Interessant:

iPhone 5S: de geruchten op een rij

nieuws 29 juni 2013 om 12:20

Volgens de geruchten presenteert Apple later dit jaar de iPhone 5S, een flinke upgrade van de huidige iPhone 5. PortableGear zet de belangrijkste geruchten over het toestel op een rij.

iPhone 5S: NFC en vingerafdruklezer

Naar verluidt gaat de Taiwanese chipfabrikant Chipbond componenten voor de iPhone 5S leveren, waaronder een NFC-chip en een vingerafdruklezer. Ondersteuning van NFC is eigenlijk essentieel, omdat momenteel ook vrijwel alle concurrerende Android-, BlackBerry- en Windows Phone-toestellen NFC ondersteunen. Apple is echter niet happig op het gebruik van externe technologieen en bovendien heeft het met het eigen Passbook (waarmee mobiele betalingen kunnen worden verricht) al een NFC-concurrent in huis. De geruchten over de vingerafdruklezer komen voort uit de overname van beveilingsfirma AuthenTec die Apple vorig jaar deed. Deze firma is namelijk gespecialiseerd is vingerafdruklezers.

iPhone 5S: Intel-processor & verbeterd touchscreen

Volgens analisten krijgt de iPhone 5S de beschikking over een nieuwe Apple A7-processor. Bronnen claimen dat chipfabrikant Intel 10 procent van de A7-processors van de iPhone 5S zal produceren. Apple zou daarmee de relatie met Intel weer aanhalen. Daarnaast wordt beweerd dat het touchscreen van de iPhone 5S aanzienlijk verbeterd is ten opzichte van de iPhone 5. Het zou gaan om een zogenaamd 10-punts multitouch 'Touch On Display'-paneel dat slechts 0,5 millimeter dik is en wordt vervaardigd door de Taiwanese toeleverancier Innolux.

iPhone 5S: grotere batterij & draadloos opladen

Op enkele uitgelekte foto's van wat mogelijk de iPhone 5S is, is te zien dat het toestel een grotere batterij (5,92 WHr) krijgt dan de iPhone 5 (5,45 WHr). Samen met het nieuwe iOS 7-besturingssysteem (zie onder), dat zorgt voor een efficientere multitasking, kan je daardoor rekenen op een langere accuduur. Volgens andere geruchten krijgt de iPhone 5S ook de beschikking over een draadloze oplaadmogelijkheid, hoewel diverse bronnen melden dat deze technologie nog in ontwikkeling is en waarschijnlijk pas op de iPhone 6 kan worden toegepast.

iPhone 5S in fabriek
iPhone 5S in fabriek

iPhone 5S: 13-megapixel camera met dubbele LED-flitser

De camera van de iPhone 5S is waarschijnlijk weer enigszins verbeterd in vergelijking met de iPhone 5. Als we de geruchten mogen geloven krijgt de iPhone 5S de beschikking over een 13-megapixel camera en een dubbele LED-flitser.

iPhone 5S: iOS 7-besturingssysteem

Wat zo goed als zeker is, is dat de iPhone 5S zal draaien op Apple's nieuwe iOS 7-besturingssysteem. iOS 7 kent een geheel vernieuwd design ten opzichte van het voorgaande iOS 6. De vernieuwde interface heeft een nieuwe 'platte' vormgeving met een 3D-sausje: als je je iPhone of iPad beweegt, verandert het perspectief, zodat het lijkt alsof je werkt in een 3D-interface. Verder zijn er twee nieuwe functies in iOS 7: Control Center en uitgebreidere Multitasking. Via Control Center heb je snel een overzicht van verschillende zaken als instellingen, lopende muziek en sneltoetsen. Multitasking is nu mogelijk in alle apps en met deze toepassing kan je alle openstaande apps op een rij zetten en met een swipe sluiten. Tot slot kent ook de Safari-browser in iOS 7 een geheel nieuw design en je kan in Apple's browser nu een onbeperkt aantal tabbladen gebruiken, waar dit voorheen beperkt was tot acht tabbladen. De laatste nieuwe functie in iOS 7 is AirDrop. Met deze toepassing - die eerder in Mac OS X (vanaf 10.7) verscheen - kan je eenvoudig draadloos bestanden delen tussen Apple-apparten via WiFi.

iPhone 5S: meerdere kleuren en releasedatum

Tot slot komt de iPhone 5S volgens de geruchten in meerdere kleuren beschikbaar. Naast wit en zwart komt het toestel mogelijk ook in het groen, goud, grijs, blauw en geel. Eerder bracht Apple iPod-modellen in deze kleuren uit. De release van de iPhone 5S ten slotte zou gepland staan in juli of augustus, zodat het toestel in elk geval voor de wintermaanden in de winkels ligt.

Naschrift: de iPhone 5S en iPhone 5C zijn 10 september 2013 officieel geintroduceerd.

Laptop Mag Blog