Interessant:

SMS blijft grootste melkkoe providers

nieuws 4 november 2011 om 10:03

SMS blijft internationaal gezien de grootste melkkoe van providers, aldus het Britse onderzoeksbureau Portio Research. Wereldwijd verdienden de operators in 2010 nog altijd ongeveer 83 miljard euro aan sms'en.

MMS leverde de operators in 2010 ongeveer 23,5 miljard euro op. Portio Research denkt dat de operators dit jaar bijna 145 miljard euro aan alle vormen van mobiele berichten (sms, mms) zullen verdienen en dat dit bedrag in 2014 nog verder zal oplopen naar ongeveer 217 miljard euro. Volgens het onderzoeksbureau hebben operators in totaal ongeveer 423 miljard euro aan sms'en verdiend, sinds de uitvinding ervan in het midden van de jaren '90 (dit totaalbedrag lijkt echter relatief wel erg laag).

Portio Research denkt dat operators de komende jaren nog altijd veel geld kunnen ophalen met SMS, maar dat dit bedrag op termijn wel minder zal worden door concurrerende diensten als instant messaging (denk aan diensten als WhatsApp) en e-mail. In 2010 werd wereldwijd bijna 5 miljard euro verdiend aan instant messaging. De verwachting is dat dit bedrag in 2015 oploopt naar meer dan 22 miljard euro.

In Nederland en BelgiŽ hebben operators nu al te maken met tegenvallende sms-inkomsten door concurrerende (gratis) instant messaging-diensten. Zij wilden daarom eerder een chatheffing invoeren op diensten als WhatsApp en Skype, maar uiteindelijk is dat in de wet voor netneutraliteit verboden. De operators maakten dit jaar echter wel een einde aan onbeperkt gratis mobiel internet en verhoogden hun datatarieven om de tegenvallende sms-inkomsten te compenseren.

Joy Online Business