Interessant:

Top 10 tablets van 2011

topproducten 28 december 2011 om 09:46

2011 was het jaar waarin de tablet helemaal is doorgebroken. PortableGear bespreekt de 10 beste, opvallendste of compleetste tablets van 2011.

1. Apple iPad 2

De iPad 2 was veruit de best verkochte tablet in 2011. Ten opzichte van de iPad 1 biedt de iPad 2 onder meer een betere processor, een webcam (met FaceTime-ondersteuning) en een fotocamera. De verbeteringen waren dus beperkt, maar de toevoeging van camera's was zeer welkom. Dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid en de zeer uitgebreide Apple App Store kon Apple de (Android)-tabletconcurrentie - ondanks de hoge vraagprijs - nog voorblijven. Het is nog maar te zien of dat in 2012 weer zal lukken.

PortableGears oordeel: niet origineel of vernieuwend, wel moeilijk te evenaren in gebruiksvriendelijkheid en qua hoeveelheid apps.

2. Asus Eee Pad Transformer

De Asus Eee Pad Transformer (TF101) was de verrassendste tablet-introductie van 2011 en was, mede door de complete connectiviteit en lage prijs, een onverwacht succesnummer voor Asus. Deze 10,1-inch Android 3.0 Honeycomb-tablet was onder meer voorzien van een NVIDIA Tegra 2-processor, een 1080p HD-videospeler, Bluetooth 2.1, WiFi, een 1,2-megapixel webcam, een 5-megapixel camera, miniHDMI, een SD-geheugenkaartslot en 2 stereospeakers. Maar het meest in het oog springend was toch het optionele toetsenbord-dock, waarmee de Transformer was om te toveren in een kleine notebook. Asus was zo blij met het succes van de Transformer, dat eind 2011 ook al de opvolger werd aangekondigd met de Asus Eee Pad Transformer Prime (TF201).

PortableGears oordeel: Transformers / More than meets the eye / Transformers / Robots in Disguise.

3. Samsung Galaxy Tab 8.9

De Samsung Galaxy Tab 8.9 (P7300) is het kleine broertje van de Samsung Galaxy Tab 10.1en kreeg in 2011 veel minder aandacht dan de Tab 10.1. Dat is niet helemaal terecht, want het 8,9-inch formaat is misschien wel prettiger dan het 10,1-inch formaat en de tablet had daarnaast vrijwel dezelfde specifcaties als de Tab 10.1 (ook met weinig aansluitingsopties; voor een USB- of een HDMI-aansluiting had je een speciale adapter nodig). Niettemin een prima Android 3.1 Honeycomb-tablet met een zeer prettig formaat.

PortableGears oordeel: Samsung is de enige tabletfabrikant met schermformaten in alle smaken (7-inch, 7,7-inch, 8,9-inch, 10,1-inch) en 8,9-inch is een van de lekkerste varianten...

4. Samsung Galaxy Note

De Samsung Galaxy Note (N7000) staat ook in ons overzicht van de top 10 beste smartphones van 2011. Gezien het 5,3-inch display en de meegeleverde styluspen zou de Galaxy Note OOK prima door kunnen gaan voor een tablet - al doen de belfunctionaliteiten en het voor smartphones geoptimaliseerde Android 2.3 Gingerbread-besturingssysteem iets anders vermoeden. Niettemin verdient Galaxy Note ook een plaats in de top 10 van beste tablets - simpelweg omdat Samsung als een van de weinige fabrikanten was die zo dapper was om de grens tussen smartphone en tablet te overbruggen.

PortableGears oordeel: een grote smartphone of een kleine tablet? We weten het nog steeds niet. Doet er ook niet toe: het is een prima toestel.

5. HP TouchPad

De HP TouchPad was technisch een uitstekende tablet, maar had alleen de pech dat HP het Palm webOS voortijdig dumpte (terwijl het een jaar eerder voor 910 miljoen euro speciaal Palm had overgenomen voor het webOS). Hoewel, het voortijdig dumpen van webOS had ook weer een voordeel en dat was dat de prijs aanzienlijk daalde. Daardoor was de TouchPad toch nog een van de best verkochte tablets in 2011. De TouchPad was een 9,7-inch tablet met uitstekende multitasking-mogelijkheden. Het aantal beschikbare apps in de HP WebOS App Catalog was echter wel heel erg beperkt - en door het voortijdig verdwenen van webOS zal daar ook geen verandering meer in komen.

PortableGears oordeel: het had zo mooi kunnen zijn... maar het werd het definitieve einde voor Palm.

