Interessant:

Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6: verschil

achtergrond 4 maart 2016 om 13:58

De Samsung Galaxy S7 is Samsungs nieuwe vlaggenschipmodel voor 2016. PortableGear zet de belangrijkste verschillen met de voorgaande Galaxy S6 voor je op een rij.

Afmetingen, design & display

De Samsung Galaxy S7 is met afmetingen van 142,4 x 69,6 x 7,9 millimeter en een gewicht van 152 gram iets zwaarder en dikker dan de voorgaande Galaxy S6 (welke 143,4 x 70,5 x 6,8 millimeter meet en 138 gram weegt). Qua design lijkt de Galaxy S7 erg op zijn voorganger. Nieuw is echter dat de camera een stuk minder ver uitsteekt. Bij de S7 ligt de camera nog maar 0,46 millimeter boven het oppervlak, waar dat bij de Galaxy S6 nog 1,33 millimeter was. Het scherm is met 5,1-inch hetzelfde gebleven en ook de gebruikte schermtechnologie is ongewijzigd: net als de S6 heeft de S7 een helder SuperAMOLED-display. Verder wordt er nog altijd gebruik gemaakt van het krasbestendige Gorilla Glass en is ook de schermresolutie ongewijzigd met 1.440 x 2.560 pixels (Quad HD). Evenals de S6 heeft de S7 een fraai design van metaal en glas. Nieuw is dat dat de Galaxy S7 wederom (net als de Galaxy S5) een stof- en waterbestendig design (IP68-certificaat) heeft. De S7 overleeft daarmee tot 30 minuten in 1,5 meter diep water. Naast de Galaxy S7 is de grotere Galaxy S7 edge beschikbaar. Dit toestel heeft een zogenaamd Curved Edge-display (met een scherm dat over de randen doorloopt) van 5,5-inch. De resolutie en gebruikte schermtechnologieen zijn verder echter hetzelfde als van de reguliere S7.

Besturingssysteem

De Galaxy S6 werd in eerste instantie standaard geleverd met Android 5.0 Lollipop, maar heeft inmiddels updates gekregen naar Android 5.1 Lollipop en Android 6.0 Marshmallow. De Galaxy S7 wordt standaard geleverd met Android 6.0 Marshmallow. In Android Marshmallow hoef je slechts eenmaal permissies te geven voor apps, op het moment dat dat nodig is (meestal bij de installatie). In Android Marshmallow introduceert Google verder 'dozing', een speciale modus die alleen actief wordt als de sensoren van je toestel detecteren dat hij niet in gebruik is (bijvoorbeeld als je telefoon alleen op een bureau ligt). Als de dozing-functie actief wordt, gaat je toestel in een soort diepere slaapmodus, wat bespaart op het energieverbruik. In de dozing-modus blijven wel je wekkers, herinneringen en belangrijke notificaties actief. Zowel de Galaxy S7 als de Galaxy S6 maken verder gebruik van Samsungs TouchWiz-interface. De grotere Galaxy S7 edge biedt daarnaast als extra de Edge UX-interface. Met deze interface krijg je via de gebogen randen van het toestel toegang tot shortcuts naar je meest gebruikte apps en andere functies, zoals e-mail en selfie mode.

Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6: verschil
Samsung Galaxy S7 vs. Galaxy S6: verschil

Processor & geheugen

De Galaxy S6 heeft een 64-bit octa-core processor (Samsung Exynos 7) bestaande uit één quad-core 2,1GHz processor en één quad-core 1,5GHz processor. De Galaxy S7 is uitgerust met de nieuwe octa-core Samsung Exynos 8-chipset (bestaande uit een 2,6GHz quad-core en een 1,6GHz quad-core processor), die volgens benchmarks van Geekbench de helft sneller is dan die van de voorgaande Galaxy S6. (Afhankelijk van de markt is de S7 ook beschikbaar met een quad-core Qualcomm Snapdragon 820-chipset). Daarnaast zijn dankzij de Vulkan API de grafische weergaven beter, sneller en gedetailleerder. Verder zorgt een nieuw intern koelsysteem op de Galaxy S7 ervoor dat het opwarmen van toestel bij hevig gebruik wordt geminimaliseerd. Waar de Galaxy S6 3GB RAM bood, kan je bij de Galaxy S7 rekenen op 4GB RAM. De Galaxy S7 is verder (in eerste instantie) beschikbaar in geheugenuitvoeringen met 32GB of 64GB. De Galaxy S6 komt in varianten met 32GB, 64GB of 128GB. Op de Galaxy S7 keert echter weer het microSD-geheugenkaartslot, dat op de Galaxy S6 was verdwenen, terug. Hiermee kan je het geheugen tot 200GB uitbreiden.

