Interessant:

HTC One: UltraPixel camera nader uitgelegd

achtergrond 22 februari 2013 om 15:00

De HTC One, HTC's nieuwe vlaggenschipmodel Android-smartphone die deze week is gepresenteerd, is de eerste smartphone met een UltraPixel-camera. Maar wat is dat eigenlijk? PortableGear geeft nadere uitleg.

De HTC One†beschikt over geavanceerde cameratechnologieŽn, waaronder optische beeldstabilisatie (om vage foto's en bewogen video's te voorkomen), een F2.0 diafragma (voor een goede lichtinval - volgens HTC laat dit diafragma 44 procent meer licht door dan de camerasensor van de†iPhone 5) en de HTC ImageChip (voor onder meer ruisreductie en een continue autofocus). HTC is echter het meest trots op de nieuwe "UltraPixel Sensor", die volgens HTC "300 procent meer licht vangt dan de toonaangevende 13-megapixel smartphones". Maar wat is een UltraPixel-sensor nu eigenlijk?

HTC One: "UltraPixel-camerasensor vangt 300 procent meer licht"
HTC One: "UltraPixel-camerasensor vangt 300 procent meer licht"

Meer megapixels is niet beter

Volgens HTC heeft de trend van de laatste jaren om steeds meer megapixels op een smartphone-camera toe te voegen een averechts†effect. Hoe meer megapixels er immers op een sensor moeten, hoe kleiner men ze maakt om ze er allemaal op te passen. De kleinere megapixels vangen minder licht, wat weer kan resulteren in ruis in video's en foto's. HTC komt daarom met de term UltraPixel op de proppen; in feite gewoon een relatief grote megapixel.

Volgens HTC kan een UltraPixel-sensor 300 procent meer licht opvangen dan de meeste 13-megapixel cameratelefoons op de markt, wat moet resulteren in een grotere kleuraccuraatheid. De UltraPixel-sensor biedt volgens HTC momenteel de†"grootste pixelgrootte op een smartphone".

HTC One: UltraPixel-camerasensor, de "grootste pixelgrootte op een smartphone"
HTC One: UltraPixel-camerasensor, de "grootste pixelgrootte op een smartphone"

Pixelgrootte belangrijker dan hoeveelheid megapixels

Met de HTC One†heeft HTC er bewust voor gekozen om pixelgrootte boven het totaal aantal megapixels te laten prevaleren. Volgens HTC is de 1/3'-sensor gelijk aan de sensorgrootte die te vinden is op smartphones met een 8-megapixel of een 13-megapixel sensor. Omdat UltraPixels echter groter zijn dan reguliere megapixels (en dus meer plaats op de sensor innemen), heeft de HTC One geen sensor van 13-megapixel, maar van "slechts" 4-megapixel.

De kwaliteit van elke vastlegde pixel is volgens HTC dankzij de UltraPixel-technologie echter substantieel hoger dan de gemiddelde smartphone, dus het mindere aantal megapixel is juist een voordeel in plaats van een nadeel. Tot slot is volgens HTC een ander voordeel van de nieuwe sensor dat het bestandsformaat van elk vastgelegd beeld kleiner is, waardoor er bijna (of geen) compressie nodig is bij het delen, uploaden, backuppen of in de cloud opslaan van bestanden. Hierdoor blijft de kwaliteit van afbeeldingen gewaarborgd.

HTC One: UltraPixel-camerasensor, "minder megapixels, maar hogere kwaliteit"
HTC One: UltraPixel-camerasensor, "minder megapixels, maar hogere kwaliteit"

portablegear.nl