je de vleugels. Flappy Bird - dat gratis beschikbaar was, maar waarin wel advertenties werden getoond - werd ontwikkeld door slechts één persoon, die het spel later in 2014 weer uit de App Store verwijderde, omdat "het onverwachte succes van de game zijn eenvoudige leven ruineerde". Niettemin bracht hij in augustus met Swing Copters (iOS, Android) toch nog een officieus vervolg op Flappy Bird uit.

Flappy Bird
Flappy Bird

 

3. Walking Dead: The Game - Season 2

Spelontwikkelaar Telltale liet in 2014 weer veel van zich horen met verschillende, episode-gebaseerde adventuregames. Walking Dead: The Game Season 2 (iOS, Android) kreeg, net als zijn de voorganger, ook dit jaar veel lof van de critici - al is de game al met al meer een interactieve film dan een echte game. De interactie van de speler blijft beperkt, maar niettemin genoten ook dit jaar weer duizenden gamers van de intrigerende verhaallijn en de duistere sfeer. Eind 2014 breidde Telltale het aanbod van haar episodische adventuregames nog verder uit met de eerste episodes van Tales from the Borderlands en Game of Thrones: The Game, waarvan de volgende episodes volgend jaar verschijnen. 

Walking Dead: The Game - Season 2
Walking Dead: The Game - Season 2

4. Modern Combat 5: Blackout

Modern Combat 5: Blackout (iOS, Android, Windows Phone) is een grafisch indrukwekkende first person-shooter van Gameloft. Het was één van de weinige games die in 2014 niet meedeed aan de trend van microtransacties. De game is gewoon beschikbaar voor enkele euro's, zonder dat je verder verder wordt lastig gevallen met in-app aankopen of advertenties. Eén van de belangrijkste verschillen met het voorgaande Modern Combat 4: Zero Hour is dat de missies in deel 5 korter zijn, gemiddeld 5-10 minuten in plaats van 15-20 minuten. Modern Combat 5 kreeg later een update voor de iPhone 6, waarbij optimaal werd gebruik gemaakt van de Metal-technologie in iOS 8, voor nog betere grafischere prestaties.

Modern Combat 5: Blackout
Modern Combat 5: Blackout

 

5. Angry Birds Transformers

Angry Birds deed ook weer veelvuldig van zich horen in 2014. In 2014 verschenen Angry Birds Epic (iOS, Android, Windows Phone), een turn-based RPG en Angry Birds Stella (iOS, Android, Windows Phone), een 'vrouwelijke' variant van Angry Birds. Hoogtepunt was echter shoot 'em up Angry Birds Transformers waarin de Angry Birds worden gecombineerd met de klassieke Transformers-franchise voor een bijzonder jaren 80-gevoel. Gamers lijken inmiddels echter wel een beetje Angry Birds-moe te worden, en de successen waren minder dan voorheen. Daarnaast krijgt Angry Birds-ontwikkelaar Rovio veel kritiek voor haar huidige businessmodel: de spellen worden gratis aangeboden, maar gamers worden voortdurend lastig gevallen door opdringerige in-app aankopen en advertenties.

Angry Birds Transformers
Angry Birds Transformers

6. Candy Crush Soda Saga

Gameontwikkelaar King Soft introduceerde in 2014 met Candy Crush Soda Saga (Android, iOS) een officieel vervolg op het razendpopulaire Candy Crush SagaCandy Crush Soda Saga biedt 140 levels met 'dorstlessende omgevingen' en biedt verder dezelfde gameplay als het origineel. Een nieuwe toevoeging is de 'paarse soda', waarmee de snoepjes op het speelveld naar boven drijven in plaats van naar beneden vallen. Candy Crush Soda Saga is gratis te spelen, maar als je op een gegeven moment een bepaald level bereikt en verder wil, moet je betalen.

Candy Crush Soda Saga
Candy Crush Soda Saga

7. Vainglory

Tegelijkertijd met de introductie van de iPhone 6/6 Plus toonde Apple dit jaar de game Vainglory om de grafische kracht van de apparaten te tonen. Vainglory is een grafisch fraaie zogenaamde MOBA (multiplayer online battle arena) game. Het spel is ontwikkeld door Super EVIL, dat bestaat uit veteranen van ontwikkelaars Blizzard en Riot. Het spel maakt gebruik van de E.V.I.L. game-engine en van Metal, een grafische technologie in iOS 8, die hoogwaardige grafische prestaties mogelijk maakt. Vainglory biedt volgens de ontwikkelaar grafische prestaties en een resolutie die Blu-Ray kwaliteit kan evenaren. Op de iPhone 6 loopt het spel met 60 frames per seconde. Het spel is ook beschikbaar voor verschillende iPad-modellen.

Vainglory op iPhone 6
Vainglory op iPhone 6

8. Valiant Hearts: The Great War

Valiant Hearts: The Great War (iOS, Android) is een bijzonder puzzelspel van het Franse UbiSoft, dat plaatsvindt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit fictieve verhaal neemt de speler mee naar beroemde locaties uit de Eerste Wereldoorlog. Je beleeft historische veldslagen aan het westelijke front, zoals de Slag bij de Marne en de Slag aan de Somme. De unieke grafische, comic-achtige stijl (het is feitelijk een stripboek in de vorm van een game) en uitdagende puzzels maken Valiant Hearts: The Great War één van de opmerkelijkste mobiele games van 2014.

Valiant Hearts: The Great War
Valiant Hearts: The Great War

9. Dr. Panda

Dr. Panda is een reeks games voor kinderen, ontwikkelt door het Nederlandse-Chinese TribePlay. Deze serie spelletjes, die in 2014 bijzonder populair was onder de jongste gamers en hun ouders, heeft tot doel om kinderen te laten lachen en een positieve invloed op hun leven te hebben, door hun verbeelding, creativiteit en nieuwsgierigheid te stimuleren. De naam Dr. Panda verwijst naar de locatie van het bedrijf in de stad Chengdu in China, thuishaven van de reuzenpanda. In Dr. Panda-serie is er een ruime keuze uit spelletjes, waaronder Dr. Panda's Restaurant, Dr. Panda's Dierenziekenhuis, Dr. Panda's Klusjesman, Dr. Panda's Creche, Dr. Panda's Postbode en nog vele meer.

Dr. Panda Klusjesman
Dr. Panda Klusjesman

 

10. BioShock

De klassieke futuristische shooter BioShock kwam dit jaar eindelijk beschikbaar voor de iPad en iPhone. In de game, die oorspronkelijk verscheen in 2007, moet je je een weg banen door de gevaarlijke onderwaterwereld Rapture. Het origineel maakte gebruik van de Unreal Engine 3, voor de iOS-versie wordt de Havok Physics- en Havok Animation Studio-technologie toegepast. BioShock Mobile voor iOS is grafisch minder mooi dan op de consoles (mist en dynamische schaduwen zijn verdwenen), om te zorgen dat het spel soepel blijft lopen op Apple's hardware. Ook de touch-controls zijn minder ideaal, maar het spel kan ook gespeeld met een Bluetooth-controller. Ondanks de beperkingen van spelen op een tablet of smartphone, blijft de kern van het fantastische origineel behouden.

BioShock
BioShock

portablegear.nl