Interessant:

Mac OS X El Capitan gepresenteerd

nieuws 10 juni 2015 om 09:49

Apple heeft op haar WWDC 2015-conferentie in San Francisco Mac OS X 10.11 El Capitan aangekondigd, de nieuwste versie van haar laptop- en desktopsoftware, met snellere prestaties en uitgebreidere functionaliteiten.

Mac OS X 10.11 El Capitan is de opvolger van het vorig jaar uitgebrachte Mac OS X 10.10 Yosemite en biedt verbeteringen op het gebied van prestaties, ingebouwde apps, window-management en de Spotlight-zoekfunctie. Verder is Metal, Apple's grafische technologie nu geintegreerd in El Capitan, wat zorgt voor betere (grafische) prestaties.

Mac OS X El Capitan maakt gebruik van een nieuw standaard lettertype, San Francisco, dat er modern en fraai uitziet op Apple's Retina-display. De Mission Control-functie, waarmee je snel alle openstaande vensters kan bekijken, heeft nu een helderder design. Daarnaast is er een nieuwe Split View-functie, die automatisch twee app-vensters naast elkaar in full screen plaatst, zodat je er gemakkelijk tegelijkertijd in kan werken.

Mac OS X 10.11 El Capitan
Mac OS X 10.11 El Capitan

Verder biedt OS X El Capitan een keur aan andere nieuwe functies, zoals een geheel nieuwe Notes-app. Hiermee kan je foto's, PDF's, video's en andere bestanden gelijk via drag & grop in notities plaatsen, en tevens is het mogelijk om content van andere apps (zoals Safari of Maps) via het Share-menu direct in de Notes-app te integreren. De Safari-browser biedt nu een nieuwe Pinned Sites-functionaliteit, waarmee je je favoriete websites open en actief in je tabbalk kan laten staan, en een nieuwe mute-toets om snel de audio van een website uit te schakelen middels elke tab. Nieuw is tevens een Attachments Browser, die al je attachments organiseert in een eenvoudig overzicht, zodat je snel erin kan zoeken.

Mac OS X 10.11 El Capitan is reeds beschikbaar in een preview-editie voor developers. De officiele lancering staat gepland voor dit najaar. Tegelijkertijd met OS X El Capitan kondigde Apple de Apple Music-streamingmuziekdienst, iOS 9 (voor iPhone en iPad) en watchOS 2 (voor Apple Watch) aan.

Apple