Interessant:

Apple: EarPods, nanoSIM, Lightning-connector

nieuws 13 september 2012 om 11:02

Tegelijkertijd met de iPhone 5 heeft Apple enkele veranderingen doorgevoerd die ook belangrijk zijn voor andere Apple-producten en zelfs voor concurrerende smartphones. Het betreft de EarPods, de Lightning-connector en de nanoSIM.

Apple EarPods

Met de introductie van de Apple EarPods heeft Apple eindelijk geluisterd naar de vele kritiek op de standaard meegeleverde Earphones bij voorgaande iPhones en iPods. Deze oordopjes waren zeer kwetsbaar en de geluidskwaliteit was matig. Met de EarPods (standaard meegeleverd met de iPhone 5 en de nieuwe iPod-modellen) komt daar verandering in. Onder meer dankzij een nieuwe ruisonderdrukkingstechnologie wordt achtergrondruis veel beter onderdrukt, wat resulteert in een betere audiokwaliteit. Daarnaast belooft Apple rijkere bastonen. Verder moeten de nieuwe EarPods dankzij een nieuw design beter in je oor blijven zitten en zijn ze beter bestand tegen zweet. Alle toekomstige nieuwe iPhones, iPods en iPads worden geleverd met de nieuwe EarPods.

Apple EarPods
Apple EarPods

Lightning-connector

Om de iPhone 5 dunner en lichter te kunnen maken, heeft Apple de 30-pin connector (die brede aansluiting onder het toestel voor in een docking station of iPhone radio-dock) moeten vervangen door een kleinere connector, die volgens Apple "kleiner, beter en steviger is". Deze connector heeft Apple de "Lightning-connector" genoemd; waar deze naam op slaat is niet duidelijk. Bijzonder is dat de Lightning-connector aan alle kanten gelijk is, zodat je het onmogelijk is om hem verkeerd in je iPhone te stoppen (en zodoende de plug kapot te maken). Voor al je accessoires die je al in huis hebt en die gebruik maken van een 30-pin connector komt Apple met een (los verkrijgbare) "Lightning-to-30-pin"-adapter, zodat ze ook nog compatibel zijn met de iPhone 5 en toekomstige Apple-producten met een Lightning-connector. In Europa komt er ook een (eveneens los verkrijgbare) "Lightning-to-microUSB"-adapter beschikbaar, omdat van de Europese Unie alle Europese smartphones een microUSB-aansluiting moeten hebben.

Apple EarPods & Lightning-connector
Apple EarPods & Lightning-connector

nanoSIM

Een van de belangrijkste veranderingen in de iPhone 5 - waar Apple echter weinig ruchtbaarheid aan heeft gegeven - is het gebruik van nanoSIM. Dit is een nieuw formaat SIM-kaart, dat nog kleiner is dan de microSIM van de iPhone 4/4S. Je microSIM-kaart van je vorige iPhone is niet meer bruikbaar in de iPhone 5. Apple is de eerste fabrikant die een smartphone met nanoSIM op de markt brengt. Met de iPhone 4 nam Apple enkele jaren geleden als eerste het initiatief om microSIM te gebruiken en dat is sindsdien door veel concurrerende fabrikanten nagevolgd. Het ligt daarom in de lijn der verwachting dat binnen enkele jaren nanoSIM de standaard zal zijn voor alle nieuwe smartphones, niet alleen van Apple.

portablegear.nl