Interessant:

iOS 9 vanaf 16 september beschikbaar

nieuws 11 september 2015 om 11:38

Apple heeft bekendgemaakt dat iOS 9 vanaf woensdag 16 september beschikbaar is als gratis update voor bezitters van een iPhone, iPad en iPod touch.

iOS 9 is vanaf woensdag 16 september beschikbaar als gratis software-update voor bezitters van een iPhone 4S en nieuwer, iPod touch van de vijfde generatie en nieuwer, iPad 2 en nieuwer, en iPad mini†en nieuwer.†In iOS 9 wordt je interactie met iPad beter, dankzij nieuwe multitaskingfuncties waarmee je in twee apps tegelijk naast elkaar kunt werken (deze zijn exclusief voor de iPad en niet beschikbar voor de iPhone). Met Beeld in beeld kan je een video bekijken en tegelijk internetten, een mail opstellen of andere apps gebruiken. Met Slide Over kun je gelijktijdig werken in een tweede app zonder dat je de app waar je in werkt hoeft te verlaten. Split View maakt het mogelijk tegelijk twee apps naast elkaar in beeld te gebruiken en je beeld groter of kleiner te maken, afhankelijk van de app die je het meest nodig hebt.

Nieuwe MultiTouch-bewegingen maken het gemakkelijker tekst te selecteren, te bewerken en te verplaatsen.†In de compleet opnieuw ontworpen Notities-app kun je nu snel een schets maken met je vinger, gemakkelijk takenlijstjes maken om je planning onder controle te houden, of direct een foto in een notitie plaatsen. Belangrijke items kunnen direct vanuit andere apps in de Notities-app bewaard worden en blijven via iCloud gesynchroniseerd op alle devices die je hebt ingeschakeld.

iOS 9: Split View
iOS 9: Split View

De nieuwe Proactieve assistentie, voor zowel iPhone als iPad, levert de meest relevante informatie aan op een bepaald moment van de dag en doet voorstellen voor acties op dat specifieke moment op basis van de apps die je geregeld gebruikt en het moment van de dag waarop je ze gebruikt. Siri heeft een compleet nieuw ontwerp, contextuele herinneringen op basis van tijd en locatie en nieuwe manieren om foto's en video's te zoeken. Zoekopdrachten leveren betere resultaten op uit verschillende categorieŽn, zoals sportuitslagen en wedstrijdschema's, eenvoudige berekeningen, het weer en aandelenkoersen.

iOS 9: Proactieve assistentie
iOS 9: Proactieve assistentie

Met deze nieuwe release is verder de basis van iOS verbeterd. De batterij is geoptimaliseerd, zodat je een uur langer van je apparaat kan genieten, en door het gebruik van een lage energiestand gaat de batterij langer mee. Software-updates vragen minder ruimte voor de installatie, en met de optie "Installeer later" kun je updates uitvoeren op een moment dat je je apparaat niet gebruikt. De verbeterde beveiligingsvoorzieningen in iOS 9 zorgen ervoor dat je devices en Apple ID veilig blijven.

"iOS 9 zit boordevol intelligente oplossingen, waardoor je nog meer kunt halen uit alles wat je doet met je iPhone en iPad. Siri kan meer dan ooit, en dankzij nieuwe, proactieve assistentie krijg je al dingen gedaan nog voor je het vraagt. Je privacy is bovendien gewaarborgd", aldus Craig Federighi, Senior Vice President Software Engineering van Apple. "Bij iOS 9 hebben we ons vooral gericht op het versterken van de basis van iOS, met extra aandacht voor kwaliteit. En dankzij de hulp van meer dan een miljoen gebruikers die hebben deelgenomen aan ons eerste publieke bŤtaprogramma kunnen we nu onze beste iOS-versie ooit uitbrengen."

Tegelijkertijd met de officiele presentatie van iOS 9 kondigde Apple de nieuwe iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPad Pro en iPad mini 4 aan. Deze toestellen komen standaard met iOS 9.

portablegear.nl