Interessant:

Top 10 gadget-flops van 2013

achtergrond 24 december 2013 om 09:30

Uiteraard waren niet alle uitgebrachte gadgets in 2013 even succesvol. PortableGear zet de top 10 grootste gadget-flops van 2013 voor je op een rij.

1. BlackBerry Z10

Op deze plaats had ook elk ander willekeurige BlackBerry 10-smartphone, die in 2013 is uitgekomen, kunnen staan. Naast de BlackBerry Z10 waren dat de BlackBerry Q5 en de BlackBerry Z30. Hardware-matig gezien zijn het prima smartphones, maar de toestellen konden de hoge verwachtingen die BlackBerry had van BlackBerry 10 OS - dat na jaren uitstel begin dit jaar eindelijk uitkwam - absoluut niet waarmaken. Sterker nog: er waren problemen met de (geannuleerde) overname door een grootaandeelhouder, topman Thorsten Heins moest opstappen en er wordt hardnekkig gezocht naar een overnamekandidaat (naar verluidt wees de Canadese overheid een overname door het Chinese Lenovo af). Oftewel: héél BlackBerry was de flop van gadgetland in 2013.

BlackBerry Z10
BlackBerry Z10

2. Neo Geo X Gold

Eind 2012 kwam de Amerikaanse fabrikant/distributeur Tommo Inc. met de Neo Geo X, een handheld met 20 ingebouwde spellen, gebaseerd op de legendarische Neo Geo-spelcomputer van het Japanse SNK uit de jaren 90. De handheld kwam ook in een Gold-editie: daarbij kreeg je een dock-apparaat (met het uiterlijk van een Neo Geo-console) waarin de Neo Geo X-handheld is te plaatsen en vervolgens op te laden en op de televisie aan te sluiten. De handheld flopte dit jaar jammerlijk: door de hoge prijs en technische problemen vond het toestel weinig kopers. Neo Geo-rechtenhouder SNK had snel genoeg van de mislukking en sommeerde Tommo Inc. dit jaar om alle Neo Geo-producten weer uit de handel te nemen, iets wat de Amerikanen vooralsnog weigeren.

Neo Geo X Gold
Neo Geo X Gold

3. Samsung Galaxy Gear

Met de Samsung Galaxy Gear introduceerde Samsung dit jaar haar eerste smartwatch. Er werd veel van verwacht, maar het uiteindelijke product viel bijzonder tegen. Eigenlijk was niet veel meer dan een weinig stijvol stuk plastic met zeer beperkte functionaliteiten - voor een aanzienlijke prijs van 299 euro. Niettemin zei Samsung binnen twee maanden meer dan 800.000 exemplaren van de smartwatch te hebben verkocht, waarbij waarschijnlijk de succesvolle koppelverkoop met de Samsung Galaxy Note 3 is meegerekend.

Samsung Galaxy Gear
Samsung Galaxy Gear

4. NVIDIA Project SHIELD

Tablets waren voor veel fabrikanten in 2013 een belangrijk bijproduct. Traditionele fabrikanten van onder meer autoradio's, processors en mp3-spelers kwamen allemaal met een eigen tablet op de markt. Ook NVIDIA, bekend van haar grafische chips, kon niet achterblijven en introduceerde de NVIDIA Project SHIELD: een Android-gamingtablet met het design van een Xbox-controller met een uitklapbaar 5-inch 720p HD multi-touch display eraan bevestigd. De prestaties van dit gaming-apparaat werden geprezen, maar door het enorme gebrek aan games (toch de eerste voorwaarde als je wil gamen) en de hoge prijs werd Project SHIELD een mislukking.

NVIDIA Project SHIELD
NVIDIA Project SHIELD

5. Cowon iAUDIO 9+

Het Koreaanse Cowon, dat ooit grote bekendheid genoot om haar muziekspelers, bracht in 2013 slechts nog geruisloos enkele mediaspelers op de markt. Cowon deed dat niet voor niets geruisloos, want de 'nieuwe' toestellen waren bijna identiek aan voorgaande modellen, afgezien van een kleine upgrade. Zo was de nieuwe Cowon D20 (met een verouderd resistive touchscreen en zonder Android) vrijwel identiek aan de voorgaande Cowon D2+ en was het verschil tussen de nieuwe Cowon iAUDIO 9+ en de originele iAUDIO 9 minimaal. De 9+ kreeg alleen een grotere speaker en meer opslaggeheugen: nog altijd werd ook deze speler niet voorzien van Android.

