Interessant:

Top 10 smartphones van 2014

achtergrond 29 december 2015 om 11:45

In 2014 werden smartphones voorzien van nog betere displays, camera's en andere geavanceerde technologie dan voorheen. PortableGear zet tien van de opmerkelijkste smartphones van het afgelopen jaar voor je op een rij.

1. Samsung Galaxy Note 4

Samsung verkocht in de eerste maand na release 4,5 miljoen exemplaren van de Samsung Galaxy Note 4. Dat waren†minder dan er in de eerste maand van de Galaxy Note 3 werden verkocht, maar niettemin nog altijd een respectabel aantal. Het toestel kreeg ook veel lof van de critici en werd onder meer bekroond met de Telecom Award voor beste high-end smartphone (met een prijs van 400 euro of hoger).†Belangrijkste vernieuwingen op de Note 4†ten opzichte van de Note 3†zijn de hogere schermresolutie (Quad HD,†1.440 x 2.560 pixels in plaats van Full HD,†1.080 x 1.920 pixels), de krachtigere processor, de verbeterde camera (nu met†16-megapixel en een 2160p Ultra HD-videorecorder, was 13-megapixel en alleen een 1080p Full HD-videorecorder) en de integratie van een vingerafdrukscanner en een hartslagmeter.†De Note 4 beschikt verder uiteraard nog altijd over de handige softwarefunctionaliteiten van de S-Pen, waarmee je eenvoudig kan multitasken en snel content kan samenbrengen, delen en bewerken.

Samsung Galaxy Note 4
Samsung Galaxy Note 4

2. HTC One M8

De HTC One M8, die in maart 2014 is geintroduceerd, is dit jaar overladen met prijzen (onder meer de†Media Award 2014 voor smartphone met beste design van 2014) en lof van de vakpers. Dit succesnummer van HTC heeft†een 2,3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801-processor (met 2GB RAM) en een 5-inch Full HD SuperLCD3-touchdisplay (van het krasbestendige Gorilla Glass 3). Het was een van de eerste HTC-modellen met de HTC Sense 6-interface. Daarnaast beschikt de One M8 over een†Duo Camera met HTC's innovatieve†UltraPixel-module, een dubbele LED-flitser en Full HD (1080p) videorecorder. Hiermee maak je in alle lichtomstandigheden scherpe foto's en hoogwaardige video's. Daarnaast zorgt de 5-megapixel ultrawijde frontcamera ervoor dat je eenvoudig selfies maakt en met de 'UFocus'-optie creŽer je professioneel ogende portretten door, na het nemen van de foto, de focus aan te passen.†

HTC One M8
HTC One M8

3. Apple iPhone 6/iPhone 6 Plus

Apple presenteerde in september haar twee grootste iPhone-modellen ooit: de iPhone 6 (4,7-inch) en de iPhone 6 Plus†(5,5-inch). Daarmee begaf Apple zich voor eerst op het terrein van phablets. Dat ging bijzonder succesvol, want de toestellen waren binnen de kortste keren uitverkocht.†De nieuwe 64-bit A8-chip, waar de iPhone 6-modellen op draaien, is ongeveer 25 procent sneller ťn 50 procent zuiniger dan de A7-chip, die gebruikt is in de vijfde generatie iPhones. De toestellen zijn daarnaast uitgerust met een M8 motion-coprocessor (die continu bewegingsdata vastlegt, ook in slaapstand, waarmee energie wordt bespaard voor fitness-apps die de hele dag dag de senors van het toestel gebruiken). De iPhone 6 en 6 Plus draaien op iOS 8, waarin je onder meer het nieuwe QuickType-toetsenbord (leert je schrijfstijl voor betere automatische suggesties) en nieuwe Health-app (een dashboard met daarop een overzicht van al je gezondheids- en fitness-data) vindt. iOS 8 ondersteunt ook Metal, een nieuwe grafische technologie die grafisch hoogwaardige 3D-games mogelijk maakt. Tot slot zijn deze iPhone-modellen (die nu ook komen in een gouden uitvoering en met 128GB geheugen) uitgerust met een Touch ID-vingerafdruklezer, waarmee je het toestel kan beveiligen of betalingen kan doen.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

