Interessant:

Top 10 smartphones van 2015

achtergrond 23 december 2015 om 11:12

Smartphones waren ook in 2015 weer onverminderd populair. PortableGear zet tien van de opmerkelijkste modellen van het afgelopen jaar voor je op een rij.

1. Samsung Galaxy S6 edge+

Samsung introduceerde begin 2015 de originele Samsung Galaxy S6 edge, met 5,1-inch display. Dit toestel, dat onder meer bekroond werd met de Telecom Award 2015 voor beste high-end smartphone, was de  eerste telefoon ter wereld met een aan beide zijden gebogen beeldscherm. In het najaar van 2015 volgde de Samsung Galaxy S6 edge+ met een groter 5,7-inch display en verbeterde functionaliteiten voor het gebogen scherm met Apps Edge. Met deze feature plaats je snelkoppelingen in de zijkant van het scherm. De People Edge, met je contacten in het zijscherm, is ook nog steeds aanwezig. Het toestel is verder voorzien van onder meer een 64-bit octa-core processor met 4GB RAM, een 16-megapixel camera met optische beeldstabilisatie en een ingebouwde vingerafdruksensor. Het fraaie toestel werd in de pers alom geprezen om het fraaie, hoogwaardige en bijzondere design in combinatie met de krachtige functionaliteiten.

Samsung Galaxy S6 edge+
Samsung Galaxy S6 edge+

2. Apple iPhone 6S/6S Plus 

Apple introduceerde in 2015 met de iPhone 6S en iPhone 6S Plus verbeterde edities van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. De nieuwe 64-bit A9-chip in deze modellen is meer dan 70 procent sneller dan de oude A8X-processor.  Daarnaast is de body van de iPhone 6S een stuk sterker dan eerst, dankzij het gebruik van een geheel nieuwe legering en extra sterk schermglas. De camera heeft ook een update gehad en biedt nu een 12-megapixel resolutie in plaats van 8-megapixel. Tevens kan je nu rekenen op een 4K-videorecorder voor hoge resolutie video-opnames van 3.840 x 2.160 pixels. De meest geprezen nieuwe toevoeging is echter de drukgevoelige 3D Touch-technologie, een verbeterde manier om je iPhone te besturen. Door zacht te drukken krijg je bijvoorbeeld een menu of een preview te zien. Door harder te drukken selecteer je een item in een menulijst of spring je door naar de content. Tegelijkertijd met de nieuwe iPhones presenteerde Apple het nieuwe iOS 9-besturingssysteem.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

3. LG G4

De LG G4 werd in 2015 onder meer bekroond met de EISA European Smartphone Award 2015-2016. De jury was daarbij vooral enthousiast over het heldere 5,5-inch IPS Quantum Display en de krachtige 16-megapixel camera met optische beeldstabilisatie, 4K-videorecorder en F1.8 diafragma-lens. Dankzij de Laser Auto Focus en F1.8 diafragma-lens maak je met de LG G4 zeer fraaie en heldere foto's, ook in omstandigheden met weinig licht. Daarnaast geeft LG je op de G4 de beschikking over het bekende Back Button-design (waarbij alle toetsen aan de achterzijde zijn geplaatst), een octa-core processor, een uitgebreide handmatige cameramodus en een microSD-kaartslot. Met de LG G4 deed LG zich in 2015 weer gelden op de smartphone-markt.

LG G4
LG G4

4. Huawei P8

Met de Huawei P8 kon Huawei in 2015 op veel positieve kritiek rekenen. Het toestel ontving onder meer de EISA European Consumer Smartphone Award 2015-2016 en de Telecom Award 2015 voor beste koop in het high-end segment. De Huawei P8 biedt een een 5,2-inch Full HD IPS-display en een behuizing van aluminium. De Huawei P8 heeft ook een krachtige 13-megapixel camera met dubbele LED-flitser, 1080p video-recorder en optische beeldstabilisatie aan de achterzijde, en een 8-megapixel camera aan de voorzijde. Huawei introduceerde op de P8 verder voor het eerst 'Knuckle Touch', een technologie waarmee het toestel met de knokkels van je vingers is te bedienen. Bijzonder tot slot is de super hands-free functie, waarmee hands-free gesprekken met een radius van 2 meter mogelijk zijn.

Huawei P8
Huawei P8

5. Sony Xperia Z5

Sony maakte in 2015 indruk met de Sony Xperia Z5. Het toestel beschikt over een krachtige octa-core Qualcomm Snapdragon 810-processor, hoge datasnelheden dankzij 4G+ ondersteuning en Hi-Res audiokwaliteit middels de DSEE HX-technologie. De camera aan de achterzijde heeft een 23-megapixel sensor, de frontcamera heeft een sensor van 5-megapixel. De vingerafdruksensor bevindt zich op de aan/uit-knop, voor het snel ontgrendelen van het toestel. Sony's batterijbesparende technologieen zorgen voor een batterijduur tot twee dagen en dankzij de Qualcomm Quick Charge-technologie is de batterij in 10 minuten voor een gebruiksduur van 5,5 uur op te laden (hiertoe moet je wel een aparte sneloplader aanschaffen). Tot slot is de Xperia Z5-water- en stofbestendig (IP65/68). In de Xperia Z5-serie verschenen verder de Xperia Z5 Compact en Xperia Z5 Premium.

