Interessant:
Grote foto
Beschikbaar
OSAndroid 9
Opslag MB
Scherm6,0" (537 ppi)
Camera19,0 megapixel
Foto Sony Xperia XZ3 1 Foto Sony Xperia XZ3 2 Foto Sony Xperia XZ3 3 Foto Sony Xperia XZ3 4 Foto Sony Xperia XZ3 5 Foto Sony Xperia XZ3 6 Foto Sony Xperia XZ3 7 Foto Sony Xperia XZ3 8 Foto Sony Xperia XZ3 9

Inleiding

De Sony Xperia XZ3 is de opvolger van de Xperia XZ2, en de voorganger van de Xperia 1, en is in augustus 2018 tijdens de IFA in Berlijn aan pers en publiek getoond. Het toestel heeft een 6-inch QHD+ HDR (High Dynamic Range) OLED scherm met Sony's BRAVIA-technologie voor extra goede beelden. Deze technologie geeft diepere kleuren zwart weer, een hoger contrast en scherpere helderheid zodat je kunt genieten van levendigere kleuren in al je favoriete films en series. Dankzij X-Reality for mobile zal ook content die niet HDR is, geconverteerd worden naar bijna HDR zodat zelfs content die je online bekijkt in de hoogst mogelijke kwaliteit kan worden ervaren. Het gebogen 3D glas aan de voor- en achterkant geeft de Xperia XZ3 een strak en elegant randloos ontwerp. De Xperia XZ3 ligt comfortabel in de hand met dank aan het langwerpige 18:9 scherm en 3D glas aan zowel voor- als achterkant. Ondanks zijn compacte dikte, heeft Sony geen concessies gedaan aan de robuustheid van het toestel. De glazen delen zijn gemaakt van het extra stevige Gorilla Glass 5 en het toestel is in zijn geheel IP65 gecertificeerd, en daarmee water- en stofdicht. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren zwart (Black), zilver (White Silver), groen (Forest Green) en rood (Bordeaux Red).

Bedienen met Side sense

De Xperia XZ3 introduceert bovendien een nieuwe interface: door middel van Artificial Intelligence wordt aan de zijkanten van de Xperia XZ3 een extra menu weer te geven en opties te bieden om door de smartphone heen te navigeren. Tik je bijvoorbeeld twee keer aan één van de zijkanten van de Xperia XZ3, dan toont hij op de plek waar je hebt getikt een nieuw en slim menu met laatst gebruikte of voorspelde apps. Bovendien kun je gemakkelijk met één hand inzoomen op foto’s of gemakkelijk teruggaan in je scherm. Ontworpen met steeds groter wordende schermen in ons achterhoofd, biedt Side sense een gemakkelijke en nieuwe manier van het bedienen van je smartphone met één hand.

Advanced Motion Eye camera

Op de XZ3 vinden we ook weer een Advanced Motion Eye camera. Nieuw is de smartlaunch, deze functie start direct de camera op wanneer je je telefoon oppakt en in een horizontale houding houdt. Verder kan je rekenen op reeds bekende functies, zoals Superior Auto, Predictive Capture, Predictive Autofocus en Smile shutter. Verder blijft het met de XZ3 mogelijk om 4K HDR video's te schieten. Ter aanvulling van de 19MP main camera beschikt de Xperia XZ3 over een state-of-the-art 13MP front camera die het mogelijk maakt om schitterende selfies te maken. De toevoeging van de Bokeh-functie aan de front-camera zorgt ervoor dat je nooit eerder zulke creatieve selfies kon vastleggen.

Besturingssysteem Sony Xperia XZ3

Android is het mobiele besturingssysteem van Google. Android 9 (of Android 9 Pie) biedt een aantal verbeteringen ten opzichte van de vorige versies. Nog steeds kan je apps naast elkaar draaien. Op smartphones en tablets kan je twee apps naast elkaar draaien in split-screen modus. Google heeft wederom veel aandacht besteed aan de notificaties in Android Pie. WhatsApp bijvoorbeeld heeft nu de mogelijkheid om foto's en stickers te tonen in de berichten-notificaties. Ook kan je nu al je actieve gesprekken in het notificatie-scherm zien en krijg je de mogelijkheden om snelle reacties te geven. Handig zijn de nieuwe app actions. Het systeem probeert te voorspellen wat je wilt doen en toont een tweetal shortcuts in het app menu. Zo krijg je bijvoorbeeld muziekgerelateerde knoppen te zien op het moment dat je de koptelefoon aansluit. Ook efficiënt batterijgebruik is een speerpunt van Android 9. In Android 9 wordt er gekeken naar hoe vaak je een app gebruikts. Apps die je veel gebruikt mogen meer accucapaciteit gebruiken dan apps die je zeer sporadisch gebruikt. Deze functie is overigens optioneel en in de instellingen kan je kiezen of je er gebruik van wilt maken of niet. De standaard-ondersteuning voor meerdere camera's is ook nieuw. Android  kan nu twee of meer camera's tegelijk uitlezen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor app-ontwikkelaars, zoals stereo-beeld, naadloze zoom en bokeh-effecten. Handig is ook dat ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om het display als flits te gebruiken. Ook heeft Google de snelheid van fotograferen verbeterd.

Prijzen en beoordelingen Sony Xperia XZ3

Van de Sony Xperia XZ3 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De Sony Xperia XZ3 is door 2bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 8,5. Lees in het Sony Xperia XZ3 testoverzicht de testen

Specificaties Sony Xperia XZ3

Algemeen
ProductSony Xperia XZ3
Aankondiging2018
Verkoopstart2018
Design
Kleuren

Gewicht193 gram
Afmetingen158,0 x 73,0 x 9,9 mm
IP codering, IP65
Soort simkaartnano-SIM
Accuvermogen3.300 mAh
Besturingssysteem
OSAndroid 9
CPU/Geheugen
ProcessorQualcomm Snapdragon 845
Kloksnelheid127 core (max 8 MHz)
RAM4 GB
Uitbreidbaar
Opslag64 GB + microSD
Scherm
Scherm6,0" (537 ppi)
Resolutie1.440 x 2.880px
SchermsoortOLED
Verstevigd glass
Camera
Camera19,0 megapixel
Aantal camera'sNee
Flits
Beeldstabilisatie
Selfiecamera13,0 megapixel
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
Datasnelheid4G+/LTE Adv
DualSIM
VerbindingUSB-C