Interessant:

Samsung Galaxy S2 verboden

nieuws 24 augustus 2011 om 15:55

De kort-geding rechter in Den Haag heeft de verkoop van de Samsung Galaxy S, de Samsung Galaxy S2 en de Samsung Galaxy Ace per direct verboden. [update]

De voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding van Apple tegen Samsung. De voorzieningenrechter verbiedt de verhandeling van Samsung smartphones Galaxy S, S II en Ace vanwege inbreuk op EP 2.058.868 van Apple Inc. De voorzieningenrechter wijst vorderingen af gebaseerd op EP 2.098.948, EP 1.964.022, modelrechten, auteursrechten en slaafse (stijl)nabootsing.

Voor de rechter claimde Apple inbreuk op .. "een drietal van haar octrooien alsmede op diverse van haar (ingeschreven) Gemeenschapsmodelrechten en haar auteursrechten ter zake de iPad 1 en iPad 2 en de iPhone 3G en iPhone 4 en tot slot stelt Apple slaafse (stijl)nabootsing.". Samsung pleegt de inbreuk met ondere andere de Samsung Galaxy telefoons (S, S2 en Ace) en de Galaxy tablets (de Tab 10.1).

De rechter verbiedt de verkoop van de Galaxy smartphones vanwege inbreuk op n van de octrooien van Apple. Het betreft octrooi EP 2.058.868, een specifieke wijze van scrollen / bladeren in fotogalerij. Van slaafse stijlnabootsing of inbreuk op modelrechten is volgens de rechter geen sprake, met andere woorden, de Samsung telefoons verschillen qua uiterlijk voldoende van de telefoons van Apple.

De uitspraak is een pyrrhusoverwinning voor Apple. De Amerikaanse fabrikant verliest door de vele rechtszaken steeds meer krediet onder gebruikers. Belangrijker is echter dat de rechter van oordeel is dat de producten van Apple en Samsung niet op elkaar lijken. Het octrooi waarop inbreuk wordt gemaakt is relatief gemakkelijk uit de telefoons te verwijderen middels een (zeer kleine) software-update. Eenmaal geupdated vallen de toestellen niet meer onder het verbod. Vermoedelijk zal Samsung binnen enkele dagen de software van de toestellen aangepast hebben.

[update 19:32] Samsung laat in een perscommunique het volgende weten: "De uitspraak van vandaag is een bevestiging dat de Samsung producten uit de Galaxy-serie onderscheidend en innovatief zijn. Voor wat betreft de enige inbreuk die in de uitspraak wordt genoemd, neemt Samsung alle mogelijke maatregelen, waaronder juridische vervolgstappen, om ervoor te zorgen dat de Galaxy smartphones verkrijgbaar blijven voor consumenten in Nederland. Het is niet te verwachten dat deze uitspraak de verkoop benvloedt in andere Europese markten. "

Rechtspraak.nl