Interessant:

EU: Google mag Motorola overnemen

nieuws 14 februari 2012 om 10:09

Google mag van zowel de Europese als de Amerikaanse mededingingsautoriteiten de mobiele tak van Motorola overnemen; in augustus 2011 bracht de zoekgigant een bod van ongeveer 9 miljard uit op Motorola Mobility.

In 2008 splitste Motorola zich op in twee divisies: Motorola Mobility (dat zich focust op de productie van toestellen) en Motorola Solutions (een divisie met breedband- en mobiele toepassingen). In 2011 bood Google 12,5 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) voor Motorola Mobility. Interessant voor Google zijn vooral de 17.000 patenten die Motorola bezit; met deze patenten staat Google sterker in de vele patentrechtszaken tegen Apple, Microsoft en Nokia.

Zowel de Amerikaanse mededingingsautoriteit als de Europese Commissie hebben de overname nu goedgekeurd. De EU laat echter wel weten "alle spelers in de [mobiele] markt nauwlettend in de gaten te houden, vooral wat betreft het toenemende strategische gebruik van patenten."

De EU denkt dat er geen gevaar is dat Google andere fabrikanten zal verhinderen om Android op hun toestellen te gebruiken. "Android wordt gebruikt om Google's diensten breed te verspreiden", aldus de Europese Commissie. "Aangezien het Google's businessmodel is om al haar online en mobiele services en software aan zoveel mogelijk gebruikers te pushen, is het niet waarschijnlijk dat Google Android exclusief voor Motorola [dat momenteel maar een klein deel van de Europese markt inneemt] bestemt".

Er lopen nog wel onderzoeken naar Google om te bekijken of het haar dominantie op de markt van websearch niet heeft misbruikt ten koste van concurrenten. Derde partijen spraken eerder wel zorgen uit over Google's acquisitie van Motorola.

Associated Press