Interessant:

Tegenslag Samsung in patentenoorlog tegen Apple

nieuws 27 augustus 2012 om 09:39

Een Amerikaanse rechtbank heeft geoordeeld dat Samsung een vergoeding van 1 miljard dollar moet betalen wegens het schenden van Apple's patenten. Dat is een fikse tegenvaller voor Samsung in de patentenoorlog tegen Apple.

Veel analisten vonden de uitspraak verrassend; de verwachting was dat beide partijen in het gelijk zouden worden gesteld, zoals eerder was gebeurd in een rechtszaak in Zuid-Korea. De jury oordeelde echter anders en stelde Apple volledig in het gelijk.

Samsung wordt verweten "zonder vergoeding verscheidene†patenten te hebben gebruikt voor haar smartphones". Het gaat onder meer om het gebruik van icoontjes en de wijze van in- en uitzoomen. Apple had bij de rechtbank in CaliforniŽ een vergoeding van 2,5 miljard dollar geeist; dat werd dus 1 miljard dollar (850 miljoen euro). Dat zou ongeveer 100 dollar per Galaxy-smartphone zijn.†De jury had voor deze beslissing drie dagen moeten overleggen.†

Samsung vindt de uitspraak "een nederlaag voor de consument" en gaat in hoger beroep. De koers van het aandeel Samsung op de Zuid-Koreaanse beurs daalde na het nieuws met 7 procent. Apple liet al eerder weten een Galaxy S3-verbod in de VS te willen.†In Nederland werd eind 2011 een†verbod†op de†Samsung Galaxy S2, na enkele kleine aanpassingen,†al snel weer†opgeheven.

De Volkskrant