Interessant:

Google verkoopt Motorola aan Lenovo

nieuws 30 januari 2014 om 09:27

Na slechts ongeveer twee jaar doet Google Motorola alweer van de hand: het verkoopt de smartphonetak voor 2,91 miljard dollar (ongeveer 2,13 miljard euro) aan het Chinese Lenovo.

Google kocht Motorola Mobility (de smartphonetak van Motorola) in 2011 voor ongeveer 9 miljard euro, dus het lijdt een flink verlies op Motorola. Eind 2012 verkocht Google reeds een onderdeel van Motorola Mobility (waar set-up TV-boxen werden gemaakt) aan het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Arris Group voor 1,8 miljard euro. Ook de zoekgigant heeft geen succes weten te maken van het noodlijdende Motorola: het moest er veel werknemers ontslaan en onder begeleiding van Google werden uiteindelijk slechts twee smartphones uitgebracht: de Moto X en de Moto G.

Google houdt wel de meeste van patenten van Motorola Mobility in eigen handen, waar het volgens velen overigens in eerste instantie ook altijd om te doen is geweest. Onderdeel van de deal met Lenovo is echter dat Google het Chinese bedrijf meer dan 2.000 licenties geeft voor haar rijke patentportfolio en andere intellectuele eigendommen. Daarnaast mag Lenovo uiteraard de Motorola Mobility-merknaam en het Motorola Mobility trademark-portfolio gebruiken. Lenovo verwierf in 2005 reeds IBM's PC-business en de legendarische IBM ThinkPad-merknaam en nam in 2011 ook het Duitse Medion over. Met de overname van Motorola Mobility wil Lenovo in de toekomst wereldwijd ook een grote speler worden op de smartphonemarkt.

"Lenovo heeft de kennis en de ervaring om Motorola Mobility in een grote speler in het Android-ecosysteem te maken. Deze zet maakt het voor Google mogelijk om al onze energie te steken in de innovatie van het Android-ecosysteem, ter profijt van alle smartphonegebruikers wereldwijd", aldus Larry Page, CEO van Google.

Motorola Moto X
Motorola Moto X

Google