Interessant:

iPhone 6S vs. iPhone 6: verschil

achtergrond 15 september 2015 om 13:08

De iPhone 6S is Apple's nieuwe topmodel iPhone voor het najaar van 2015. PortableGear zet de belangrijkste verschillen ten opzichte van de originele iPhone 6 op een rij.

Display en design

De iPhone 6S heeft hetzelfde formaat 4,7-inch display als de voorgaande iPhone 6. Ook het heldere Retina HD-display met een resolutie van 1.334 x 750 pixels is behouden gebleven. Nieuw is echter de toevoeging van 3D Touch, een verbeterde manier om je iPhone te besturen. Deze drukgevoelige technologie herkent hoe hard je op het scherm drukt en past de functionaliteit daarop aan. Door zacht te drukken krijg je bijvoorbeeld een menu of een preview te zien. Door harder te drukken selecteer je een item in een menulijst of spring je door naar de content. Dankzij Quick Actions geeft 3D Touch snel toegang tot de dingen die je het meest doet. Ook de haptische feedback is aangepast, waardoor de feedback beter aansluit bij de nieuwe bedieningsmogelijkheden van de iPhone 6S. Verder is de behuizing van de iPhone 6S een stuk sterker dan eerst, dankzij het gebruik van een geheel nieuwe legering en extra sterk schermglas. Tot slot is de iPhone 6S beschikbaar in een nieuwe kleureditie: naast Silver, Gold en Space Gray kan je nu ook kiezen voor Rose Gold.

Besturingssysteem

De iPhone 6S wordt standaard geleverd met iOS 9, dat ook beschikbaar is als update voor de iPhone 6. Met deze nieuwe release is de basis van iOS verbeterd. De batterij is geoptimaliseerd, zodat je een uur langer van je apparaat kan genieten, en door het gebruik van een lage energiestand gaat de batterij langer mee. Software-updates vragen minder ruimte voor de installatie, en met de optie "Installeer later" kun je updates uitvoeren op een moment dat je je apparaat niet gebruikt. De verbeterde beveiligingsvoorzieningen in iOS 9 zorgen ervoor dat je apparaat en Apple ID veilig blijven. iOS 9 biedt verder een proactieve assistent voor relevantere informatie en een geheel vernieuwde Notes-app.

iPhone 6 (links) vs. iPhone 6S (rechts)
iPhone 6 (links) vs. iPhone 6S (rechts)

Processor & geheugen

De iPhone 6 is voorzien van de Apple A8-chip, die ongeveer 25 procent sneller n 50 procent zuiniger is dan de voorgaande A7-chip van de iPhone 5S. De iPhone 6S is uitgerust met een nieuwere Apple A9-processor. Deze 64-bits chip van de derde generatie zorgt ten opzichte van de A8-chip voor 70 procent snellere CPU-prestaties en 90 procent snellere GPU-prestaties. Dat zorgt voor betere energiezuinigheid en een batterij die lang meegaat. De A9-chip is samen ontwikkeld met de iOS 9-software voor optimale prestaties. De nieuwe M9-bewegingscoprocessor van Apple is geintegreerd in de A9-chip, waardoor meer voorzieningen tegelijkertijd kunnen draaien en toch minder energie verbruikt wordt. Het werkgeheugen van de iPhone 6S is verdubbeld naar 2GB ten opzichte van 1GB op de originele iPhone 6. Net als op de iPhone 6 heb je op de iPhone 6S keuze uit geheugenvarianten met 16GB, 64GB of 128GB (niet uitbreidbaar).

Camera

De iPhone 6 is voorzien van een 8-megapixel iSight-camera aan de achterzijde. Deze camera beschikt over een dubbele LED-flitser en een 1080p Full HD-videorecorder. Aan de voorzijde van de iPhone 6 vind je een 1,2-megapixel HD-frontcamera. Apple heeft de camera van de iPhone 6S een flinke upgrade gegeven. Dit model biedt nu een 12-megapixel camera aan de achterzijde met een 4K-videorecorder voor hoge resolutie video-opnames van 3.840 x 2.160 pixels. Verder biedt de camera nu Live Photos, waarmee je met een enkele druk van je vinger het moment vlak vr en vlak na de foto kan bekijken. De FaceTime HD-camera aan de voorzijde van de iPhone 6S heeft nu een sensor van 5-megapixel en biedt Retina Flash. Dat laatste is een technologie waarbij het hele scherm als flitser wordt gebruikt, voor heldere selfies bij weinig licht.

Bijzondere functionaliteiten

Zowel de iPhone 6S als iPhone 6 zijn uitgerust met Siri, waarmee voice-control mogelijk is. Daarnaast kan je met FaceTime videochatten (in HD) met andere iPhone/iPad-bezitters via WiFi of 3G/4G. Beide deze modellen beschikken over de Touch ID-vingerafdruksensor. Hiermee kan je de toestellen ontgrendelen door je vinger op de hometoets leggen. Je vingerafdruk kan ook dienen om aankopen van iTunes of de App Store goed te keuren, zodat je geen wachtwoord hoeft in te voeren. Het is overigens mogelijk om meerdere vingerafdrukken in te lezen. De iPhone-modellen ondersteunen daarnaast NFC, dat echter alleen zal worden gebruikt voor Apple's eigen Apple Pay-dienst. De iPhone 6S biedt verder recentere connectiviteitstechnologieen (4G+/LTE Advanced en Bluetooth 4.2) ten opzichte van de iPhone 6 (met 4G/LTE en Bluetooth 4.0).

Conclusie

De belangrijkste vernieuwingen op de iPhone 6S ten opzichte van de iPhone 6 zijn de toevoeging van een 3D Touch-display voor een drukgevoelige bediening, een krachtigere processor, verbeterde camera's en ondersteuning van de meest recente connectiviteitstechnologieen. Of dit voldoende nieuwe toevoegingen zijn om wederom de hoge prijs voor de nieuwe iPhone neer te tellen, is een beslissing die elke gebruiker afzonderlijk moet nemen.

portablegear.nl