Interessant:

Top 5 mobiele games van 2011

achtergrond 29 december 2011 om 12:46

Gamen op smartphones wordt een steeds grotere businesss. PortableGear bekijkt vijf van de meest gehypte mobiele games van 2011.

Wordfeud (en de Amerikaanse variant Words with Friends) was dé meest (onverwacht) gehypte mobiele game van 2011. De mobiele Scrabble-variant werd al in 2010 voor Android uitgebracht en in 2011 kwam er ook een versie voor de iPhone uit. Na een kabbelend begin sloeg het spelletje ineens aan bij de mobiele casual gamers en dankzij veel gratis publiciteit - een café in Zwolle voerde in oktober 2011 een Wordfeud-verbod in en acteur Alec Baldwin werd in december uit een vliegtuig gezet omdat hij niet wilde stoppen met het spelen van Wordfeud - werd Wordfeud ook bekend onder het grote publiek. Een rage was geboren.

PortableGear zegt: Scrabble was nog nooit zo hip.

Wordfeud
Wordfeud

Het eerste deel van de actiegame Infinity Blade voor de iPhone en iPad werd eind 2010 uitgebracht en was een daverend succes voor publisher Epic Games: enkele dagen na de release werd de game al meer dan 270.000 keer gedownload, wat Epic Games meer dan 1 miljoen euro opleverde. Belangrijk voor de populariteit van het spel is dat Apple deze game graag showt op productpresentaties, om de grafische kracht van haar mobiele producten aan te tonen. Een promo van Infinity Blade II werd zelfs (voor de officiele release in oktober 2011) getoond bij de presentatie van de iPhone 4S om de (dual-core) processorkracht van het toestel te showen. Uiteraard profiteert Epic Games volop van deze publiciteit, want als Apple iets toont moet het wel bijzonder zijn...

PortableGear zegt: Grafisch een van de allermooiste games voor je smartphone of tablet. Maar wij spelen dit soort games toch liever op een gameconsoles (met een joypad) en vinden de smartphone of tablet met touchscreen meer geschikt voor eenvoudigere spelletjes (of voor het merendeel van de vrouwelijke gamers).

Infinity Blade II
Infinity Blade II

Net als Wordfeud werd de 'bouwgame' Minecraft: Pocket Edition in 2011 behoorlijk gehypt. Een beta-versie van het spel verscheen in 2009 al voor de PC, maar in 2011 kwamen er ook editie voor iOS (vanaf iOS 4.3) en Android (vanaf v2.2) beschikbaar. De eerste mobiele editie van Minecraft verscheen voor de Sony Ericsson Xperia Play, Sony Ericssons game-telefoon. Met de beschikbaarheid van de game voor iOS en Android was ook de hype voor het vervreemdende spel - waarin je met blokken je eigen wereld bouwt - onder mobiele gamers geboren.

PortableGear zegt: Blijkbaar missen veel smartphone-gebruikers toch hun Lego-blokken. Minecraft is een prima alternatief van Lego voor volwassenen.

Minecraft: Pocket Edition
Minecraft: Pocket Edition

De populariteit van Angry Birds (waarvan de eerste editie eind 2009 is uitgebracht) ging in 2011 onverminderd voort. Er verschenen Angry Birds speakers, knuffels, bordspellen en speelgoed en het aantal downloads van het spel overtrof alle records. Uiteraard kwam de Finse Angry Birds-ontwikkelaar Rovio dan ook met een nieuwe editie: Angry Birds Rio, waarin de Angry Birds de vogels uit de in maart uitgekomen animatiefilm Rio (van 20th Century Fox) tegen het lijf liepen. Hoewel er verder weinig nieuws was aan Angry Birds Rio liep ook dit spel weer als een trein: binnen dagen was het al 10 miljoen keer gedownload.

PortableGear zegt: De Angry Birds' vogels en varkens blijven aanstekelijke game-karakters, maar de franchise is nu wel genoeg uitgemolken. Tijd voor iets nieuws, Rovio.

Angry Birds Rio
Angry Birds Rio

Elke release van een nieuwe titel in de Grand Theft Auto-serie is sinds Grand Theft Auto III (oorspronkelijk uitgebracht in 2001) groot nieuws. Dit geldt zelfs voor re-releases van oude GTA-titels. Toen GTA-ontwikkelaar Rockstar dan ook in oktober 2011 aangekondigde om Grand Theft Auto III, ter gelegenheid van de 10de verjaardag van de game, uit te brengen voor iOS- en Android-smartphones en -tablets, keken mobiele gamers er al vol verwachting naar uit. Vanaf december was Grand Theft Auto III daadwerkelijk verkrijgbaar voor iOS en Android. De game is belangrijk voor het aanzien van smartphones/tablets als 'echt' gaming-platform, dat zich kan meten met gameconsoles. Het werd de tweede mobiele GTA-game, na GTA: Chinatown Wars voor de iPhone en iPad (dat een poort was van de Nintendo DS-versie).

PortableGear zegt: Een tien jaar oud spel is toch best wel oud, maar niettemin nog altijd prima vermaak. Al is het wennen aan de touchscreen-bediening.

Grand Theft Auto III voor iPhone, iPad en Android
Grand Theft Auto III voor iPhone, iPad en Android

portablegear.nl