Interessant:

LG G5 vs. LG G4: verschil

achtergrond 9 maart 2016 om 13:06

De LG G5 (H850) is LG's nieuwe topmodel Android-smartphone voor 2016. PortableGear vergelijkt de specificaties met de voorgaande LG G4 (H815) en zet de belangrijkste verschillen op een rij.

Display

Het display van de LG G5 is met een afmeting van 5,3-inch kleiner dan het 5,5-inch display van de voorgaande LG G4. Het IPS Quantum Display van de LG Display-afdeling, dat zorgt voor een accurate kleurweergave en gevoeligheid van het scherm, is echter ongewijzigd gebleven. Ook de schermresolutie is met 2.560 x 1.440 pixels niet veranderd. De G5 beschikt in tegenstelling tot de G4 wel over de nieuwste Gorilla Glass 4-technologie, dat nog dunner en steviger is dan het voorheen gebruikte Gorilla Glass 3.

Een nieuwe toevoeging is Daylight Mode (Daglichtmodus), waarmee de helderheid van het scherm buitenshuis altijd optimaal is. Daylight Mode herkent de lichtcondities en past de helderheid van het scherm hier direct op aan. Een andere nieuwe toevoeging is het Always-On Display. Dit extra scherm toont constant de tijd en datum, zonder dat je het toestel hoeft te ontgrendelen. Het scherm maakt hiervoor gebruik van een techniek die ook in lcd-televisies van LG wordt gebruikt. Hierdoor heeft het Always-On scherm slechts een fractie van het totale batterijgebruik per uur nodig.

LG G5 vs. LG G4: verschil
LG G5 vs. LG G4: verschil

Besturingssysteem

De LG G5 wordt standaard geleverd met Android 6.0 Marshmallow. De LG G4 kwam in eerste instantie met Android 5.1 Lollipop, maar is inmiddels te upgraden naar Android Marshmallow. In Android Marshmallow hoef je slechts eenmaal permissies te geven voor apps, op het moment dat dat nodig is (meestal bij de installatie). In Android Marshmallow introduceert Google verder 'dozing', een speciale modus die alleen actief wordt als de sensoren van je toestel detecteren dat hij niet in gebruik is (bijvoorbeeld als je telefoon alleen op een bureau ligt). Als de dozing-functie actief wordt, gaat je toestel in een soort diepere slaapmodus, wat bespaart op het energieverbruik. In de dozing-modus blijven wel je wekkers, herinneringen en belangrijke notificaties actief. Verder is de G5 voorzien van LG's nieuwste user interface (UX 5.0), waar de LG G4 kwam met UX 4.0. De belangrijkste wijzigingen zijn de verdwijning van de app-drawer (een standaard vooringesteld menu met een collectie van apps en widgets) en de dual-window modus.

Processor & geheugen

De LG G4 was voorzien van een octa-core Qualcomm Snapdragon 808-processor met 3GB RAM en 32GB geheugen. De LG G5 komt met een quad-core Qualcomm Snapdragon 820-processor met 4GB RAM. Deze nieuwe processor biedt, ondanks het minder aantal kernen, krachtigere prestaties. Bovendien is deze nieuwe processor zuiniger en kan hij sneller worden opgeladen. Zowel de G5 als de G4 bieden verder 32GB opslaggeheugen, dat uitbreidbaar is via microSD.

Camera

De LG G5 beschikt aan de achterzijde over een dual-camera (met een 16-megapixel en een 8-megapixel sensor). Dankzij een dual-camera kan je eerst een foto nemen en daarna de focus bepalen in plaats van andersom, waardoor je scherpere resultaten krijgt. Eén camera aan de achterzijde van de G5 heeft een 135-graden groothoeklens, voor een beeldhoek die 1,7 keer groter is dan bestaande smartphone-camera's en 15 graden wijder dan het menselijke gezichtsveld. Tijdens het fotograferen kan je schakelen tussen de normale lens en de groothoeklens. Aan de voorzijde van de G5 vind je een 8-megapixel Full HD-camera voor selfies en videogesprekken. De LG G4 biedt een enkelvoudige 16-megapixel camera met f1.8-diafragma en eveneens een 8-megapixel Full HD-frontcamera. Beide toestellen ondersteunen optische beeldstabilisatie en bieden een RAW-opnamemodus en een 2160p (4K)-videorecorder.

Bijzondere functionaliteiten

De belangrijkste vernieuwing op de LG G5 ten opzichte van de LG G4 is het geheel nieuwe modulaire design, waarmee je het toestel met veelzijdige, los verkrijgbare modules ('LG Friends' genaamd) kan uitbreiden. De accu in het toestel is verwisselbaar door de onderkant van het toestel af te halen. In plaats van het terugzetten van dezelfde onderkant heb je de mogelijkheid om een andere onderkant terug te plaatsen met andere functionaliteiten. De eerste beschikbare modules zijn een cameramodule (de LG CAM PLUS) en een B&O PLAY audiospeakermodule (de LG Hi-Fi Plus).

LG G5: modulair design
LG G5: modulair design

Daarnaast heeft LG op de LG G5 een vingerafdruksensor toegevoegd, waarmee je het toestel en apps kan beveiligen en unlocken. Functionaliteiten als Laser Auto Focus (zeer snel scherp stellen) en Knock Code (telefoon unlocken door een patroon op het scherm te tikken) zijn behouden gebleven. Waar de LG G4 ondersteuning biedt voor QuickCharge 2.0 (in 30 minuten tot 60 procent opladen), biedt de G5 support voor QuickCharge 3.0 (in 30 minuten opladen tot 83 procent). Tot slot ondersteunt de G5 de nieuwe generatie 4G+/LTE Advanced met (theoretische) downloadensnelheden tot 600 Mbps (LTE Cat. 12) en uploadsnelheden tot 150 Mbps (LTE Cat. 13). De LG G4 ondersteunt 4G/LTE Cat. 6 met downloadsnelheden tot 300 Mbps en uploadsnelheden tot 50 Mbps.

Conclusie

De LG G5 is dankzij het innovatieve modulaire design een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de LG G4. Tevens is het Always-On Display een nuttige en praktische toevoeging. Verder is het toestel voorzien van een verbeterde processor en verbeterde camerafunctionaliteiten (waarbij vooral de 145-graden groothoeklens in het oog springt). Dankzij de innovatieve technologieen is de G5 al met al een waardige opvolger van de G4. Vooral voor de technologiehebbers is het de moeite waard om de G4 te vervangen door de G5.

portablegear.nl


Gerelateerde producten

Gerelateerd nieuws