6. Sony Tablet P

Als een van 's wereld grote elektronicafabrikant kwam Sony in 2011 vrij laat met de Sony Tablet S. Het Japanse bedrijf verdient credits omdat het niet de zoveelste klakkeloze iPad-kloon op de markt bracht, maar vertrouwde op een geheel innovatief eigen design. Dankzij de Quick View- en Quick Touch-technologieŽn van Sony werden websites op de Tablet S snel ingeladen en kon je snel surfen. Deze Android 3.1 Honeycomb-tablet was verder 'PlayStation Certified', wat betekent dat je er via PlayStation Suite Playstation 1-games op kan spelen. Verder kreeg je onder meer de beschikking over Google Voice Search, een Social Feed Reader (brengt je Facebook- en Twitter-feeds eenvoudig samen) en Personal Space (een gratis, cloud-based dienst waarin je gemakkelijk foto's en video's kan opslaan).

PortableGears oordeel: verfrissend, al bewees Sony zelf met de Sony Tablet P dat het nog verfrissender kon.

7. Samsung Galaxy Tab 10.1

Samsung introduceerde in 2011 de Samsung Galaxy Tab 10.1 (P7500) als voornaamste iPad 2-concurrent. Helaas had het daarbij ook enkele dingen te goed van Apple afgekeken, zoals het ontbreken van uitbreidbaar geheugen en externe aansluitingsmogelijkheden. Niettemin was het verder een uitstekende iPad-concurrent met onder meer Android 3.1 Honeycomb, een 3-megapixel fotocamera, een 2-megapixel webcam, een 1GHz dual-core processor en de TouchWiz-interface. Alleen zijn kleinere en onderbelichte 8,9-inch broertje, de Samsung Galaxy Tab 8.9 had het voordeel van vrijwel dezelfde mogelijkheden in een compacter formaat.

PortableGears oordeel: It's time for a better tablet. It's time to Tab.

8. Motorola XOOM

De Motorola XOOM had in 2011 de eer de eerste tablet met het voor tablets-geoptimalsieerde Android 3.0 Honeycomb-besturingssysteem te zijn. Naast een verbeterde interface werd in deze Android-versie ook een "incognito-modus" toegevoegd, waarmee je anoniem kan browsen. Android 3.0 was prima op zijn plaats op de XOOM (hoewel het aantal Honeycomb-geoptimaliseerde apps nog altijd tegenvalt). De XOOM bood onder meer een 2-megapixel webcam, een 5-megapixel camera, een 1080p Full HD-videospeler en HDMI. Net als op de iPad 2 en Samsung Galaxy Tab 10.1 was het geheugen echter niet uitbreidbaar en was het aantal aansluitingsopties beperkt. Daar kwam met de introductie van de Motorola XOOM 2 niet veel verschil in...

PortableGears oordeel: nu Motorola en Google de lakens delen, ziet de toekomst voor de XOOM-serie er goed uit.

9. BlackBerry Playbook

De BlackBerry PlayBook is een prima 7-inch tablet... mits je ook een BlackBerry-smartphone bezit. Zonder BlackBerry-smartphone moet je namelijk elementaire zaken als je agenda en e-mail missen op de PlayBook. Niettemin is het technisch een fraaie tablet met een helder en goed reagerend touchscreen, een browser met HTML5-ondersteuning, prima multitasking, een 3-megapixel webcam en een 5-megapixel camera aan de achterzijde. Via Bluetooth is de PlayBook te synchroniseren met je BlackBerry-smartphone. Aangezien het app-aanbod voor de PlayBook wel erg beperkt is, werd later ook (beperkte) ondersteuning van Android-appsvoor de PlayBook aangekomen.

PortableGears oordeel: een prima tablet... maar alleen als je ook al een BlackBerry-smartphone bezit en deze altijd bij de hand hebt.

10. Dell Inspiron Duo

De Dell Inspiron Duo is technisch niet de compleetste tablet van 2011, maar dankzij zijn bijzondere design verdient deze hybride Windows 7-netbook/tablet toch een plaats in deze lijst. Je kon het scherm van het netbook namelijk de andere kant opklappen en vervolgens dichtklappen om het netbook om te toveren in een tablet. In de tabletmodus bediende je de Duo via de Dell Duo Stage-interface, waarmee je direct toegang had tot muziekbestanden, foto's, games en andere toepassingen. In de netbookmodus maakte je gebruik van Windows 7 Home Premium. In de docking-modus fungeerde de Inspiron Duo als wekker, digitale fotolijst of muziekspeler.

PortableGears oordeel: Windows 7-tablets zijn niet ideaal, maar met dit opmerkelijk design val je wel op.

portablegear.nl