Cowon iAUDIO 9+
Cowon iAUDIO 9+

6. Motorolo Moto X

De Motorola Moto X werd in augustus 2013 met veel tamtam aangekondigd als een complete smartphone met een aantrekkelijke prijs 'compleet gemaakt in Amerika'. De Moto X kon de grote verwachtingen van Google en Motorola echter niet waarmaken: volgens marktonderzoeker Strategy Analytics werden er in derde kwartaal van 2013, na de release in augustus, slechts 500.000 exemplaren van de Moto X verkocht. In een poging het tij voor de Moto X te keren, werd de prijs van het toestel dan ook snel verlaagd, maar ook dat was niet genoeg om de moordende concurrentie bij te benen. Niettemin herpakte Motorola zich eind 2013 goed met de veelgeprezen Motorola Moto G - dat voor zijn lage prijs de beste budget-smartphone op de markt is. De Moto X was niet officieel in Nederland verkrijgbaar.

Motorola Moto X
Motorola Moto X

7. Samsung Galaxy S4 Zoom

De combinatie van een smartphone met de échte kwaliteiten van een compactcamera (zoals optische zoom) klinkt op papier natuurlijk fantastisch, maar de uitwerking in de praktijk blijkt vooralsnog een probleem - zoals de Samsung Galaxy S4 Zoom dit jaar demonstreerde. In de Galaxy S4 Zoom wordt een Android 4.2-smartphone gecombineerd met een 16-megapixel camera met 10-voudige optische zoom. Dat resulteerde in een lompe, grote en dikke (door de uitstekende zoomlens) smartphone, waarvan de prestaties door de dual-core processor beperkt waren. Critici waren het er dan ook over eens dat hier eerder sprake was van een 'camera met smartphonefunctionaliteiten' dan van een 'smartphone met camerafunctionaliteiten'.

Samsung Galaxy S4 Zoom
Samsung Galaxy S4 Zoom

8. iPhone 5C

Het klonk zo mooi: een iPhone-model met bescheiden specificaties voor een aantrekkelijke prijs. Apple introduceerde dit jaar dan ook de 'goedkopere' iPhone 5C, de eerste iPhone met een plastic design in verschillende kleuren. Maar in de praktijk bleek dat Apple-fans helemaal geen goedkopere, eenvoudigere iPhone willen: zij kozen massaal voor de tegelijkertijd geintroduceerde, completere en duurdere iPhone 5S. De productie van dat toestel moest zelfs worden opgevoerd, terwijl de productie van de iPhone 5C naar beneden werd bijgesteld. Daarbij waren de verschillen tussen de iPhone 5C en de voorgaande iPhone 5 wel érg minimaal en was de uiteindelijk prijs van de iPhone 5C (met een startprijs van 599 euro) helemaal niet zo laag als verwacht werd.

Apple iPhone 5C
Apple iPhone 5C

9. Acer Iconia W3

Acer kondigde in juni de Acer Iconia W3 aan, een Windows 8-tablet met een 8-inch touchscreen en een dual-core Intel Atom Z2760 (Clover Trail) processor. Dit model werd binnen vier maanden echter alweer vervangen door de Acer Iconia W4, waarbij Acer tegemoet kwam aan klachten van gebruikers. Het TFT-display werd vervangen door een helderder IPS-display, de tablet werd lichter en dunner en het Windows 8-besturingssysteem maakte plaats voor het vernieuwde Windows 8.1. Een product dat slechts na enkele maanden vervangen moet worden: dat lijkt toch op een flop.

Acer Iconia W3
Acer Iconia W3

10. Sony PS Vita Slim

Sony's handheld, de PS Vita, wil maar geen succes worden. In 2013 bracht Sony daarom (vooralsnog alleen in Japan) een nieuw en goedkoper model van de Vita op de markt: de PS Vita Slim (ook bekend als PS Vita-2000). Dit model is 20 procent dunner en 15 procent lichter dan het origineel en heeft een langere accuduur doordat het OLED-display is vervangen door een LCD-display (helaas is het scherm daardoor ook minder helder). Verder is de Vita Slim voorzien van een microUSB-aansluiting waarmee het apparaat met elke standaard USB-lader is op te laden. De nieuwe editie van de Vita zorgde echter niet voor een grotere populariteit: het gebrek aan (goede) games blijft immers een probleem, waardoor de concurrerende Nintendo 3DS/2DS haar Japanse concurrent qua verkoopaantallen enorm overtroeft.

Sony PS Vita Slim
Sony PS Vita Slim

portablegear.nl