Interessant:

Apple en Samsung domineren smartphone-markt

nieuws 18 juni 2012 om 11:10

Apple en Samsung domineren op de smartphone-markt; de bedrijven hebben gezamelijk 50 procent van de wereldwijde smartphone-markt in handen en slepen in totaal 90 procent van de winsten binnen.

Dat blijkt uit data over het eerste kwartaal van 2012 van onderzoeksbureau ABI Research. Samsung verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar 43 miljoen smartphones; Apple volgde met 35 miljoen verkochte toestellen. Opmerkelijk is dat Samsung en Apple ook het overgrote deel van de winsten in het smartphone-segment binnen wisten te halen: de bedrijven nemen gezamelijk 90 procent van de winst in dit segment voor hun rekening.

De derde plaats qua verkochte toestellen in het eerste kwartaal van 2012 was voor Nokia (11,9 miljoen), gevolgd door RIM (11,1 miljoen), Sony (7 miljoen), Huawei (6,8 miljoen) en ZTE (4,9 miljoen). Vreemd genoeg ontbreekt HTC in dit overzicht.

Ondanks Apple's sterke marktpositie, kenden alleen Samsung en Sony een potentiele groei in het eerste kwartaal van ABI. Dat komt onder meer doordat Apple's laatste smartphone, de iPhone 4S, alweer dateert uit het vierde kwartaal van 2011. In dat kwartaal verkocht Apple een recordaantal van 37 miljoen iPhones; in het eerste kwartaal van 2012 is dit gedaald naar (het nog altijd indrukwekkende aantal van) 35 miljoen. Samsung verkocht in 2011 in totaal 300 miljoen mobieltjes.

De smartphone-penetratie in Noord-Amerika en Europa zou momenteel de 50 procent gepasseerd zijn, waardoor smartphone-fabrikanten zich (nog meer) op China gaan richten. Nokia's marktaandeel in China neemt de laatste tijd snel af en concurrenten staan klaar om dit vacuum zo snel mogelijk met de eigen smartphones te vullen, melden analisten.

PC Mag