Interessant:

Welke nieuwe functies heeft iOS 9.3?

achtergrond 25 maart 2016 om 12:28

Tijdens de introductie van de iPhone 5 SE en de 9,7-inch iPad Pro kondigde Apple ook iOS 9.3 aan. Naast de nieuwe Night Shift functie is iOS op tal van punten verbeterd. In dit artikel bekijken we de nieuwe functies van iOS 9.3 nader.

IOS 9.3 is één van de grootste incrementele updates van iOS ooit. IOS 9.3 draait op alle toestellen die ook iOS 9 kunnen draaien. Dit zijn:

Night Shift

>

Eén van de meest opvallende nieuwe features is de Night Shift optie. Met deze optie wordt de hoeveelheid blauw licht dat het scherm uitstraalt verminderd naar mate het later op de avond wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek zou namelijk blijken dat blauw licht je slaapritme verstoort en ervoor zorgt dat je moeilijker in slaap valt. De nieuwe Night Shift modus probeert die verstoring dus te minimaliseren door geheel automatisch de hoeveelheid blauw licht te verminderen. iOS bepaalt op basis van je locatie, de datum en de klok wanneer het tijd wordt om de hoeveelheid blauw licht te verminderen. Je kan Night Shift aan en uit zetten in: Settings > Display and Brightness > Blue Light Reduction.

iOS 9.3: Apple Night Shift
iOS 9.3: Apple Night Shift

Night Shift werkt alleen bij onderstaande modellen:

  • iPhone 5S en krachtiger
  • iPad Pro's
  • iPad mini 2 en nieuwe
  • iPod touch 6e generatie
  • iPad Air's

Notities beveiligen

Voorheen was het niet mogelijk om Apple Notities adequaat te beveiligen. Niet heel handig, zeker als je er bijvoorbeeld wachtwoorden of andere gevoelige zaken in opslaat. Gelukkig kan je nu vanaf iOS 9.3 je Notities beveiligen met een vingerafdruk, omdat de app nu TouchID ondersteunt. Je kan per notitie bepalen of je hem wilt voorzien van een vingerafdruk (of wachtwoord) of niet.

iOS 9.3: Apple Notities te beveiligen
iOS 9.3: Apple Notities te beveiligen

Nieuwe 3D Touch acties

Met de introductie van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus zag ook het drukgevoelige 3D Touch het levenslicht. 3D Touch functionaliteit was tot heden beperkt. Met iOS 9.3 krijg je meer 3D Touch bedieningsmogelijkheden. Zo kan je 3D Touch gebruiken op je instellingen-icoon, om snel WiFi of Bluetooth aan of uit te schakelen of de batterij-instellingen te bekijken. Ook de standaard apps (Weer, Kompas, Gezondheid, App Store en iTunes) hebben 3D Touch functionaliteit gekregen.

Apple Gezondheid

De Gezondheid-app is niet uitgebreid, maar wel verbeterd. De app geeft nu zelf aan welke andere apps interessant zouden kunnen zijn. Tevens zijn de drie activiteitenkleuren van de Apple Watch geintegreerd in Gezondheid, zodat je prestaties zowel op je Apple Watch als in Gezondheid op dezelfde manier worden gepresenteerd.

iOS 9.3: Apple Gezondheid verbeterd
iOS 9.3: Apple Gezondheid verbeterd

Meerdere gebruikers

Nieuw in iOS 9.3 is ook de ondersteuning van meerdere gebruikers, ... een soort van. Deze functie is namelijk alleen beschikbaar op scholen, maar desalniettemin niet minder interessant. Met deze functie kan je namelijk één iPad delen met meerdere scholieren. Een docent of systeembeheerder bepaalt wie toegang heeft tot de iPad en bepaalt tevens de rechten. Een leerling komt na inloggen terecht in zijn eigen persoonlijke iPad-omgeving. Met de nieuwe Classroom-app krijgen docenten veel meer controle over de iPad's van leerlingen tijdens de les. Zo kan een leraar op alle iPad's dezelfde app openen en zien waar de scholieren naar kijken.

iOS 9.3: meerdere gebruikers
iOS 9.3: meerdere gebruikers

Overige verbeteringen

  • Meerdere Apple Watches per apparaat. Mocht je meerdere Apple Watches bezitten dan is het mogelijk om deze allemaal aan één iOS 9.3 apparaat te koppelen.
  • Lek in iMessage gedicht. Een eerder ontdekt lek in iMessage, waarmee kwaadwillenden berichten konden onderscheppen, is gedicht.
  • Apple nieuwscuratie verbeterd. De Apple Nieuws app zou nu nog beter in staat zijn om content te vinden die aansluit op jouw interesses.
  • Carplay verbeterd. Carplay werkt nu beter samen met Apple Kaarten en met Apple Music.

portablegear.nl