4. LG G3

De LG G3 kreeg in 2014 de†EISA Award voor beste Europese 'Advanced Smartphone 2014-2015'.†De G3 is een smartphone/phablet met een 5,5-inch display met een Quad HD-schermresolutie (2.560 x 1.440 pixels) van het krasbestendige Gorilla Glass 3, een quad-core processor en het Android 4.4.2 KitKat-besturingssysteem. Bijzonder is het Back Button-design, wat inhoudt dat alle toetsen aan de achterzijde van het toestel zijn geplaatst.†Zowel aan de voorzijde (2,1-megapixel) als aan de achterzijde (13-megapixel) is de LG G3 voorzien van een camera. De camera aan de achterkant is voorzien van een dubbele LED-flitser en optische beeldstabilisatie en je kan er Ultra HD (3.840 x 2.160 pixels) video's mee vastleggen. Dankzij de†'Laser Auto Focus' kan je rekenen op een supersnelle autofocus en maak je haarscherpe foto's.

LG G3
LG G3

5. Huawei Ascend P7

De Huawei Ascend P7, in mei 2014 aangekondigd, ontving dit jaar EISA Award voor†'European Consumer Smartphone 2014-2015'.†Deze smartphone meet 5-inch en het Full HD-display ťn de achterzijde zijn gemaakt van het krasbestendige Gorilla Glass 3. Het fraaie metallic design heeft een oppervlakte van meerdere lagen, waardoor er een verfijnd 'spin effect' micropatroon ontstaat. Huawei zegt voor het design "een harmonie van design-invloeden uit het westen met attentie voor details uit het oosten" te hebben gecombineerd. Het design is geinspireerd "op de natuurlijke golven van een waterdruppel, waardoor de telefoon een gevoel van natuurlijk puurheid heeft en gebruikers een meer comfortabele grip hebben". De Ascend P7 draait op Android (versie 4.4.2 KitKat) en maakt gebruik van Huawei's Emotion Ui 2.3-interface. 4G/LTE-support zorgt voor snel mobiel internet en de 2.500 mAh batterij garandeert een lange accuduur. Het toestel is verder uitgerust een 13-megapixel camera en een 8-megapixel Full HD-frontcamera met panorama-selfie-modus.

Huawei Ascend P7
Huawei Ascend P7

6.†Sony Xperia Z3 Compact

De Sony Xperia Z3 Compact†is de meest geprezen smartphone van Sony in 2014. Dit model†heeft een 4,6-inch display en draait op Android 4.4. Net als de voorgaande Z-modellen is de Xperia Z3 Compact waterdicht. De toevoeging 'Compact' duidt enkel op de schermgrootte, want met een 2,5GHz quad-core†Snapdragon 801-processor, een 20,7-megapixel camera, 16GB intern geheugen en 2GB RAM zijn de prestaties allesbehalve bescheiden. Als je een PS4 bezit dan is de Z3-lijn extra interessant. Je kan namelijk PS4-games afspelen op - in dit geval - de Xperia Z3 Compact. Handig als de tv bezet is en je toch wilt gamen. Je kan controls gebruiken op het scherm van de Z3 Compact, maar je kan ook de telefoon op een optionele houder te plaatsen om een originele PS4-controller te gebruiken. Tegelijk met de Xperia Z3 Compact kwam Sony met de†Xperia Z3†(5,2-inch) en de†Xperia Z3 Tablet Compact†(8-inch).†

Sony Xperia Z3 Compact
Sony Xperia Z3 Compact

7. Samsung Galaxy S5

De Samsung Galaxy S5†werd in 2014 miljoenen keren verkocht, maar was uiteindelijk toch niet het verkoopsucces waarop Samsung gehoopt had, ondanks positieve kritieken. Ten opzichte van de Galaxy S4 biedt de S5 een krachtigere processor, uitgebreidere camerafunctionaliteiten, een recentere Android-editie en een iets groter scherm (5,1-inch).†De behuizing is niet veranderd: deze is nog altijd van plastic (wat Samsung enigszins probeerde te verhullen met een design met een putjes-relief).†Belangrijkste vernieuwing is echter dat dit toestel†IP67-gecertificeerd†is, wat betekent dat de Galaxy S5 waterproof en stofbestendig is. Tevens is een†vingerafdrukscanner, waarmee je het toestel kan beveiligen, toegevoegd. De Galaxy S5 wordt geleverd met Android 4.4 KitKat, met een toegankelijkere TouchWiz-interfaceschil dan voorheen.

