Interessant:

Windows 8 krijgt Metro-interface

nieuws 15 september 2011 om 09:48

Windows 8 (dat zowel bedoeld is voor tablets als PC's) krijgt een Metro-interface; dat is niet vernoemd naar de gratis treinkrant, maar naar de gelijkenis met de eenvoudige bewegwijzering in het openbaar vervoer, zoals in de metro.

Microsoft maakte deze week op de Build 2011-conferentie meer bekend over Windows 8. PortableGear zet de belangrijkste nieuwe punten kort op een rij. Microsoft heeft nog geen officiele releasedatum voor Windows 8 vrijgegeven, maar de verwachting is dat het geheel herziene besturingssysteem vanaf begin 2012 op de markt komt.

1. Metro-interface

De interface van Windows 8 neemt afscheid van alle voorgaande Windows-editie en lijkt nu erg op de interface van Windows Phone 7 (waarmee het dan ook volledig compatibel is). Het startscherm is nu een serie (te customizen) kleurrijke 'Live Tiles', waarop je direct updates (het weer of sociale netwerken etc.) ziet of van waaruit je direct een applicatie kan opstarten. Microsoft noemt het de 'Metro-interface', naar de gelijkenis met de eenvoudige en heldere bewegwijzering, zoals in de metro. Voor de liefhebbers is er toch ook nog een menu met de 'ouderwetse' taakbalk beschikbaar. Deze is vooral bedoeld om Windows-apps in te draaien die de nieuwe interface nog niet ondersteunen en vind je niet meer op het homescreen. Windows 8 ondersteunt ook nog altijd de traditionele keyshort-cuts (Ctrl-C etc.). De gerestylde interface ziet er bijzonder fraai en modern uit.

2. Multi-platform

Windows 8 is een multi-platform besturingssysteem, dat betekent dat het zowel beschikbaar komt voor PC's als tablets. Het pakket is dan ook zowel geschikt voor bediening met de vingers via een touchscreen als met een muis.

3. SkyDrive cloud-opslag

SkyDrive is de cloud-opslagservice van Microsoft. Deze wordt in Windows 8 geintegreerd in alle applicaties die werken met cloud-opslag, zoals de Office Web Apps.

4. Multi-touch support in Internet Explorer 10

Windows 8 komt waarschijnlijk met Internet Explorer 10, dat multi-touch ondersteunt. Zo kan je op een touchscreen met meerdere vingers tegelijkertijd browsen en vensters aanpassen. Overigens was dat ook al mogelijk in Microsoft Explorer 9.

Windows 8: Metro-interface
Windows 8: Metro-interface

5. NFC-ondersteuning

Windows 8 ondersteunt NFC. Dat betekent dat als je twee NFC-apparaten hebt, je via 'tap-to-share' (door ze dicht tegen elkaar te houden) data kan uitwisselen.

6. Compatibel met Windows 7-apps

Het is mogelijk om Windows 7-toepassingen in Windows 8 te draaien. Dat moet dan wel in de 'ouderwetse' taalkbalk-omgeving, die dieper verborgen is in de nieuwe Metro-interface (zie punt 1) dan in de huidige Windows 7-interface het geval is.

Engadget