Sony Xperia Z5
Sony Xperia Z5

6. HTC One M9

De HTC One M9 bood HTC in 2015 niet het commerciele succes waarop HTC gehoopt had, volgens critici voornamelijk omdat het toestel wel heel erg veel op de voorgaande HTC One M8 leek. Dat wil echter niet zeggen dat het geen bijzonder fraaie en complete smartphone is. Het toestel heeft een helder 5-inch display en een mooie aluminium behuizing. Naast het Android-besturingssysteem wordt er gebruik gemaakt van de HTC Sense 7-interface. De HTC One M9 heeft een 20-megapixel hoofdcamera met een zogenaamde Dynamic Sensing Engine, voor optimale foto's. De lens is gemaakt van saffierglas en daardoor goed beschermd tegen krassen. 4K Ultra HD video's zijn zonder problemen op te nemen. De 4-megapixel frontcamera maakt gebruik van HTC's UltraPixel-cameratechnologie. Tot slot zorgt HTC Boomsound, in combinatie met twee stereo frontspeakers en 5.1 Dolby Surround, voor een goede geluidservaring.

HTC One M9
HTC One M9

7. Motorola Moto G3

Met de Motorola Moto G3 / Moto G (2015) presenteerde Motorola in 2015 wederom een zeer complete Android-smartphone voor een mid-range prijs in de Moto G-serie. Belangrijkste nieuwe toevoeging ten opzichte van het voorgaande model is een IPX7-certificering, wat betekent dat de Moto G3 tot een half uur in 1 meter diep water overleeft (mits de behuizing goed is afgesloten). Daarnaast is het 5-inch IPS HD-display vervaardigd van Gorilla Glass 3, wat krassen voorkomt. De quad-core Qualcomm Snapdragon 410-processor zorgt voor vlotte prestaties en het 8GB geheugen is uitbreidbaar via microSD. Onder de afneembare backcover vind je een (niet-uitneembare) 2.470 mAh batterij, een microSD-kaartslot en een microSIM-kaartslot. De Moto G3 ondersteunt ook 4G/LTE voor snel mobiel internet.

Motorola Moto G3 (2015)
Motorola Moto G3 (2015)

8. Microsoft Lumia 950/950XL

Microsoft introduceerde in 2015 haar eerste Windows 10 Mobile-smartphones met de Microsoft Lumia 950 (5,2-inch) en de Microsoft Lumia 950 XL (5,7-inch). De 5,2-inch Lumia 950 biedt een krachtige hexa-core Qualcomm Snapdragon 808-processor, een ZEISS-camera met optische beeldstabilisatie en een 20-megapixel sensor. Tevens biedt de camera een driedubbele LED-flitser voor heldere foto's bij slecht licht. Dankzij het Windows 10 Mobile-besturingssysteem krijg je direct toegang tot alle bekende Microsoft-toepassingen als Office Mobile en Skype. Een ander opmerkelijk element aan Windows 10 is de 'Continuum'-functie, waarmee je je mobiele ervaring kan voorzetten op een desktop. Het scherm wordt dan automatisch aan de nieuwe omgeving aangepast. Bijzonder is tot slot de nieuwe 'liquid cooling'-technologie, waarmee van een vloeistof gebruik wordt gemaakt voor de koeling van het toestel.

Microsoft Lumia 950
Microsoft Lumia 950

9. Acer Liquid Z530

Acer bracht in 2015 weer veel vriendelijke geprijsde entry-level en mid-range smartphones in haar Liquid-serie op de markt. Hieronder was de Acer Liquid Z530, die werd bekroond met de Telecom Award 2015 voor beste koop in het entry-level segment. De Liquid Z530 is een  Android 5.1-telefoon die wordt aangedreven door een 64-bits, quad-core processor en beschikt over een 5-inch HD-display. De HD IPS-scherm met Zero Air Gap-technologie zorgt voor een heldere kleurenweergave. Met de 84-graden front-facing selfie-groothoeklens van 8-megapixels maak je zonder problemen selfies met meerdere mensen. Het toestel ondersteunt tevens 4G/LTE. De Telecom Award-jury prees het toestel om de prestaties, de accuduur bij lichte belasting en het contrastrijke display.

Acer Liquid Z530
Acer Liquid Z530

10. BlackBerry Priv

Het nog immer kwakkelende BlackBerry bracht in 2015 met de BlackBerry Priv wederom (na de BlackBerry Passport) een smartphone met een heel opmerkelijk design op de markt. Dit toestel - de eerste Android-smartphone van BlackBerry - is voorzien van een 5,4-inch AMOLED-display met gebogen randen, met daaronder een uitschuifbaar qwerty-toetsenbord. Dit toetsenbord is touch-gevoelig,  zodat het ook functioneert als touchpad. Naast Android Lollipop komt de BlackBerry Priv een eigen pakket beveilingsapps onder de naam BlackBerry Safeguard. Daarnaast is de BlackBerry Priv voorzien van een hexa-core Qualcom Snapdragon 808-processor, 3GB RAM, 32GB geheugen, een microSD-kaartslot, een 18-megapixel hoofdcamera, een 4K-videorecorder en een 2-megapixel HD-frontcamera. Het is niet waarschijnlijk dat de Priv BlackBerry erbovenop zal helpen, maar niettemin kreeg het toestel wel veel goede kritieken.

BlackBerry Priv
BlackBerry Priv

portablegear.nl