Motorola RAZR V3 (2004) vs. Motorola RAZR (2011)
PortableGear heeft een moment van contemplatie en beziet hoe snel mobiele telefoons zich in de afgelopen zeven jaar hebben ontwikkeld. Daartoe vergelijken we de originele Motorola RAZR V3 uit 2004 met de nieuwe Motorola RAZR uit 2011.
De Motorola RAZR V3, uitgebracht in 2004, is een iconische clamshell-telefoon en was lange tijd een van best verkochte mobieltjes ooit. Enkele jaren na dit megasucces verkeerde Motorola echter in crisis. Pas de laatste paar jaar komt het Amerikaanse bedrijf, dankzij de omarming van Google en Google's Android-besturingssysteem, uit het slop. Motorola heeft inmiddels weer zoveel zelfvertrouwen (Google kocht Motorola dit jaar zelfs voor 9 miljard euro) dat het het iconische RAZR-label dit jaar liet herleven. Dit keer niet als clamshell, maar als een high-end Android-smartphone met touchscreen, eenvoudigweg de Motorola RAZR (XT910) genaamd (op de Amerikaanse markt beter bekend als de Motorola Droid RAZR). PortableGear bekijkt hoe snel de ontwikkeling van mobiele telefoons is gegaan door de mogelijkheden van beide RAZR-modellen te vergelijken.
Design
De Motorola RAZR uit 2011 heeft een zeer fraai en compact design met een dikte van slechts 7,1 millimeter. Toch is het design ook generiek, want de meeste (Android)-smartphones zien er tegenwoordig ongeveer hetzelfde uit: eenvoudigweg een candybar met een touchscreen. Dan verlangen we toch een beetje terug naar de Motorola RAZR V3 uit 2004, een stoere clamshell-telefoon met met een eigen persoonlijkheid. Het dichtklappen van zo'n toestel zorgt bij iedereen die in het verleden een soortgelijk toestel heeft gehad voor de nodige nostalgie...
Display
Touchscreens hebben de afgelopen paar jaar de wereld van mobiele telefoons helemaal veroverd; een smartphone zonder touchscreen bestaat eigenlijk niet meer. De Motorola RAZR is dan ook uitgerust met een 4,3-inch multitouch touchscreen. Daarnaast heeft de schermtechnologie van mobieltjes een enorme ontwikkeling doorgemaakt: dankzij de superAMOLED-technologie heeft de RAZR een superhelder display dat altijd goed is af te lezen. Het is daarnaast ook nog eens krasbestendig door gebruik van het Gorilla Glass-materiaal. Dat is nog eens iets anders dan het kleine, niet altijd goed afleesbare, non-touch, 2,1-inch TFT/display van de originele Motorola RAZR V3... Daarentegen heeft de V3 wel een klein extra CSTN-display (4096 kleuren) aan de voorzijde (als je dichtklapt), waarop je onder meer de tijd en binnenkomende oproepen kon zien.
Geheugen
Net als de displaytechnologie is ook de ontwikkeling van telefoongeheugen razendsnel gegaan. Kon je op de RAZR V3 slechts 5,5MB kwijt, inmiddels is dat op de Motorola RAZR bijna 3.000 keer zoveel: 16GB (16.000MB). Daarbij is ook nog een microSD-kaartslot om het geheugen mee uit te breiden toegevoegd.
Besturingssysteem
In 2004 maakte men zich nog niet echt druk over de besturingssystemen voor mobiele telefoons. De RAZR V3 heeft simpelweg een door Motorola zelf ontwikkeld OS met daaromheen een Java-schil. Het meest geavanceerde wat je daarmee kon doen, was enkele eenvoudige Java-spelletjes spelen. In 2011 zijn mobiele besturingssystemen bijna net zo belangrijk geworden als de hardware zelf - en Google's Android OS is één van de grote spelers. Motorola RAZR draait op Android 2.3 Gingerbread en biedt daarmee niet alleen alle moderne Google-toepassingen (Google Talk, Google Search, YouTube), maar ook toegang tot de Android Market, waar je meer dan 100.000 apps naar keuze kan vinden.
Connectiviteit
Ook de connectiviteit van mobiele telefoons heeft zich razendsnel ontwikkeld. De RAZR V3 deed het in 2004 met ondersteuning van enkel GPRS en Bluetooth 1.2 helemaal niet verkeerd. Nu lachen we daarom: de Motorola RAZR is in 2011 uitgerust met zoveel connectiviteitsmogelijkheden (3G/HSDPA, WiFi & WiFi-hotspot functionaliteit, HDMI, Bluetooth 4.0, push e-mail, DLNA, 1,3-megapixel webcam) dat je eigenlijk geen laptop meer nodig hebt.
Camera
Op het gebied van camerafunctionaliteiten geldt hetzelfde als op de voorgaande gebieden. Net als het display, het geheugen, het besturingssysteem en de connectiviteit is de camera van mobieltjes enorm ontwikkeld. Met de 8-megapixel camera met LED-flitser en Full HD-videorecorder van de Motorola RAZR maak je foto's en video's die niet onder doen voor die van een compactcamera, hoewel een optische zoom nog altijd gemist wordt. Maar vergeleken met de foto's van de VGA-camera van de RAZR V3 is het alsof je een poppenkast hebt ingeruild voor een HD-televisie.
SIM-kaart
Apple zette met de iPhone 4 de trend voor microSIM-kaarten, dat zijn kleinere kaarten dan de reguliere SIM-kaarten die tot op de dag van vandaag gebruik worden en waarvan ook de RAZR V3 gebruik maakte. Met de Motorola RAZR volgt Motorola echter de door Apple gezette trend: ook in dit toestel kan je alleen een microSIM-kaart gebruiken. Als je die nog niet hebt, betekent dat dat je een nieuwe simkaart moet aanvragen of je huidige simkaart bij moet knippen (niet aan te raden).
Conclusie
Een vergelijking tussen de mogelijkheden van de Motorola RAZR V3 uit 2004 en de Motorola RAZR uit 2011 laat zien dat mobiele telefoons in zeven jaar op alle terreinen enorm ontwikkeld zijn. Zowel het display, de camera, de connectiviteit, het geheugen als het besturingssysteem bieden nu mogelijkheden die menigeen zeven jaar geleden niet had kunnen bevroeden. Niettemin blijft de RAZR V3 toch een toestel dat dankzij zijn iconische design op termijn waarschijnlijk eerder zal worden herinnerd dan de RAZR uit 2011, die zich qua design meer conformeert aan de huidige smartphone-maatstaven.
Motorola RAZR V3 (2004) vs. Motorola RAZR (2011)
portablegear.nl