Interessant:

Windows Phone 8.1: wat is nieuw

achtergrond 4 april 2014 om 12:39

Windows Phone 8.1 (dat ook als Lumia Cyan-update naar oudere Lumia-smartphones komt) is een update van Windows Phone 8. PortableGear zet de belangrijkste vernieuwingen op een rij.

Homescreen: meer Live Tiles voor alle schermformaten

Het homescreen is in Windows Phone 8.1 nog meer naar smaak te customizen. Op apparaten met een 5-inch of groter (zoals de Lumia 930 of de Lumia 1520) kon je vanaf 2013 al een derde kolom met Live Tiles tonen, zodat je nog meer informatie tegelijkertijd op je homescreen kan aflezen. De mogelijkheid voor de weergave van een derde kolom is met Windows Phone 8.1 nu toegevoegd aan alle schermformaten. Daarnaast kan je voor de Start Background nu je favoriete foto of plaatje (of een van de voorgeinstalleerde opties) instellen. Veel Live Tiles worden doorzichtig, zodat je dit plaatje goed kan zien als je op het homescreen naar boven of beneden scrollt. Verder kan je nu via een app ook veel nieuwe thema's (waaronder animaties) voor het lockscherm instellen.

Windows Phone 8.1: meer Live Tiles voor alle schermformaten op homescreen
Windows Phone 8.1: meer Live Tiles voor alle schermformaten op homescreen

Action Center

Via het Action Center kan je in Windows Phone 8.1 notificaties zien van elke app, of die nu aan het homescreen als Live Tile is vastgepind of niet. Ook heb je via dit menu snel toegang tot al je belangrijkste instellingen, zoals WiFi, vliegtuigmodus, Bluetooth en de rotatielock.

Word Flow Keyboard

Het nieuwe Word Flow Keyboard in Windows Phone 8.1 leert je schrijfstijl en onthoudt ook de namen van je contactpersonen, zodat je ook deze snel intypt. Met Word Flow kan je extreem snel typen: een kind wist met dit toetsenbord het wereldrecord typen op een smartphone (voorheen gedaan met een Galaxy S4 met een Swype-toetsenbord) met acht seconden te verbeteren.

Skype voor Windows Phone 8.1

De nieuwe Skype-app voor Windows Phone 8.1 optimaliseert Skype voor de smartphone. Het is geintegreerd met de reguliere belfunctie, zodat je een voicegesprek eenvoudig kan 'upgraden' naar een Skype-videogesprek met één druk op de toets. 

Foto's & Camera

In de fotoweergave in Windows Phone 8.1 worden direct de meest recente foto's weergegeven en foto's worden automatisch georganiseerd op datum en locatie. De camera heeft een update gekregen: in de camera-interface vind je nu een 'burst-modus'-optie, waarmee je snel meerdere afbeeldingen achter elkaar kan nemen (net zoals in Windows 8.1).

Data Sense, WiFi Sense, Storage Sense

Microsoft heeft in Windows Phone 8.1 verschillende functionaliteiten toegevoegd voor de verbetering van de databeheer, batterijduur en het geheugen. Met Data Sense kan je nagaan hoeveel data je in een bepaalde maand verbruikt. Deze toepassing laat ook zien met welke app je de meeste data verbruikt. Als je je datalimiet nadeert, zal Data Sense zoveel mogelijk proberen om gebruik te maken van WiFi in plaats van een mobiel netwerk. Ook is er een nieuwe 'high savings'-modus waarin de compressie van afbeeldingen wordt opgevoerd, zodat je tijdens het browsen zo min mogelijk data verbruikt.

WiFi Sense maakt automatisch contact met gratis publieke WiFi-datahotspots om je dataverbruik zoveel mogelijk te beperken. Verder is het met deze functionaliteit mogelijk om je vrienden en contacten een automatische opt-in te geven voor het WiFi-netwerk in jouw huis, zodat zij niet helemaal een wachtwoord hoeven in te tikken.

Storage Sense helpt je je contacten op je telefoon en een eventuele microSD-geheugenkaart te managen. Apps, muziek en foto's zijn met deze toepassingen direct uit te wisselen tussen je Windows Phone 8.1-toestel en een microSD-geheugenkaart. Battery Saver tot slot toont welke apps het meeste vergen van de batterij.

Windows Phone 8.1: Data Sense en WiFi Sense
Windows Phone 8.1: Data Sense en WiFi Sense

Internet Explorer 11 voor Windows Phone 

Met Windows Phone 8.1 introduceert Microsoft ook Internet Explorer 11 voor Windows Phone. Daardoor kan je op je Windows Phone 8.1-toestel alle openstaande tabs (en bookmarks) van al je Windows-apparaten bekijken. Ook voegt deze nieuwe versie van Explorer een InPrivate-browsing, wachtwoord-caching en een handige nieuwe leesmodus toe.

Cortana: persoonlijke assistent

In Windows Phone 8.1 voegt Microsoft een persoonlijke assistent toe: Cortana. Zij is geinspireerd op de persoonlijke assistent van het karakter Master Chief uit de populaire Halo-gameserie, vandaar dat zij dezelfde naam heeft. Cortana is vergelijkbaar met Apple's Siri en komt in eerste instantie in de Verenigde Staten, Groot-Brittanië en China beschikbaar. Nederland volgt waarschijnlijk pas in 2015. Net als bij Siri kan je met Cortana communiceren door te spreken of te typen, dus het is mogelijk om haar stemopdrachten te geven. Cortana haalt haar informatie op via Microsofts zoekservice Bing.com.

Windows Phone Blog