1447

Camera

De Galaxy S7 is, samen met de Galaxy S7 edge, de eerste smartphone met een 12-megapixel Dual Pixel-camera. Deze cameratechnologie zorgt ook bij veel beweging en in het donker voor heldere foto's. De beelden zijn altijd scherp dankzij de snelle sluitertijd en nauwkeurige autofocus. De technologie is vergelijkbaar met Phase Detection Auto Focus, die ook op verschillende camera's wordt toegepast. Deze technologie zorgt voor een accurate autofocus van alle objecten in beeld, ongeacht de positie van de objecten. Met de camera is het ook mogelijk om Motion Panorama's (zeer scherpe panorama's) en Hyperlapse (superversnelde) opnames te maken en om video's in 4K-kwaliteit op te nemen. De Galaxy S6 beschikt over een 16-megapixel camera (evens met 4K-videorecorder) zonder Dual Pixel-technologie. Zowel de S6 als de S7 zijn aan de voorzijde voorzien van een 5-megapixel Full HD-frontcamera.

Bijzondere functionaliteiten & connectiviteit

De Samsung Galaxy S7 ondersteunt 4G+/LTE Advanced Cat. 12, waarmee (theoretische) datasnelheden tot 600 Mbps (download) en 100 Mbps (download) mogelijk zijn. De Galaxy S6 ondersteunt 4G+/LTE Advanced Cat. 6 met maximale downloadsnelheden tot 300 Mbps en maximale uploadensnelheden tot 50 Mbps. Verder biedt de S7 ondersteuning van Bluetooth 4.2, waar de Galaxy S6 Bluetooth 4.1 ondersteunt. Op beide toestellen kan je rekenen op NFC-support. Tevens vind je op beide smartphones een vingerafdrukscanner voor een veilige en gemakkelijke ontgrendeling van je toestel of om apps mee te beveiligen. 

Een nieuwe toevoeging op de Galaxy S7 is verder het Always-On Display, waarop je meteen de tijd, een gemiste oproep of belangrijkste notificaties kan zien, zonder het toestel helemaal te hoeven opstarten. Nieuw is ook Game Launcher, waarmee je je helemaal kan richten op je game. Notificaties voor binnenkomende berichten zet je uit en je kunt langer gamen met minder batterijverbruik. Ook kun je je game opnemen en je scherm delen om met anderen te gamen. De batterijcapaciteit is op de Galaxy S7 verbeterd van 2.550 mAh (Galaxy S6) naar 3.000 mAh (de Galaxy S7 edge heeft een nog grotere 3.600 mAh batterij). Daarnaast ondersteunt de Galaxy S7 nu de mogelijkheid tot draadloos opladen, waar dit op de Galaxy S6 nog ontbrak. 

Conclusie

De Samsung Galaxy S7 lijkt qua design nog altijd bijzonder veel op zijn voorganger en ook het scherm is ongewijzigd gebleven. Toch is het toestel op veel terreinen verbeterd. Zo beschikt het nieuwste Galaxy-model over een krachtigere processor, een verbeterde camera en hogere datasnelheden. Ook de terugkeer van de waterbestendige behuizing en het microSD-kaartslot zijn zeer welkom. Verder zijn het Always-On Display en de Game Launcher praktische nieuwe softwaretoevoegingen die het gebruik eenvoudiger maken. De Galaxy S7 is al met al geen revolutionair toestel, maar het is wel weer een stap vooruit in Samsungs high-end Galaxy S-serie.

portablegear.nl