Interessant:

Top 10 mobiele games van 2015

achtergrond 24 december 2015 om 10:01

In 2015 was mobiel gamen weer onverminderd populair. PortableGear zet tien van de grootste en beste mobiele games van 2015 voor de smartphone en tablet voor je op een rij.

1. Minecraft: Story Mode

Ontwikkelaar Telltale Games stelde in 2015 de eerste episodes van de vijfdelige episodische adventuregame Minecraft: Story Mode beschikbaar voor iOS en Android. In de game neem je de rol aan van Jesse die de wereld moet redden door het vinden van de 'Order of the Stone', een groep avonturiers die ooit de legendarische Ender Dragon hebben verslagen. Net als in Telltale's andere adventuregames (zoals The Walking Dead) bepalen jouw keuzes en acties hoe het verhaal verteld wordt. In Minecraft: Story Mode weet Telltale op een bijzonder creatieve wijze het universum van Minecraft samen te voegen met een avonturengame. De laatste episode van deze game staat gepland voor volgend jaar.

Minecraft: Story Mode
Minecraft: Story Mode

2. Angry Birds 2

De Finse ontwikkelaar introduceerde Rovio in 2015 Angry Birds 2, anders dan de titel doet vermoeden alweer het dertiende (!) deel in de Angry Birds-serie. Het spel is free-to-play, maar bevat wel advertenties en optionele in-app aankopen met prijzen varierend van € 0,99 tot € 99,99 per item. Nieuw in Angry Birds 2 zijn onder meer gelaagdere levels, levels met eindbazen en spreuken (uiteraard ook tegen betaling verkrijgbaar) waarmee je je vogels sterker kan maken. De basis van de gameplay (vogels katapulteren om de varkens te vernietigen) is echter ongewijzigd gebleven. Ondanks klachten over agressieve en opdringerige microtransacties was het spel bijzonder populair. In de eerste twee weken na release was het spel al 30 miljoen keer gedownload, waarbij opmerkelijk was dat 10 miljoen downloads uit China kwamen.

Angry Birds 2
Angry Birds 2

3. Transistor

Transistor, beschikbaar voor iPhone en iPad, is zonder twijfel een van de fraaiste mobiele games van 2015. Het spel is ontwikkeld door Supergiant Games, dat eerder het veelgeprezen Bastion naar iOS bracht. Transistor is een science-fiction actie-RPG, waarin je met bijzondere wapens vecht in een futuristische stad. Je moet alle mysteries van de Transistor ontdekken, door de voormalige eigenaars te achtervolgen, in een rijk en sfeerrijk verhaal. Net als Bastion wordt Transistor gekenmerkt door een rijk kleurenpalet, zeer sfeervolle muziek en een begeleidende voice-over (in het Engels). Transistor voor iOS is verder geoptimaliseerd voor touch-controls, maar het is ook mogelijk te wisselen naar Classic Controls dankzij de optionele gamepad-support. 

Transistor
Transistor

4. Hearthstone: Heroes of Warcraft

Met Hearthstone: Heroes of Warcraft had Activision-Blizzard vorig jaar een bijzonder grote hit, en het spel nam dan ook in 2014 de eerste plaats in op onze Top 10 mobiele games van 2014. Het succes van het spel ging in 2015 echter onverdroten voorts, want in april 2015 kwam de game ook beschikbaar voor smartphones, waar die voorheen alleen verkrijgbaar was voor tablets. Hearthstone is een strategisch kaartverzamelspel dat plaats vindt in het WarCraft-universum. Elk spel Heartstone-kaarten draait om helden uit de negen klassen van World of WarCraft. Het spel is gratis online te spelen, maar voor de optionele uitbreidingen (zoals Curse of NaxxramasGoblins vs Gnomes en Black Mountain) moet je wel flink in de buidel tasten.

Hearthstone: Heroes of Warcraft
Hearthstone: Heroes of Warcraft

5. Lara Croft GO

Lara Croft GO, beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone, werd dit jaar enthousiast door critici en recensenten ontvangen en door Apple verkozen tot verkozen tot iPhone Game van het Jaar 2015. Het spel is een isometrische (met perspectief schuin van boven) puzzel-adventuregame met Lara Croft, de heldin uit de Tomb Raider-series, in de hoofdrol. Gamewebsite IGN noemde het spel, dat voor de verandering geen in-app aankopen bevat: "Een klassieke Tomb Raider-ervaring."

