Interessant:

Google toont preview-versie van Android N

nieuws 10 maart 2016 om 10:11

Google heeft een eerste preview-versie van Android N voor ontwikkelaars uitgebracht. Belangrijkste vernieuwingen ten opzichte van Android Marshmallow zijn de toevoeging van van een multi-window-modus, een vernieuwd notificatie-management en een verbeterde Doze-modus.

Android N: multi-window support

Android N biedt standaard een splitscreen-modus waarin je twee apps tegelijkertijd naast elkaar kan gebruiken, op zowel smartphones als tablets. Een splitscreen-modus is overigens niets nieuws, want onder meer Samsung en LG boden deze mogelijkheid al op verschillende Android-toestellen onder de naam 'Multi-Window' of 'Multi-View'. Multi-Window support was echter nog niet standaard geintegreerd in Android. Ontwikkelaars kunnen de minimale dimensies aangeven waarin een gebruiker de app in deze modus kan gebruiken. 

Android N: Multi-Window
Android N: Multi-Window

Android N: vernieuwd notificatie-management

Android N biedt de mogelijkheid om direct en snel op je smartphone of tablet op binnenkomende notificaties te reageren, zonder dat je  de notificatie-interface hoeft te verlaten. De Direct Reply-optie wordt direct getoond als additionele toets bij een notificatie. Deze mogelijkheid bestaat al op smartwatches met Android Wear. Verder is het mogelijk om notificaties van een app te groeperen, waardoor je bijvoorbeeld allemaal individuele berichten van een messaging-app gegroepeerd krijgt weergegeven. Deze gegroepeerde notificaties zijn vervolgens weer te splitsen in individuele notificaties door met twee vingers de berichten uiteen te swypen of door op de nieuwe uitbreidingstoets te drukken.

Android N: Direct Reply
Android N: Direct Reply

Android N: verbeterde Doze-modus voor langere batterijduur

In Android Marshmallow introduceerde Google voor het eerst de Doze-modus. Dit is een speciale modus die alleen actief wordt als de sensoren van je toestel detecteren dat hij niet in gebruik is (bijvoorbeeld als je telefoon alleen op een bureau ligt). Als de dozing-functie actief wordt, gaat je toestel in een soort diepere slaapmodus, wat bespaart op het energieverbruik. In de dozing-modus blijven wel je wekkers, herinneringen en belangrijke notificaties actief. In Android N is de Doze-modus verder uitgewerkt. De functie wordt nu ook geactiveerd als het scherm uit staat en niet meer alleen als het toestel niet actief in gebruik is.

Android N: Data Saver

In Android N is een nieuwe Data Saver-modus in het Settings-menu opgenomen waarmee je kan aangeven hoe apps data mogen gebruiken. Het systeem kan bijvoorbeeld datagebruik op de achtergrond blokkeren en het datagebruik op de voorgrond zoveel mogelijk inperken als dat mogelijk is. Het is echter mogelijk om aan te geven dat bepaalde apps wel data op de achtergrond mogen gebruiken, ook als de Data Saver-modus ingeschakeld is.

Release & officiele benaming

De verwachting is dat Google op de aankomende Google I/O 2016-conferentie, die van 18 tot 20 mei plaatsvindt in San Francisco, officieel Android N zal onthullen. Android N zal waarschijnlijk versie nummer Android 7.0 krijgen. Waar de 'N' voor staat is nog niet bekend, maar volgens de geruchten zijn de namen Nectar, Nougat en Nutella de topkandidaten.

Android N: Multi-Window en Direct Replay op smartphone en tablet
Android N: Multi-Window en Direct Replay op smartphone en tablet

Android Developers Blog