Interessant:
Grote foto
Gearchiveerd
OSBlackBerry 10
Opslag MB
Scherm3,1" (328 ppi)
Camera5,0 megapixel
Foto BlackBerry Q5 1 Foto BlackBerry Q5 2 Foto BlackBerry Q5 3

Inleiding

De BlackBerry Q5 is een budgetvriendelijke messaging-telefoon met een volledig qwerty-toetsenbord en een jeugdig design, dat uitgevoerd is in het zwart, wit of rood. Dit kleine broertje van de BlackBerry Q10†draait net als de Q10 op BlackBerry 10 OS en beschikt naast een qwerty-toetsenbord over een 3,1-inch touchscreen. Het toetsenbord ondersteunt 'Instant Action'-shortcuts, waarmee je je taken nog sneller kan uitvoeren. Daarnaast is de Q5 uitgerust met een 5-megapixel camera aan de achterzijde en een 2-megapixel frontcamera/webcam. Vanuit BlackBerry Messenger is direct te wisselen naar een BBM Video-gesprek. Middels de BlackBerry Time Shift-modus maak je fraaie foto's, die je vervolgens in een multimediapresentatie kan verweven en delen met BlackBerry Story Maker. Een bijzonder onderdeel van BlackBerry 10 is BlackBerry Hub, waarin je snel en eenvoudig toegang hebt tot al je berichten en sociale conversaties. Meer apps voor BlackBerry 10 vind je in de BlackBerry World.

Specificaties

De BlackBerry Q5 is voorzien van een 1,2 GHz Qualcomm Snapdragon S4 dual-core processor met 2 GB RAM. De BlackBerry Q5 heeft 8 GB intern opslaggeheugen. Dit geheugen is uitbreidbaar met een microSD geheugenkaart. Het vermogen van de accu bedraagt 2.180 mAh. Met de Q5 kan je razendsnel mobiel internetten dankzij de 4G (LTE) ondersteuning. De snelheid van 4G heft het verschil tussen thuis en onderweg op, waardoor ook bijvoorbeeld streaming video tot de mogelijkheden behoort. Het toestel ondersteunt Bluetooth (voor draadloze communicatie met andere Bluetooth apparaten, zoals headsets) en WiFi (voor draadloze communicatie met thuis- of bedrijfsnetwerken). Foto's en video's maak je met de 5-megapixel camera aan de achterzijde van het toestel. De frontcamera, bijvoorbeeld voor selfies en videogesprekken, heeft een resolutie van 2,0 megapixel. Foto's maken in het donker is mogelijk dankzij de aanwezige flitser. De BlackBerry Q5 is uitgerust met een TFT-scherm met een resolutie van 720 x 720 pixels. TFT (Thin Film Transistor)-LCD is een van de meest toegepaste schermtechnologieŽn voor elektronische apparaten. Deze technologie is relatief goedkoop en de schermen zijn bij normaal licht prima af te lezen. Nadeel is dat TFT-displays in fel (zon)licht vrijwel niet te zien zijn. De Q5 is verkrijgbaar in de kleuren rood, wit en zwart.

Besturingssysteem (OS)

De BlackBerry Q5 draait op BlackBerry 10. BlackBerry 10 (voorheen BBX) is een op QNX-gebaseerd mobiel besturingssysteem voor BlackBerry-smartphones, waarmee BlackBerry definitief nam van BlackBerry 7. BlackBerry 10 beschikt over geavanceerde functionaliteiten als BlackBerry Hub (voor een snel overzicht van berichten en chatgesprekken), BlackBerry Balance (om privť en werk gescheiden te houden), BlackBerry KeyBoard (een on-screen toetsenbord die je schrijfstijl herkent om sneller te kunnen typen), BBM Video with Screen Share (waarmee je vanuit een BBM-chat direct kan wisselen naar een BBM Video face-to-face-gesprek) en Camera with Time Shift Mode (waarmee enkele milliseconden voor- en nadat je een foto maakt wordt vastgelegd, zodat je de optimale foto neemt). Apps voor BlackBerry 10 zijn te vinden via BlackBerry World.

Multimedia

BlackBerry 10 ondersteunt een breed scala aan audio-, image- en videoformaten. De ondersteunde videoformaten zijn onder andere H.263, H.264, WMV9, MPEG4 en AVI. Op audiogebied kan BlackBerry 10 uit de voeten met AAC, MP3, WAV, WMA, maar ook met FLAC en Vorbis. Images zijn ten slotte te bekijken in de formaten BMP, GIF, JPG, PNG en TIF.

Prijzen en beoordelingen BlackBerry Q5

Van de BlackBerry Q5 staan op dit moment geen prijzen in de prijzendatabase van PortableGear. De BlackBerry Q5 is door 6bronnen getest met als (gemiddeld) cijfer een 5,8. Lees in het BlackBerry Q5 testoverzicht de testen

Specificaties BlackBerry Q5

Algemeen
ProductBlackBerry Q5
Aankondiging2013
Verkoopstart2013
Design
Kleuren

Gewicht120 gram
Afmetingen120,0 x 66,0 x 11,0 mm
IP codering
Soort simkaartmicro-SIM
Accuvermogen2.180 mAh
Besturingssysteem
OSBlackBerry 10
CPU/Geheugen
ProcessorQualcomm Snapdragon S4
Kloksnelheid2 core (max 1,2 GHz)
RAM2 GB
Uitbreidbaar
Opslag8 GB + microSD
Scherm
Scherm3,1" (328 ppi)
Resolutie720 x 720px
SchermsoortTFT
Verstevigd glass
Camera
Camera5,0 megapixel
Flits
Beeldstabilisatie
Selfiecamera2,0 megapixel
Beeldstabilisatie
Overig
Vingerafdruksensor
Radio
Connectiviteit
WiFi
Bluetooth
NFC
Datasnelheid4G/LTE
DualSIM
VerbindingUSB