Lara Croft GO
Lara Croft GO

 

6. Halo: Spartan Strike

Microsoft kwam in 2015 met Halo: Spartan Strike, de tweede mobiele game in de Halo-serie, na het twee jaar geleden verschenen Halo: Spartan Assault (dat in 2015 overigens voor het eerst ook voor iOS verscheen). Het spel is een topdown-shooter en biedt 30 verschillende missies, waarbij je reist door een keur aan verschillende steden en jungles. Je krijgt daarbij de beschikking over veel wapens en voertuigen, zoals de iconische Warthog. Op tablets en smartphones is het spel te bedienen middels geoptimaliseerde touch-controls, op de PC is er optionele support voor muis, toetsenbord en USB Xbox-controllers.

Halo: Spartan Strike
Halo: Spartan Strike

7. Tales from the Borderlands

Telltale Games bracht in 2014 de eerste delen van de episodische adventuregame Tales from the Borderlands uit en in oktober 2015 verscheen het laatste deel in deze vijfdelige serie, voor onder meer iOS en Android. Tales from the Borderlands vindt plaats na de game Borderlands 2 en kent dezelfde gameplay als Telltale's andere succesvolle spellen. Dat wil zeggen dat het een adventuregame is, waarbij je bij dialogen voortdurend snel een keuze moet maken uit vier antwoorden. Je keuzes bepalen vervolgens de loop en het verhaal van het spel. Tales from the Borderlands werd geprezen om de fraaie stijl en de humor. Naast Tales from the Borderlands rondde Telltale in 2015 ook haar episodische avonturengame Game of Thrones: The Game, gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, af.

Tales from the Borderlands
Tales from the Borderlands

8. Grim Fandago Remastered

Grim Fandago, ontwikkeld door LucasArts, verscheen in 1998 en wordt alom beschouwd als een van de beste adventure-games ooit. In mei 2015 bracht ontwikkelaar Double Fine een verfijnde versie van het spel, Grim Fandago Remastered, uit voor iOS en Android. In Grim Fandago, dat een unieke combinatie biedt van een film noir-sfeer en Mexicaanse folkore, wordt het verhaal vertelt van Manny Calavera, een reisagent in het Land van de Doden. Hij verkoopt luxe-reispakketten aan zielen die een vierjarige reis maken naar de eeuwige rustplaats. Maar er komen problemen op zijn pad, die jij moet zien op te lossen. In deze Remastered-editie hebben de graphics, het geluid en de muziek (met een opnieuw opgenomen orchestrale soundtrack) een make-over gekregen. Daarnaast kan je rekenen op nieuwe touch-controls.

Grim Fandago Remastered
Grim Fandago Remastered

9. Warhammer 40.000: Freeblade

Bij de lancering van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus in september 2015 werd de game Warhammer 40.000: Freeblade gedemonstreerd om de mogelijkheden van de nieuwe innovatieve 3D Touch-technologie te tonen. Dankzij drukgevoelheidsherkenning biedt 3D Touch nieuwe mogelijkheden tot bediening: zo kan je andere functies aanroepen door hard of zacht te drukken. Warhammer 40.000: Freeblade is een third-persoon shooter, waarbij je op het scherm moet tappen om te schieten. Dankzij 3D Touch-support biedt het spel drukgevoelige besturing, waarmee je eenvoudig kan zoomen en van wapens wisselen. Als je van de 3D Touch-controls wil genieten moet je beschikken over een iPhone 6S/6S Plus met iOS 9Warhammer 40.000: Freeblade is gratis te downloaden voor iOS, maar bevat wel in-app aankopen.

Warhammer 40.000: Freeblade
Warhammer 40.000: Freeblade

10. DuckTales: Remastered

DuckTales: Remastered, sinds april 2015 beschikbaar voor iOS en Android, is een remake van het klassieke platformspel voor de NES (Nintendo's 8-bit spelcomputer) uit 1989. In het spel ga je met Dagobert Duck op avontuur in alle uithoeken van de wereld. DuckTales-fans kunnen hun hart ophalen, want de game bevat stemmen van de originele (Engelstalige) DuckTales-stemacteurs en meer dan 90 exclusieve beelden uit de archieven van de serie. DuckTales: Remastered ondersteunt ook Bluetooth-controllers.

DuckTales: Remastered
DuckTales: Remastered

portablegear.nl