Interessant:

27 procent auto-ongelukken in VS komt door mobiele telefoon

nieuws 30 mei 2015 om 10:26

Uit onderzoek van de Amerikaanse NSC (National Safety Council) blijkt dat bij ongeveer 27 procent van alle auto-ongelukken, die afgelopen jaar in de Verenigde Staten plaatsvonden, mobiele telefoons zijn betrokken.

Ongelukken waarbij mobieltjes zijn betrokken, zijn daarmee in het derde opeenvolgende jaar toegenomen. De schatting van 27 procent is inclusief ongelukken van chauffeurs die sms'en, appen, bellen of handsfree bellen met een telefoon. De NSC schat dat sms-gerelateerde ongelukken zijn gestegen van 5 naar 6 procent, terwijl ongelukken met bellende bestuurders op hetzelfde niveau van 21 procent zijn gebleven. De NSC berekent haar schatting op basis van input van federale data, observatiedata en onderzoek naar de risico's van ongelukken met mobiele telefoons.

"De ongelooflijke connectiviteit die de huidige technologie mogelijk maakt, zorgt voor erg gevaarlijke situaties achter het stuur", zegt Deborah A.P. Hersman, CEO van de NSC. "Hoewel het publiek de risico's van afleiding tijdens rijden onderkent, tonen de data dat ons gedrag erdoor niet verandert. We hebben hebben een betere educatie, wetten en handhaving nodig om te zorgen dat onze wegen voor iedereen veiliger worden".

In Nederland startte in 2014 het ministerie van Infrastructuur en Milieu, in samenwerking met Nederlandse providers, een campagne tegen smartphonegebruik in het verkeer. De minister sprak zich recentelijk echter wel uit tegen een gsm-verbod voor fietsers.

Cellular-news