Samsung Galaxy S5
Samsung Galaxy S5

8. Acer Liquid Jade

De Acer Liquid Jade†kreeg dit jaar de Telecom Award voor beste mid-range smartphone in de categorie tussen de 200 en 400 euro.†Het toestel, met een 5-inch display en Android 4.4, kent geen scherpe oppervlakten, omdat de randen van het krasbestendige Gorilla Glass 3-display gebogen zijn weggewerkt in de randen van de smartphone. De IPS-schermtechnologie en de "Zero Air Gap"-technologie zorgen voor een heldere weergave, en de 13-megapixel hoofdcamera met 0,3 seconden focustijd en f1.8 diafragma zorgt voor fraaie foto's. Dankzij de ondersteuning van dual-sim kan je op de Liquid Jade twee simkaarten tegelijk gebruiken (er is een model met 2 simkaartsloten en er is een model waarop het microSD-kaartslot dubbelt als nanoSIM-kaartslot).†

Acer Liquid E3
Acer Liquid E3

9. Samsung Galaxy Alpha

De Samsung Galaxy Alpha†was in 2014 de eerste Galaxy-smartphone met een metalen frame. De achterzijde van de behuizing is echter nog wel altijd van plastic.†Het toestel is slechts 6,7 millimeter dik en beschikt over een helder 4,7-inch HD-display en een 12-megapixel camera met real-time HDR (High Dynamic Range) voor de beste fotoresultaten. Video's kan je in 4K UHD (3.840 x 2.160 pixels) opnemen en de octa-core processor met 2GB zorgt voor vlotte prestaties. Aan de voorzijde van de Galaxy Alpha vind je een 2,1-megapixel frontcamera/webcam. Met de Dual Camera-functie kun je met de twee camera's tegelijkertijd foto's maken. Critici klaagden over het ontbreken van uitbreidbaar geheugen en de hoge prijs, maar hadden verder vooral waardering voor de Galaxy Alpha.

Samsung Galaxy Alpha
Samsung Galaxy Alpha

10. BlackBerry Passport

Na veel uitstel kwam in september 2014 eindelijk officieel de BlackBerry Passport op de markt. Ondanks verschillende negatieve recensies†verliep de verkoop van de Passport voortvarend, wat een opsteker was voor het kwakkelende BlackBerry. Het toestel is vooral gericht op de zakelijke markt, maar moet hier genoemd worden om de durf van BlackBerry om eens iets niet de traditionele paden te betreden†Naast een†vierkant†4,5-inch IPS-touchdisplay van het krasbestendige Gorilla Glass 3 (met een ongebruikelijke resolutie van 1.440 x 1.440 pixels en 453 dpi) beschikt dit BlackBerry-toestel over een†drie-regelig qwerty-toetsenbord.†De Passport is BlackBerry's eerste smartphone met het vernieuwde BlackBerry 10.3-besturingssysteem. In dit besturingssysteem vind je nieuwe productiviteitstools, zoals BlackBerry Blend (waarmee je via je tablet of computer toegang hebt tot de content op je Passport-smartphone) en BlackBerry Assistent (BlackBerry's eerste digitale assistent, die gebruikt kan worden voor voice- en tekstcommando's). Verder kan je rekenen op††2,2GHz quad-core processor met 3GB RAM, 32GB geheugen (uitbreidbaar via microSD), een 13-megapixel camera met optische beeldstabilisatie, LED-flitser en 1080p Full HD-videorecorder, een 2-megapixel HD-frontcamera, 4G- en NFC-ondersteuning. Android-apps zijn toegankelijk via de Amazon Appstore.

BlackBerry Passport
BlackBerry Passport

portablegear.nl