Interessant:

Wat is een HDR-scherm?

achtergrond 9 oktober 2018 om 12:43

Steeds meer telefoons hebben een HDR-scherm. Dankzij deze standaard ogen films en series nog beter en realistischer. In dit artikel lees je meer over deze nieuwe videostandaard.

De begin augustus 2016 geintroduceerde Samsung Galaxy Note7 is de eerste telefoon met een HDR-display. Steeds meer toestellen hebben een HDR-scherm, HDR (High Definition Range) is een standaard uit de koker van de UHD Alliance om films en series zo realistisch mogelijk af te spelen op een scherm. Steeds meer toestellen ondersteunen HDR. In onderstaand overzicht vind je de toestellen die HDR ondersteunen (oktober 2018):

Overdreven weergave van content zonder HDR (boven) en met HDR (onder)
Overdreven weergave van content zonder HDR (boven) en met HDR (onder)

UHD Alliance

De UHD Alliance is een indrukwekkende verzameling fabrikanten, techbedrijven en filmstudios met als gezamenlijk doel een betere kijkervaring op schermen. Vrijwel elke tv-fabrikant, waaronder Samsung, Sony, LG en Panasonic, is lid van de UHD Alliance. Ook de grootste filmstudio's (Disney, Warner, Universal en Fox) nemen deel in het samenwerkingsverband. Tot slot zijn ook de techbedrijven, met onder andere Amazon, Dolby, Netflix en Microsoft, goed vertegenwoordigd.

HDR content op Samsung Galaxy Note7
HDR content op Samsung Galaxy Note7

HDR (ook wel HDR10 en Ultra HD Premium)

De twee belangrijkste factoren die bepalen hoe de kwaliteit van je beeld is, zijn contrast ratio en kleurnauwkeurigheid. De contrast ratio bepaalt hoe donker en hoe licht je scherm kan worden. De kleurnauwkeurigheid geeft aan hoe goed de kleuren op je scherm overeenkomen met de echte kleuren. High Dynamic Range (HDR) vergroot zowel de contrast ratio als de kleurnauwkeurigheid van een scherm. Wat voor enige verwarring kan zorgen is dat de HDR-techniek bij foto's niet hetzelfde is als HDR bij video's. Bij foto's is HDR een foefje om meerdere foto's te combineren tot een heldere foto, die nog al eens onnatuurlijk kan ogen. Bij video is HDR een techniek om het opgenomen beeld zo realistisch mogelijk weer te geven. Het rood van een stoplicht is echt rood, zwart is echt zwart en wit is felwit.

HDR Content

Om HDR te ervaren moet niet alleen je telefoon, tablet of televisie HDR compatible zijn, maar ook je content. Net zoals je content hebt die Full HD is of 4K, krijg je ook content die HDR ondersteunt. Omdat ook techbedrijven HDR een warm hart toe dragen is de kans groot dat HDR voor video een succes gaat worden. Netflix neemt steeds meer HDR-video's op. Deze video's kan je herkennen aan een HDR of Dolby Vision logo. Groot voordeel is dat het niet heel veel tijd kost om video's HDR compatible te maken. Voor de deelnemende contentmakers in de UHD Alliance zijn er daarom niet al te grote belemmeringen om HDR-video's te maken.

portablegear.nl