Interessant:

HTC One M8 vs. HTC One M7: verschil

achtergrond 29 maart 2014 om 12:21

De HTC One M8 is het vlaggenschipmodel-smartphone van HTC voor 2014. PortableGear vergelijkt de specificaties met de originele HTC One (M7) uit 2013.

Design & display

Het display van de HTC One M8 is met 5-inch weer net iets groter dan het 4,7-inch display van de originele HTC One M7. Daardoor is de M8 groter (146,4 x 70,6 x 9,4 millimeter) dan de M7 (137,4 x 68,2 x 9,3 millimeter) en eveneens is het gewicht met 17 gram toegenomen van 143 naar 160 gram. De behuizing heeft nog altijd een fraaie unibody-design uit één stuk aluminium. De M7 en de M8 hebben dezelfde schermresolutie (1.080 x 1.920 Full HD) en dezelfde heldere schermtechnologie (SuperLCD3). De M8 maakt echter gebruik van het nieuwste Gorilla Glass 3 (voor een nog krasbestendigere scherm) dan de M7 (die is voorzien van de voorgaande generatie Gorilla Glass 2). Bijzonder is dat met de M8 tegelijkertijd de HTC Dot View, een innovatieve cover die is geoptimaliseerd voor de nieuwe HTC Sense 6-interface, is geintroduceerd.

Besturingssysteem

De originele HTC One M7 draaide oorspronkelijk op Android 4.2.2 Jelly Bean (een Android 4.4-update is inmiddels beschikbaar). De HTC One M8 wordt standaard geleverd met Android 4.4.2 KitKat. Nieuw voor versie 4.4 zijn onder meer snellere prestaties en een betere accuduur. Daarnaast is er een nieuwe full-screen immersive mode waarin elke pixel op het scherm wordt weergegeven (en alle interface-elementen worden verborgen). Verder is in deze versie Google Cloud Print (waarmee je via WiFi draadloos kan printen met daarvoor geschikte apps) geintegreerd. Google Hangouts+ is vanaf Android 4.4 de centrale plaats voor communicatie: naast chat- en videogesprekken voeren kan je vanuit Hangouts nu ook SMS- en MMS-berichten versturen. Handig is verder een geintegreerde screen recorder, waarmee je een MP4-video kan maken van activiteiten op het scherm.

Waar de HTC One M7 daarnaast komt met de HTC Sense 5-interface, is de HTC One M8 voorzien van de nieuwe HTC Sense 6-interface. Nieuwe onderdelen hiervan zijn onder meer Motion Launch en Auto Answer (zie 'bijzondere functionaliteiten' hieronder). Verder is deze interface vernieuwd met een strakker en visueel aantrekkelijker uiterlijk, aanpasbare kleurthema's en levert het een meer intuïtieve, gepersonaliseerde gebruikservaring. Daarnaast is HTC BlinkFeed intuïtiever geworden, met continu scrollen voor een vloeiende browsing-ervaring en een nieuwe lay-out die artikelen en updates op aantrekkelijke wijze presenteert. Je kunt eenvoudiger nieuwe mediabronnen vinden en toevoegen en daarnaast een eigen feed maken voor specifieke onderwerpen of interesses.

Processor, geheugen & simkaart

De HTC One M8 beschikt over een 2,3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801-processor met 2GB RAM, waar de HTC One M7 is voorzien van een 1,7GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 600-processor (eveneens met 2GB RAM). De Snapdragon 801-processor is Qualcomm's nieuwste chipset en kan data sneller opslaan op of laden vanaf het vaste interne geheugen, wat zorgt voor nog snellere prestaties. De M7 is alleen beschikbaar in een 32GB uitvoering en het geheugen is niet uitbreidbaar. De M8 komt in edities van 16GB of 32GB en er is een microSD-geheugenkaartslot toegevoegd om het geheugen met een microSD-kaart te kunnen uitbreiden. Tot slot heeft de M8 een nanoSIM-kaartslot, waar de M7 een microSIM-kaartslot heeft.

Camera

Naast de nieuwe HTC Sense 6-interface is de nieuwe camera op de HTC One M8 de belangrijkste vernieuwing ten opzichte van de HTC One M7. De M7 beschikt over 4-megapixel UltraPixel-camera, met LED-flitser, 1080p Full HD-videorecorder en een 2-megapixel 1080p Full HD-frontcamera. De M8 heeft een 4-megapixel UltraPixel Duo Camera met dubbele LED-flitser, UFocus-functionaliteit, 1080p Full HD-videorecorder en een 5-megapixel 1080p Full HD-frontcamera. Dankzij de nieuwe Duo Camera met de UFocus-functie kan je op de M8, nadat je een foto hebt genomen, de focus aanpassen.

Bijzondere functionaliteiten

De HTC One M8 kent veel dezelfde bijzondere functionaliteiten als de HTC One M7, zoals HTC BlinkFeed (sociale updates/nieuws als livestream op homescreen), HTC Zoe (een korte videoclip maken van je foto's) en HTC BoomSound (voor een krachtige audio). Deze functies zijn op de M8 echter allemaal weer net wat uitgebreider en verfijnder dan op de M7. Nieuwe functies op de M8, als onderdeel van nieuwe HTC Sense 6-interface, zijn onder meer Motion Launch (detecteert je omgeving, zodat je interactie kunt hebben met je telefoon - door te tikken of te swipen - zonder dat het scherm aan staat), Auto Answer (een telefoontje beantwoorden door het toestel simpelweg naar je oor te brengen) en Extreme Power Saving (waarmee, volgens HTC, de  batterij 40 procent langer meegaat).

Conclusie

Met de HTC One M8 heeft HTC een verbeterde editie van de al uitstekende HTC One M7 uitgebracht. Belangrijkste vernieuwingen betreffen de camera, de nieuwe interface en de toevoeging van een microSD-kaartslot. Het is aan de gebruiker om te beslissen of al deze nieuwe elementen de (dure) overstap van een M7 naar de M8 waard maken.

HTC One M8
HTC One M8

portablegear.nl